Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jíte málo ryb? Jednoduchý oběd či večeři z nich vykouzlíte za pár minut

  1:04aktualizováno  1:04
Podle výživových specialistů bychom měli rybu jíst alespoň dvakrát týdně. S následujícími recepty uděláte něco pro své zdraví a zároveň ušetříte čas v kuchyni.

Club sandwich s uzeným lososem | foto: Nikola Pospíšil Šiklová

Club sandwich s uzeným lososem

Rodinné bistro

Recepty pocházejí z kuchyně rodinného bistra Sweet & Pepper Days na pražských Vinohradech.

rodinné bistro Sweet & Pepper Days
  • 3 plátky toastového chleba
  • 2 plátky rajčat
  • ledový salát
  • 30 g uzeného lososa
  • 1 lžička kapar
  • ½  velké zakysané smetany
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky kopru
  • 1 lžíce dijonské hořčice

1. Připravíme si koprový dip smícháním zakysané smetany, citronové šťávy, kopru a hořčice
2. Opečeme nasucho všechny plátky toastového chleba.
3. Na první plátek chleba namažeme koprový dip a položíme polovinu lososa a ledový salát. Přiklopíme druhým plátkem chleba namazaným dipem, na který poklademe kapary, zbytek lososa a rajčata. Přiklopíme třetím plátkem chleba a propíchneme špejlí.

Vinná polévka s bílou treskou

 Na 6 porcí:

Vinná polévka s bílou treskou
  • 150 g slaniny na kostičky
  • 1 cibule na kostičky
  • 1 pórek na kolečka
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 šálek bílého suchého vína
  • 700 g brambor na kostky
  • 2 šálky mléka
  • 1 šálek 33% smetany
  • sůl
  • bílý pepř
  • 6 šálků rybího vývaru
  • 700 g bílé tresky
  • snítka hladkolisté petržele
  • olivový olej extra virgin na smažení tresky

 1. V hrnci osmahneme slaninu a přidáme cibuli, pórek. Restujeme 4 až 6 minut.
2. Přidáme česnek nasekaný na plátky, mouku a tymián. Restujeme, dokud mouka nezezlátne.
3. Přidáme víno, vývar bobkový list a brambory. Přivedeme k varu a zmírníme oheň, vaříme 20 až 30 minut. Poté přidáme smetanu a mléko vaříme dalších 10 minut. 
4. Dochutíme solí a bílým pepřem dle naši chuti.
5. Tresku si nakrájíme na kostky a restujeme pár minut na rozpálené pánvi s olivovým olejem.
6. Polévku zdobíme orestovanou treskou, nasekanou petrželí a malým kouskem másla. 

Máte víc času? Zkuste pošírovaného candáta podle Zdeňka Pohlreicha.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...

Klidně bych kvůli roli přibrala i dvacet kilo, přemýšlí Bára Poláková

Barbora Poláková

Herečka a zpěvačka Barbora Poláková se kvůli klipu k jedné z písniček připravované desky ostříhala. Krátkovlasou...



Koupelna bez teplé vody a všude zima. Mise pomohla tátovi s malým synem

Julián s Matyáškem si během rekonstrukce bytu užívali v Mikulově.

Svého drogového období Julián (29) lituje. Jenže nezůstalo bez následků, ze vztahu s přítelkyní se narodil syn Matyáš,...

Některé pomůcky pro děti zpomalují jejich vývoj, raději se jim vyhněte

Vibrační i normální lehátka dítě na chvíli zbaví, ale neumožňují mu volný pohyb...

Rodiče jsou ochotni do nejrůznějších hraček, potřeb a dalších věcí pro své ratolesti investovat neuvěřitelné částky....

Příběh Aleny: Nastěhoval se k nám švagr, manžel to neřeší, já zuřím

(ilustrační snímek)

Před pár týdny jsme poskytli na pár dní azyl bratrovi manžela. Žena ho vyhodila a neměl rychle kam jít. Z dočasného...



Další z rubriky

Barevné podzimní saláty, které potěší oko, nasytí i zahřejí

Salát s červenou řepou, pomerančem a modrým sýrem

Zatímco v létě si dopřáváme saláty pravidelně a daří se nám je propašovat na stůl i v případě, že kolem něj sedí jen...

Švédská kuchyně nejsou jen ryby. Tři recepty z nové severské kuchařky

Páj s modrým sýrem a hruškami

Hity středomořské, italské nebo třeba bavorské kuchyně dovede většina z nás vyjmenovat i ze spaní, zatímco o té...

Pyramidy, krychle, koule... Cukrářka čaruje s 3D technologiemi

Růžový dort je sestaven z 81 objektů, z nichž ani jeden není stejný. Formy...

Dorty jako z jiného světa tvoří pomocí matematických algoritmů šikovná ukrajinská cukrářka Dinara Kasko. Její zákusky...

Spálené jídlo i dudlík v lednici
Spálené jídlo i dudlík v lednici

Co všechno prozradí známé mámy na síti?



Najdete na iDNES.cz