VIDEO: Jak vybírat kávu, čaj a mléčné nápoje, aby prospívaly zdraví

  • 50
Kávu, čaj či kysané mléčné nápoje pije k snídani nebo svačině téměř každý. Ale víte, kolik si můžete dopřát? Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v projektu "Vím, co jím" opět radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí našemu zdraví.

Mléčné nápoje jsou důležitou součástí výživy, zejména pro vysoký obsah plnohodnotných bílkovin a dobře využitelného vápníku. Zvlášť příznivě působí na člověka zakysané mléčné výrobky.

Určitou nevýhodou u mléčných výrobků je obsažený tuk. Je proto vhodné upřednostňovat ve výběru polotučné mléčné výrobky (obsah tuku mezi 2,5 až 3 procenty).

Klinické studie dokazují, že při pravidelné konzumaci nízkotučných a polotučných mléčných výrobků se snižuje hladina cholesterolu a riziko vzniku metabolického syndromu a diabetu 2. typu.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

Vápník a další bioaktivní komponenty mléka napomáhají redukci hmotnosti, v rámci hubnutí je šetřena svalová hmota a ubývá především tuk. Zajímavostí je i vztah mezi vápníkem mléčného původu a menšími pocity hladu.

Podle výživových specialistů bychom denně měli sníst dvě až tři porce mléčných výrobků (jedna porce je 250 ml mléka nebo zakysaných mléčných výrobků, 200 ml jogurtu, 50 g sýra).

Zakysané nápoje představují i vhodnou snídani, zejména pak v kombinaci s celozrnným pečivem nebo kvalitními snídaňovými cereáliemi. Představují i vhodnou svačinu při zaměstnáních, kde je malá možnost se najíst (banky, prodavačky). Porce (250 ml) mléčného výrobku nám dodá v průměru 750 kJ, což je energeticky srovnatelné s 35 gramy čabajky.

Při výběru sledujte nejen tučnost, ale i množství sacharidů. Smetanový jogurt obsahuje ve 100 gramech výrobku 10,3 gramu tuku, polotučný jogurt pouze 3 gramy tuku na 100 gramů výrobku. 

Bílý jogurt má v průměru 5 gramů sacharidů, ovocné jogurty zhruba 13 gramů sacharidů, "lahůdky" pro děti až 20 gramů sacharidů ve 100 gramech. Pozor dávejte hlavně na mléčné výrobky určené pro děti, které mají často vysoký obsah tuku a jednoduchých sacharidů.

Jednotlivé kysané mléčné výrobky se liší podle druhu použitých mléčných kultur, přičemž jeden výrobek může obsahovat směs různých kultur.

Kysané podmáslí – Podmáslí vzniká jako vedlejší produkt při výrobě másla. K jeho zakysání se využívá smetanových kultur.

Kysaná mléka – K zakysání se používá speciálních zákysových kultur, které produkují značné množství aromatických látek a oxidu uhličitého. To dodává finálnímu výrobku charakteristickou chuť.

Acidofilní mléko - K výrobě acidofilního mléka se používá acidofilní kultura (Lactobacillus acidophilus). Acidofilní zákys se míchá se smetanovým zákysem, přičemž oba druhy zákysů kysají samostatně a teprve poté jsou smíchány.

Jogurt - Z hlediska použitých mikroorganismů je možné charakterizovat jogurt jako výrobek obsahující živé bakterie rodu Lactobacillus a Streptococcus. Probiotickým kulturám příliš nesvědčí vysoký obsah tuku ve smetanových mléčných výrobcích nebo přídavky barviv a jiných látek. Pro optimální růst probiotických kultur je nejlepší kvalitní bílý polotučný jogurt o obsahu tuku dvě až tři procenta.

Jogurtové mléko - Jde v podstatě o zředěný jogurt, přičemž finální výrobek musí obsahovat alespoň 50 procent jogurtu.

Kefír - Vedle bakterií mléčného kysání se uplatňují i kvasinky, které produkují velmi malé množství alkoholu a dodávají kefíru jeho typickou chuť.

