Vyšší tělesná hmotnost s sebou nese riziko metabolických, kardiovaskulárních, endokrinních, zažívacích, jaterních či gynekologických komplikací, zvýšenou pravděpodobnost rozvoje cukrovky druhého typu či nádorového onemocnění, dýchací potíže, ale také problémy psychosociálního charakteru. Obezita výrazně zkracuje délku dožití, a to až o deset let.
Vím, co jím Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Značka „Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin. |
Rozlišujeme dva typy obezity – typ hruška, kdy se tuk ukládá především v oblasti stehen a hýždí, a nebezpečnější typ jablko vyznačující se hromaděním tuku v oblasti břicha. Dobrým ukazatelem je obvod pasu. U žen by hodnota neměla převyšovat 80 centimetrů a u mužů 94 centimetrů. Čím více naměřených centimetrů, tím větší je riziko zdravotních komplikací.
„Celá řada studií prokázala, že již redukce hmotnosti o pět až deset procent vede ke snížení mnoha zdravotních rizik. Například klesá krevní tlak či hladina cholesterolu, nebo se upravuje cukrovka,“ říká nutriční terapeutka Karolína Hlavatá.
Pokud vám bude někdo nabízet rychlé a radikální řešení, nenechte se nachytat. Léčba obezity je vždy dlouhodobá a vyžaduje komplexní změnu životního stylu. Společně se změnou jídelníčku se doporučuje zařadit do svého denního plánu také pohybovou aktivitu.
„Správně sestavená redukční dieta je pestrá, vyvážená, nevynechává žádné skupiny potravin, tedy ani pečivo či přílohy, a poskytuje všechny potřebné živiny, vitaminy i minerální látky,“ vysvětluje doktorka Hlavatá. Zvlášť důležité je hlídat si dostatečný příjem bílkovin, jelikož bez nich byste ztráceli svalovou hmotu, měli hlad a trápily by vás chutě na sladké.
„Nejdůležitější je najít si motivaci k hubnutí a dodržování diety. Měla by přinášet potěšení, ne člověka stresovat, že si něco nesmí dát,“ upozorňuje obezitolog, doktor Petr Hlavatý.
„Neexistuje žádné striktní doporučení, jestli jíst pětkrát nebo třikrát denně. Důležité je ohlídat si celkový denní energetický příjem,“ vysvětluje lékař. „Redukční dieta by měla být o 2 000 až 2 500 kJ chudší oproti výchozímu energetickému přijmu.“ Je také důležité kontrolovat si velikost porcí, ideálně formou zapisování jídelníčku, abychom měli přehled o tom, co za celý den sníme a vypijeme.
Omezte tuky, přidejte vlákninu
Redukční dieta by v žádném případě neměla být za trest. Je vhodné sestavit jídelníček podle individuálních potřeb a chutí každého člověka s tím, že základem by měly být kvalitní potraviny, jež zasytí a dodají vše potřebné. Sladkému a alkoholu je třeba se téměř vyhnout.
Během sedmi týdnů vám každou středu v seriálu připraveném s iniciativou „Vím, co jím“ přineseme rady, jak se zdravě stravovat a orientovat při výběru potravin. |
„V rámci redukční diety je dobré omezit i příjem tuků, protože tuky ve srovnání s bílkovinami a sacharidy obsahují zhruba dvakrát více energie,“ dodává Petr Hlavatý. „Vhodné je zvýšit příjem vlákniny, která pomáhá pocitu zasycení a zároveň zabraňuje vstřebání části přijatých tuků a sacharidů.“
Pro udržení motivace je sice dobré sledovat postupné snižování hmotnosti a zlepšení dalších parametrů, ale vážit se denně odborníci nedoporučují. Ideální je stoupnout si na váhu jednou za týden za stejných podmínek, například v neděli před snídaní a jen ve spodním prádle.
Pokud se potýkáte s nadváhou, můžete hledat pomoc a radu u nutričního terapeuta. Pokud jde o vyšší stupeň obezity, je namístě konzultace s lékařem – obezitologem.