Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Jak vybrat správný olej do salátu i na smažení

  1:18aktualizováno  1:18
Olej používá při přípravě jídla každý. Ale jak vybrat ten správný na tepelnou úpravu a do salátu? Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v projektu "Vím, co jím" opět radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí našemu zdraví.

Nadbytečný příjem tuku ve stravě a zejména špatný poměr mezi jednotlivými druhy tuků je jednou z hlavních příčin mnoha nemocí. Nadváha, obezita, cukrovka 2. typu, některé typy nádorů, na tom všem se podílejí nevhodné tuky. O margarínech, másle a dalších mazadlech jsme se už bavili (více čtěte zde), dnes se zaměříme na oleje.

Rostlinné oleje se získávají lisováním různých semen, ořechů, nebo bobulí. Z výživového hlediska bychom měli rostlinným olejům a potravinám z nich vyrobeným dávat přednost před živočišnými tuky. Tedy častěji sáhnout po oleji, nebo kvalitním margarínu než po sádle. Rostlinné oleje mají totiž vhodnější složení.

Našemu organismu dodávají ty mastné kyseliny, které si tělo nedokáže samo nijak vyrobit, a přesto je nutně potřebuje. "Ale pozor, pokud se budete prolívat olejem s tím, že vám bude prospívat, jste na omylu. Přiberete po něm stejně jako po vepřovém sádle," říká výživový specialista Petr Havlíček.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka Vím, co jím je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte ZDE.

Vím, co jím

V obchodech můžeme objevit známé druhy olejů jako slunečnicový, sójový, řepkový nebo olivový, ale také méně tradiční oleje jako sezamový, klíčkový, světlicový, avokádový nebo olej z vlašských ořechů.

Extra panenský na studenou kuchyni

Ne každý olej se hodí pro všechny způsoby použití. Rostlinné oleje se podle způsobu výroby dělí do dvou skupin, na panenské a rafinované.

Panenské oleje se získávají lisováním celých plodů zastudena. Takový olej si uchovává své aroma a je velmi bohatý na vitamíny a minerální látky, které byly obsaženy v původní surovině. Nevýhodou těchto olejů je nižší trvanlivost a především nízká tepelná stabilita. Vlivem vysokých teplot se ničí vše dobré v daném oleji, a proto se panenské oleje užívají výhradně ve studené kuchyni, například do salátů.

Rafinované oleje se získávají lisováním, nebo extrakcí za užití chemických rozpouštědel a po dalších úpravách se rafinují. Při rafinaci se získává chuťově i pachově neutrální olej, který je trvanlivý a netvoří zákaly. Tyto oleje jsou také vhodnější pro tepelnou úpravu.

Při nákupu oleje se zpravidla orientujeme podle původní suroviny. Popularitu si získal zejména olej olivový. Je jednou z hlavních součástí středomořské stravy, o níž je všeobecně známo, že má ochranný vliv z hlediska kardiovaskulárních onemocnění. Je dobrým zdrojem mononenasycených tuků, přispívá k lepšímu poměru omega 3 a omega 6 mastných kyselin ve stravě, je zdrojem vitamínu E a řady prospěšných polyfenolů.

Zdravotní účinky olivového oleje spočívají v tom, že vzhledem ke složení jeho mastných kyselin pozitivně ovlivňuje poměr HDL a LDL cholesterolu, tedy špatného a dobrého cholesterolu, a má vysoké antioxidační účinky.

Oleje střídejte

Slunečnicový olej je u nás nejoblíbenější. V teplé kuchyni mu dává přednost až 80 procent lidí. Je výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin, ale mezi těmi převažují omega 6 kyseliny. "Optimální poměr mezi omega 3 a omega 6 nenasycenými mastnými kyselinami je 1:5," upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá.

U slunečnicového je však běžný poměr 1:30 ve prospěch omega 6 nenasycených mastných kyselin.

"Omega 6 nenasycené mastné kyseliny v nadbytku působí prozánětlivě, podporují srážení krve a způsobují i kontrakce svaloviny cév, čímž celkově mohou přispívat ke vzniku nemocí srdce a cév, včetně zánětů. Proto bychom měli slunečnicový olej střídat i s jinými oleji," vysvětluje Hlavatá.

Řepkový olej obsahuje stejně jako olivový olej především mononenasycené mastné kyseliny. Zatímco olivový olej kupujeme většinou jako panenský, tedy vhodný pro studenou kuchyni, řepkový olej je vhodný nejen pro studenou kuchyni, ale také například na smažení. Mononenasycené mastné kyseliny v řepkovém oleji jsou totiž tepelně stabilnější. Složením je řepkový olej v současnosti jedním z nejvhodnějších vůbec.

A jak používat olej při vaření? "Abychom použili správný poměr omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin, použijeme při přípravě dvou porcí salátu 1 lžičku extra panenského olivového oleje a 1 lžičku řepkového oleje," říká výživový specialista Petr Havlíček.

Zároveň dodává, že při tepelné úpravě, například na přípravu steaků, je nejvhodnější rýžový olej. Stačí použít pár kapek, kterými maso potřeme. Vhodný je také řepkový olej, ale i tekutý margarín, který neprská a má ideální poměr mezi omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami.

Autor:



Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Další z rubriky

Mlsání u televize škodí postavě i zdraví. Šest tipů, jak se ho zbavit

Ilustrační snímek

Je večer, vy máte všechny povinnosti hotové a toužíte jen po odpočinku. A to ideálně na gauči u televize se sklenkou...

Tukové polštářky: co o nich možná nevíte a jak se jich zbavíte

Ilustrační snímek

Je to jednoduchá rovnice. Příjem rovná se výdej. Když do sebe budeme ládovat více, než vydáme, začnou se přebytečné...

Čtyři tipy, jak zhubnout do plavek na poslední chvíli

Ilustrační snímek

Chcete zhubnout do plavek, jenže léto už je tu za pár týdnů a vy máte pocit, že to letos nestihnete? Nepropadejte...



Najdete na iDNES.cz