Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Přílohy k jídlu nevynechávejte, ale dobře vybírejte

aktualizováno 
Přílohy jsou nezbytnou součástí našeho jídelníčku, protože jsou zdrojem sacharidů, které nás zásobují energií. Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v projektu "Vím, co jím" opět radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí našemu zdraví.

Sacharidy by měly tvořit více než 50 procent našeho denního energetického příjmu. "V přílohách najdeme takzvané komplexní sacharidy, které nás zasytí a nejsou tak rizikové jako jednoduché cukry," vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

Ani při hubnutí tedy není vhodné zcela vynechávat přílohy, protože nízký příjem sacharidů může zavinit následný jojo efekt po skončení diety. Navíc díky příloze se lépe zasytíte a získáte potřebnou energii.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace

(WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově

hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

"Úplně optimální jsou přílohy celozrnné. Tedy takové, kde zůstává zachovaný i přirozený obsah vlákniny z původní cereálie," říká výživový specialista Petr Havlíček. Zároveň upozorňuje, že je chybou, pokud nahrazujeme přílohu zeleninovým salátem.

"Zelenina je sice v jídelníčku důležitá, ale obsahuje málo sacharidů a nikdy vám nenahradí klasickou velikost přílohy."

A jaká je správná porce? "Pro průměrnou ženu je to 50 gramů sacharidů, což odpovídá asi 80 gramům kuskusu nebo těstovin, 70 gramům rýže či 250 gramům brambor. Míněno v suchém nebo syrovém stavu," uvádí dietoložka.

Vaření v páře šetří vitaminy

Brambory patří vzhledem k časté konzumaci mezi důležité zdroje vitaminu C. Pozor však na způsob tepelné úpravy.

K největším ztrátám vitaminu C dochází vařením oloupaných brambor v osolené vodě, kdy ztráty přesahují až 50 procent. "Ideální je vaření v páře nebo alespoň vhazujte brambory už do vroucí vody," radí Karolína Hlavatá.

Vařené brambory jsou i poměrně energeticky chudé, což je při hubnutí výhodné. 100 gramů poskytne energii 360 kJ. Brambory pečené bez tuku svou energetickou hodnotu příliš nezvyšují, ale vlivem vysokých teplot se ztrácí většina vitaminu C a dalších důležitých látek.

Pokud použijete kupované předsmažené hranolky, počítejte již s tukem navíc. Jestliže hranolky osmažíte ve velkém množství tuku, vyšplhá se energetická hodnota na 1 200 kJ na 100 gramů a obsah tuku na téměř 15 gramů. Hranolky je proto ideální připravovat nasucho v troubě.

Brambory v kombinaci se zeleninou a bílkovinami (hlavně sýrem, tvarohem, vejci nebo libovým masem) představují nutričně vyvážený pokrm, který velmi dobře sytí.

Ideální rýže je celozrnná nebo natural

Rýže je lehce stravitelná, pomáhá proti průjmu, zlepšuje trávení a dobře sytí. Neobsahuje lepek, proto je vhodná pro osoby trpící nesnášenlivostí lepku. 

"Pokud vybíráme rýži jako přílohu, je ideální volit rýži natural nebo celozrnnou. Jsou nejbohatší na vlákninu, minerální látky a vitaminy," říká dietoložka.

"Určitým kompromisem pak může být rýže parboiled," dodává. Rýže parboiled je totiž upravena zvláštním postupem, při němž se živiny z vnějších vrstev rýže uvolní a pod tlakem se dostanou do středu zrna. Povrch zrna ztvrdne, dojde k přeměně škrobů, takže se rýže při vaření nelepí a vitaminy a minerální látky se při kuchyňské úpravě méně vylouhují.

Těstoviny vařte "al dente"

Mezi oblíbené přílohy patří také těstoviny. Obecně se dělí na vaječné a bezvaječné, ale podle tvaru a způsobu použití se rozeznává mnoho druhů.

Při tepelné úpravě dávejte přednost těstovinám vařeným "al dante". Více o nákupu a přípravě těstovin čtěte zde.

Luštěniny

Další vhodnou přílohou jsou i luštěniny, i když jde o přílohu specifickou. A to hlavně proto, že mají trochu nižší obsah sacharidů než obiloviny a mají sacharidy, které se tráví podstatně pomaleji. Zato mají vyšší obsah bílkovin. Z obou důvodů jsou luštěniny nutričně velmi hodnotné.

"Stogramová porce luštěnin v suchém stavu nám vydá za plnohodnotné hlavní jídlo. Pokud by vám chyběly bílkoviny, stačí přidat vajíčko," dodává Petr Havlíček.

Autor:




Nejčtenější

Vévodkyně Kate podpořila kampaň o duševním zdraví
VIDEO: Vévodkyně Kate nabádá rodiče i děti, aby mluvili o svých pocitech

Britská vévodkyně Kate Middletonová se v posledních dnech potýká s těžkými těhotenskými nevolnostmi během svého třetího těhotenství. Přesto myslí na charitu a...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

léky
Léky, které už nezabírají. Nejčastěji jsou to antibiotika

Dosud hýčkaná antibiotika začínají být v boji proti mikrobům neúčinná a ti jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je...  celý článek

ilustrační snímek
Plastické operace a mateřství: silikony kojení většinou nevadí

Stále více žen se svěřuje pod skalpel plastického chirurga dřív, než se rozhodnou založit rodinu. Právě o tomto tématu se nedávno v bulváru moderátorka Hana...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

Ilustrační fotografie
Máte doma tlouštíka? Řekněte mu to chytře a začněte hubnout s ním

Když už se stalo a naše dítě trpí nadváhou, pozdě bycha honit. Akademické řeči o prevenci obezity jsou nám k ničemu. Důležité je postavit se k situaci čelem a...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jak je to s módními probiotiky? Neškodí, ale o výhodách zatím víme málo

Probiotické potraviny jsou zpátky. Už ne ve formě slazených kysaných nápojů, které frčely v době po roce 2000. Teď se jí korejské kimči, islandský skyr, pije...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pandy nechceme: Tipy, jak správně odlíčit oči
Pandy nechceme: Tipy, jak správně odlíčit oči

Ani ty sebemenší zbytky řasenky nebudou mít šanci. A zarudlé oči? Těm dejte rovnou sbohem. Koukněte se na praktické tipy... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.