Syrovátka - Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě tvarohu a sýrů. Na rozdíl od mléka má nižší obsah bílkovin a vyšší obsah laktózy (mléčného cukru). Obsažené bílkoviny jsou však plnohodnotné. Udává se, že syrovátkové bílkoviny napomáhají i redukci hmotnosti.

Čaj

Podle způsobu zpracování čajových lístků se rozlišuje několik druhů čaje (bílý, zelený, oolong, černý, aromatizovaný a lisovaný). Čaj se cení nejen pro povzbuzující účinek kofeinu, ale zejména pro obsažené antioxidační látky, které chrání před vznikem nemocí srdce a cév a některých typů nádorů. Čaj obsahuje také silice, třísloviny, některé vitamíny a minerální látky.

Obsah kofeinu v nápojích

(šálek o objemu 150 ml)

- klasická káva průměrně 64-95 mg kofeinu
- instantní káva asi 35 mg
- černý čaj 47 mg
- zelený čaj 30 mg
- kolové nápoje 20-23 mg
- energetický nápoj dokonce 48 mg

Ovocné čaje nejsou čajem v pravém slova smyslu, protože jejich hlavní součástí nejsou čajové lístky, ale ovocná složka.

"Pozor si dávejte na granulované rozpustné čaje, kde je dominantní složkou klasický bílý cukr. Každé deci nápoje obsahuje více než jednu kostku cukru," varuje výživový specialista Petr Havlíček.

Bylinné čaje se doporučují používat při specifických problémech a jen po dobu několika měsíců.

Káva

Káva je nejčastěji konzumovaným nápojem s prokázaným léčebným účinkem a kofein je nejběžněji konzumovanou psychoaktivní látkou. Kofein zvyšuje prokrvení mozku a jeho aktivitu. Pro svůj povzbuzující účinek na metabolismus a spalování tuků je používán jako součást léků na hubnutí.

Po vypití šálku kávy dojde ke krátkodobému zvýšení krevního tlaku, nicméně při pravidelném pití se vytvoří tolerance a krevní tlak se nezvyšuje. Proto i lidé, kteří se léčí s vysokým krevním tlakem, si mohou dva šálky kávy denně dopřát.

Naopak pravidelná konzumace kávy snižuje hladinu homocysteinu (homocystein je dáván do souvislosti se zvýšeným rizikem vzniku aterosklerózy), zlepšuje stav cév, a tím zmenšuje riziko infarktu myokardu.

Chcete-li se zorientovat ve vyváženém stravování a naučit se správně vybírat potraviny na základě jejich nutriční hodnoty, můžete se zúčastnit workshopu s doktorkou Karolínou Hlavatou již v pondělí 17. června v pražské kavárně Era Svět. Více informací o akci naleznete ZDE.

Pozitivní vliv pití kávy byl prokázán i v případě cukrovky 2. typu. Ukazuje se, že kofein obsažený v kávě zlepšuje využití glukózy ve tkáních a zvyšuje citlivost k inzulínu, a tím snižuje riziko diabetu. V posledních letech byl také odhalen vztah mezi pitím kávy a snížením rizika Parkinsonovy choroby, nižším rizikem demence a vzniku Alzheimerovy choroby.

"Nejvhodnější je káva zrnková a to vždy čerstvě mletá," říká dietoložka Karolína Hlavatá. "Naopak se vyvarujte výrobkům označeným jako 3 v 1, které obsahují velké množství cukru," dodává Havlíček.

Káva je mírné diuretikum (1 mg kofeinu činí ztráty 1,17 ml vody), ale při běžné konzumaci dehydrataci nezpůsobuje. Pozor si však dávejte při sportovní aktivitě, kdy není dobré pít větší množství energetických nápojů (obsah kofeinu je v nich poměrně vysoký).

Dávka 3 až 5 šálků kávy o objemu 150 ml (tj. ≤ 300 mg kofeinu) za den nepředstavuje žádné zdravotní riziko pro zdravé osoby, naopak přináší mnoho pozitiv.