Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Přílohy k jídlu nevynechávejte, ale dobře vybírejte

aktualizováno 
Přílohy jsou nezbytnou součástí našeho jídelníčku, protože jsou zdrojem sacharidů, které nás zásobují energií. Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v projektu "Vím, co jím" opět radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí našemu zdraví.

Sacharidy by měly tvořit více než 50 procent našeho denního energetického příjmu. "V přílohách najdeme takzvané komplexní sacharidy, které nás zasytí a nejsou tak rizikové jako jednoduché cukry," vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

Ani při hubnutí tedy není vhodné zcela vynechávat přílohy, protože nízký příjem sacharidů může zavinit následný jojo efekt po skončení diety. Navíc díky příloze se lépe zasytíte a získáte potřebnou energii.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace

(WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově

hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

"Úplně optimální jsou přílohy celozrnné. Tedy takové, kde zůstává zachovaný i přirozený obsah vlákniny z původní cereálie," říká výživový specialista Petr Havlíček. Zároveň upozorňuje, že je chybou, pokud nahrazujeme přílohu zeleninovým salátem.

"Zelenina je sice v jídelníčku důležitá, ale obsahuje málo sacharidů a nikdy vám nenahradí klasickou velikost přílohy."

A jaká je správná porce? "Pro průměrnou ženu je to 50 gramů sacharidů, což odpovídá asi 80 gramům kuskusu nebo těstovin, 70 gramům rýže či 250 gramům brambor. Míněno v suchém nebo syrovém stavu," uvádí dietoložka.

Vaření v páře šetří vitaminy

Brambory patří vzhledem k časté konzumaci mezi důležité zdroje vitaminu C. Pozor však na způsob tepelné úpravy.

K největším ztrátám vitaminu C dochází vařením oloupaných brambor v osolené vodě, kdy ztráty přesahují až 50 procent. "Ideální je vaření v páře nebo alespoň vhazujte brambory už do vroucí vody," radí Karolína Hlavatá.

Vařené brambory jsou i poměrně energeticky chudé, což je při hubnutí výhodné. 100 gramů poskytne energii 360 kJ. Brambory pečené bez tuku svou energetickou hodnotu příliš nezvyšují, ale vlivem vysokých teplot se ztrácí většina vitaminu C a dalších důležitých látek.

Pokud použijete kupované předsmažené hranolky, počítejte již s tukem navíc. Jestliže hranolky osmažíte ve velkém množství tuku, vyšplhá se energetická hodnota na 1 200 kJ na 100 gramů a obsah tuku na téměř 15 gramů. Hranolky je proto ideální připravovat nasucho v troubě.

Brambory v kombinaci se zeleninou a bílkovinami (hlavně sýrem, tvarohem, vejci nebo libovým masem) představují nutričně vyvážený pokrm, který velmi dobře sytí.

Ideální rýže je celozrnná nebo natural

Rýže je lehce stravitelná, pomáhá proti průjmu, zlepšuje trávení a dobře sytí. Neobsahuje lepek, proto je vhodná pro osoby trpící nesnášenlivostí lepku. 

"Pokud vybíráme rýži jako přílohu, je ideální volit rýži natural nebo celozrnnou. Jsou nejbohatší na vlákninu, minerální látky a vitaminy," říká dietoložka.

"Určitým kompromisem pak může být rýže parboiled," dodává. Rýže parboiled je totiž upravena zvláštním postupem, při němž se živiny z vnějších vrstev rýže uvolní a pod tlakem se dostanou do středu zrna. Povrch zrna ztvrdne, dojde k přeměně škrobů, takže se rýže při vaření nelepí a vitaminy a minerální látky se při kuchyňské úpravě méně vylouhují.

Těstoviny vařte "al dente"

Mezi oblíbené přílohy patří také těstoviny. Obecně se dělí na vaječné a bezvaječné, ale podle tvaru a způsobu použití se rozeznává mnoho druhů.

Při tepelné úpravě dávejte přednost těstovinám vařeným "al dante". Více o nákupu a přípravě těstovin čtěte zde.

Luštěniny

Další vhodnou přílohou jsou i luštěniny, i když jde o přílohu specifickou. A to hlavně proto, že mají trochu nižší obsah sacharidů než obiloviny a mají sacharidy, které se tráví podstatně pomaleji. Zato mají vyšší obsah bílkovin. Z obou důvodů jsou luštěniny nutričně velmi hodnotné.

"Stogramová porce luštěnin v suchém stavu nám vydá za plnohodnotné hlavní jídlo. Pokud by vám chyběly bílkoviny, stačí přidat vajíčko," dodává Petr Havlíček.

Autor:



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Další z rubriky

Čtyři rady, které vám pomohou v boji s celulitidou

Ilustrační snímek

Celulitida trápí většinu žen, ale mohou ji mít i muži. I když vám to možná připadá beznadějné, i s pomerančovou kůží...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Nejíte zeleninu? Vezměte na milost aspoň brokolici, budete zdravější

Brokolice - Všichni už víme, že brokolice je velmi zdravá. Tato košťálová

Zelenina je zdravá, ale ne každému chutná. Kdo se jí vyhýbá, měl by vzít na milost alespoň jedničku mezi všemi...

Glittery nepatří jen na party. Zařaďte je i do denního líčení

Glittery nepatří jen na party. Zařaďte je i do denního líčení

Arome.cz Třpytky se opět vrátily na výsluní a staly se trendem, který ovládl kosmetický svět. I když vypadají hodně extravagantně...



Najdete na iDNES.cz