Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Víno je lék. Když ho není moc

  0:01aktualizováno  0:01
Téměř se 160 litry na hlavu vede Česko žebříčky spotřeby piva. Vína průměrný český občan vypije jen patnáct litrů. Obráceně by to určitě bylo lepší, protože víno je zdravý nápoj. Samozřejmě, jen pokud se to s ním nepřehání.

Nedá se říci, že by Francouzi vedli nějak příkladný život. Jedí mnoho a jejich kuchyně je ve srovnání třeba s italskou těžká.

Tuků se rozhodně nezříkají, zvláště těch v podobě smetany a lahodných sýrů. Přesto relativně málo trpí chorobami srdce a cév a francouzské ženy drží evropský primát co do délky života.

Odborníci tomuto jevu říkají "francouzský paradox". A jedno z možných vysvětlení vidí v pravidelném pití vína. "Umírněné pití alkoholu není na škodu. Podle statistik nejméně na choroby srdce a cév neumírají abstinenti, ale lidé, kteří pravidelně pijí malé množství alkoholu," říká předseda České kardiologické společnosti Jaromír Hradec.

Červené je zdravější
Víno má přitom oproti jiným alkoholickým nápojům řadu výhod. "Víno obsahuje zejména polyfenoly, což jsou látky, které mají protirakovinný účinek a snižují i kornatění tepen. Jako účinné antioxidanty zpomalují stárnutí buněk," říká Jaromír Veverka z Ústavu vinohradnictví a vinařství v Lednici.

Na tyto látky je podstatně bohatší červené víno. Lidskému zdraví nicméně prospívá i víno bílé. Některé studie naznačily, že zejména bílé víno rovněž obsahuje množství tělu prospěšného vápníku.

Vitaminy ve víně nehledejte
Naopak hledat ve víně vitaminy nemá příliš smysl. S jedinou výjimkou, jíž je burčák. "Ten je bohatý na kvasinky, a tedy i na vitaminy řady B. Jinak také působí velmi příznivě na žaludeční a střevní mikroflóru," říká Jaromír Veverka.

A jak se správný burčák pozná? "Měl by se nacházet přibližně mezi třetím až sedmým dnem od začátku kvašení. Důležité je, aby byly odfiltrovány hrubé nečistoty. Barva je světlá, lehce mléčně zabarvená," vysvětluje Jaromír Veverka.

Tak jako u jiných potravin je i u vína dobré sledovat obsah konzervačních látek. Tento údaj musí výrobce ze zákona uvádět na etiketě. "Jediné, co se nemusí uvádět, je oxid siřičitý. Přidávání konzervačních látek do vína už není nutné ani u velkovýrobců. Dnes mohou použít filtry, které zachytí i kvasinky a jiné mikroorganismy," říká Jaromír Veverka.

Pozor na závislost!
Že pití malého množství alkoholu obecně a vína zvlášť chrání srdce a cévy před kornatěním, vědí lékaři již delší dobu. V hlásání této pravdy je však brzdí obava, aby jejich pacienti nevyhnali čerta ďáblem a neupadli do závislosti na alkoholu.

Pokud si někdo zničí kvůli pití svůj profesní i rodinný život, a navíc začne trpět cirhózou jater, není mu už mnoho platný fakt, že snad někdy mělo víno na jeho zdraví i kladný účinek.

"Mechanismus vzniku závislosti je stejný, ať jde o pivo, víno nebo rum," říká primář oddělení pro léčbu závislostí pražské Všeobecné fakultní nemocnice Petr Popov. Nedá se tedy říci, že by třeba na jižní Moravě bylo více alkoholiků než jinde.

Ti, kteří tam jsou, zpravidla preferují nápoj pro svou oblast typický, tedy víno. "V těžší fázi alkoholismu pak stejně jako pivaři přecházejí na destiláty, protože je tak pro ně jednodušší získat požadovaný objem alkoholu," doplňuje lékař. Vše záleží na osobní dispozici.

Podle vinařů lze žít s vínem v souladu po desetiletí. "Za těch třicet let, co zde pracuji, jsem poznal desítky sklepmistrů. Každý z nich musí ochutnat i šedesát vzorků vína denně. Co pamatuji, měl problémy s alkoholismem jeden jediný," říká František Hromek, výrobní ředitel velkopavlovické společnosti Vinium.

Kvalita je dražší
Vždy je však dobré si za víno připlatit. To, které se prodává v krabicích za dvacet třicet korun, si leckdy ani označení víno nezaslouží. "Při výrobě těchto levných vín se často používají ty nejhorší části výchozí suroviny. Běžně se do nich přisypává cukr. Často obsahují i konzervační látky, které tlumí některé jejich nežádoucí vlastnosti, které se však projevují i nadále," varuje dietolog Pavel Suchánek z pražského IKEM.

Autoři:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Přejídání jako zabiják. Skrytě ničí i vaše játra

Znalec gastronomie Pavel Maurer radí: „Nejezte blbě!“ Lékaři by dodali: „A když už, tak se aspoň nepřejídejte.“ Obezita totiž ničí nejen klouby a srdce, ale...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Alkohol (ilustrační foto)
Pět věcí, které způsobí rychlejší opilost. Dlouhý let i vyšší věk

Možná patříte mezi ty, co si myslí, že svou míru alkoholu velmi dobře znají a nestane se jim, že by se opili víc, než je vhodné. Ale jsou situace, kdy obvyklé...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.