Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Přílohy k jídlu nevynechávejte, ale dobře vybírejte

aktualizováno 
Přílohy jsou nezbytnou součástí našeho jídelníčku, protože jsou zdrojem sacharidů, které nás zásobují energií. Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v projektu "Vím, co jím" opět radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí našemu zdraví.

Sacharidy by měly tvořit více než 50 procent našeho denního energetického příjmu. "V přílohách najdeme takzvané komplexní sacharidy, které nás zasytí a nejsou tak rizikové jako jednoduché cukry," vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

Ani při hubnutí tedy není vhodné zcela vynechávat přílohy, protože nízký příjem sacharidů může zavinit následný jojo efekt po skončení diety. Navíc díky příloze se lépe zasytíte a získáte potřebnou energii.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace

(WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově

hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

"Úplně optimální jsou přílohy celozrnné. Tedy takové, kde zůstává zachovaný i přirozený obsah vlákniny z původní cereálie," říká výživový specialista Petr Havlíček. Zároveň upozorňuje, že je chybou, pokud nahrazujeme přílohu zeleninovým salátem.

"Zelenina je sice v jídelníčku důležitá, ale obsahuje málo sacharidů a nikdy vám nenahradí klasickou velikost přílohy."

A jaká je správná porce? "Pro průměrnou ženu je to 50 gramů sacharidů, což odpovídá asi 80 gramům kuskusu nebo těstovin, 70 gramům rýže či 250 gramům brambor. Míněno v suchém nebo syrovém stavu," uvádí dietoložka.

Vaření v páře šetří vitaminy

Brambory patří vzhledem k časté konzumaci mezi důležité zdroje vitaminu C. Pozor však na způsob tepelné úpravy.

K největším ztrátám vitaminu C dochází vařením oloupaných brambor v osolené vodě, kdy ztráty přesahují až 50 procent. "Ideální je vaření v páře nebo alespoň vhazujte brambory už do vroucí vody," radí Karolína Hlavatá.

Vařené brambory jsou i poměrně energeticky chudé, což je při hubnutí výhodné. 100 gramů poskytne energii 360 kJ. Brambory pečené bez tuku svou energetickou hodnotu příliš nezvyšují, ale vlivem vysokých teplot se ztrácí většina vitaminu C a dalších důležitých látek.

Pokud použijete kupované předsmažené hranolky, počítejte již s tukem navíc. Jestliže hranolky osmažíte ve velkém množství tuku, vyšplhá se energetická hodnota na 1 200 kJ na 100 gramů a obsah tuku na téměř 15 gramů. Hranolky je proto ideální připravovat nasucho v troubě.

Brambory v kombinaci se zeleninou a bílkovinami (hlavně sýrem, tvarohem, vejci nebo libovým masem) představují nutričně vyvážený pokrm, který velmi dobře sytí.

Ideální rýže je celozrnná nebo natural

Rýže je lehce stravitelná, pomáhá proti průjmu, zlepšuje trávení a dobře sytí. Neobsahuje lepek, proto je vhodná pro osoby trpící nesnášenlivostí lepku. 

"Pokud vybíráme rýži jako přílohu, je ideální volit rýži natural nebo celozrnnou. Jsou nejbohatší na vlákninu, minerální látky a vitaminy," říká dietoložka.

"Určitým kompromisem pak může být rýže parboiled," dodává. Rýže parboiled je totiž upravena zvláštním postupem, při němž se živiny z vnějších vrstev rýže uvolní a pod tlakem se dostanou do středu zrna. Povrch zrna ztvrdne, dojde k přeměně škrobů, takže se rýže při vaření nelepí a vitaminy a minerální látky se při kuchyňské úpravě méně vylouhují.

Těstoviny vařte "al dente"

Mezi oblíbené přílohy patří také těstoviny. Obecně se dělí na vaječné a bezvaječné, ale podle tvaru a způsobu použití se rozeznává mnoho druhů.

Při tepelné úpravě dávejte přednost těstovinám vařeným "al dante". Více o nákupu a přípravě těstovin čtěte zde.

Luštěniny

Další vhodnou přílohou jsou i luštěniny, i když jde o přílohu specifickou. A to hlavně proto, že mají trochu nižší obsah sacharidů než obiloviny a mají sacharidy, které se tráví podstatně pomaleji. Zato mají vyšší obsah bílkovin. Z obou důvodů jsou luštěniny nutričně velmi hodnotné.

"Stogramová porce luštěnin v suchém stavu nám vydá za plnohodnotné hlavní jídlo. Pokud by vám chyběly bílkoviny, stačí přidat vajíčko," dodává Petr Havlíček.

Autor:



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Mrzí mě, že jsme smrti Filipa nedokázali zabránit, vyčítá si Janečková

Moderátorka Ester Janečková

Před čtyřmi roky přišla o synovce, když si tehdy čtrnáctiletý Filip kvůli negativním reakcím na svou homosexualitu vzal...



Česká Miss zimní olympiády. Dejte hlas té nejsympatičtější

České reprezentantky na ZOH 2018

Mezi rekordně velkou výpravou českých sportovců na ZOH v korejském Pchjongčchangu letos najdeme i 22 žen a dívek. Jak...

Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Sexy prádlo pro přítelkyni. Valentýnská proměna podle muže

Nákupy spodního prádla na Valentýna

Sen každého muže je, aby měl doma ženu skvělou a sexy. Svátek zamilovaných je pak ideální příležitostí partnerce sdělit...

Další z rubriky

30 dní hubnutí s OnaDnes.cz: Vlákninu tělo potřebuje, pomáhá i při dietě

Ilustrační fotografie

Je tu 25. den vaší snahy změnit životní styl a tak se tentokrát zaměříme na důležitou část ve stravě člověka, kterou je...

30 dní hubnutí s OnaDnes.cz: Co dělat, když se do diety vloudí stres

Ilustrační fotografie

Už jsou to přesně tři týdny, co se snažíte shodit přebytečná kila, a tak již určitě vidíte jisté pokroky. V dalším díle...

30 dní hubnutí s OnaDnes.cz: Plastika může pomoci, ale pozor na přibírání

Ilustrační fotografie

Už je tu 27. den vašeho snažení a tentokrát probereme téma, které má jak své příznivce, tak odpůrce. Řeč je o plastické...

Čtyři velká ALE, proč domácí pleťová maska není taková výhra

Čtyři velká ALE, proč domácí pleťová maska není taková výhra

Arome.cz Avokádo, banán, ovesné vločky, nebo vajíčko nebo želatina. Ingredience z kuchyně přeneste do koupelny a nechte přírodu, ...

Najdete na iDNES.cz