Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Jak vybrat správný olej do salátu i na smažení

  1:18aktualizováno  1:18
Olej používá při přípravě jídla každý. Ale jak vybrat ten správný na tepelnou úpravu a do salátu? Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v projektu "Vím, co jím" opět radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí našemu zdraví.

Nadbytečný příjem tuku ve stravě a zejména špatný poměr mezi jednotlivými druhy tuků je jednou z hlavních příčin mnoha nemocí. Nadváha, obezita, cukrovka 2. typu, některé typy nádorů, na tom všem se podílejí nevhodné tuky. O margarínech, másle a dalších mazadlech jsme se už bavili (více čtěte zde), dnes se zaměříme na oleje.

Rostlinné oleje se získávají lisováním různých semen, ořechů, nebo bobulí. Z výživového hlediska bychom měli rostlinným olejům a potravinám z nich vyrobeným dávat přednost před živočišnými tuky. Tedy častěji sáhnout po oleji, nebo kvalitním margarínu než po sádle. Rostlinné oleje mají totiž vhodnější složení.

Našemu organismu dodávají ty mastné kyseliny, které si tělo nedokáže samo nijak vyrobit, a přesto je nutně potřebuje. "Ale pozor, pokud se budete prolívat olejem s tím, že vám bude prospívat, jste na omylu. Přiberete po něm stejně jako po vepřovém sádle," říká výživový specialista Petr Havlíček.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka Vím, co jím je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte ZDE.

Vím, co jím

V obchodech můžeme objevit známé druhy olejů jako slunečnicový, sójový, řepkový nebo olivový, ale také méně tradiční oleje jako sezamový, klíčkový, světlicový, avokádový nebo olej z vlašských ořechů.

Extra panenský na studenou kuchyni

Ne každý olej se hodí pro všechny způsoby použití. Rostlinné oleje se podle způsobu výroby dělí do dvou skupin, na panenské a rafinované.

Panenské oleje se získávají lisováním celých plodů zastudena. Takový olej si uchovává své aroma a je velmi bohatý na vitamíny a minerální látky, které byly obsaženy v původní surovině. Nevýhodou těchto olejů je nižší trvanlivost a především nízká tepelná stabilita. Vlivem vysokých teplot se ničí vše dobré v daném oleji, a proto se panenské oleje užívají výhradně ve studené kuchyni, například do salátů.

Rafinované oleje se získávají lisováním, nebo extrakcí za užití chemických rozpouštědel a po dalších úpravách se rafinují. Při rafinaci se získává chuťově i pachově neutrální olej, který je trvanlivý a netvoří zákaly. Tyto oleje jsou také vhodnější pro tepelnou úpravu.

Při nákupu oleje se zpravidla orientujeme podle původní suroviny. Popularitu si získal zejména olej olivový. Je jednou z hlavních součástí středomořské stravy, o níž je všeobecně známo, že má ochranný vliv z hlediska kardiovaskulárních onemocnění. Je dobrým zdrojem mononenasycených tuků, přispívá k lepšímu poměru omega 3 a omega 6 mastných kyselin ve stravě, je zdrojem vitamínu E a řady prospěšných polyfenolů.

Zdravotní účinky olivového oleje spočívají v tom, že vzhledem ke složení jeho mastných kyselin pozitivně ovlivňuje poměr HDL a LDL cholesterolu, tedy špatného a dobrého cholesterolu, a má vysoké antioxidační účinky.

Oleje střídejte

Slunečnicový olej je u nás nejoblíbenější. V teplé kuchyni mu dává přednost až 80 procent lidí. Je výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin, ale mezi těmi převažují omega 6 kyseliny. "Optimální poměr mezi omega 3 a omega 6 nenasycenými mastnými kyselinami je 1:5," upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá.

U slunečnicového je však běžný poměr 1:30 ve prospěch omega 6 nenasycených mastných kyselin.

"Omega 6 nenasycené mastné kyseliny v nadbytku působí prozánětlivě, podporují srážení krve a způsobují i kontrakce svaloviny cév, čímž celkově mohou přispívat ke vzniku nemocí srdce a cév, včetně zánětů. Proto bychom měli slunečnicový olej střídat i s jinými oleji," vysvětluje Hlavatá.

Řepkový olej obsahuje stejně jako olivový olej především mononenasycené mastné kyseliny. Zatímco olivový olej kupujeme většinou jako panenský, tedy vhodný pro studenou kuchyni, řepkový olej je vhodný nejen pro studenou kuchyni, ale také například na smažení. Mononenasycené mastné kyseliny v řepkovém oleji jsou totiž tepelně stabilnější. Složením je řepkový olej v současnosti jedním z nejvhodnějších vůbec.

A jak používat olej při vaření? "Abychom použili správný poměr omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin, použijeme při přípravě dvou porcí salátu 1 lžičku extra panenského olivového oleje a 1 lžičku řepkového oleje," říká výživový specialista Petr Havlíček.

Zároveň dodává, že při tepelné úpravě, například na přípravu steaků, je nejvhodnější rýžový olej. Stačí použít pár kapek, kterými maso potřeme. Vhodný je také řepkový olej, ale i tekutý margarín, který neprská a má ideální poměr mezi omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami.

Autor:



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Šestadvacetiletá žena vážila jen sedmnáct kilo, dávali jí rok života

Kristina Karyaginová

Kristina Karyaginová (26) z Ruska byla na pokraji smrti. Vážila jako čtyřleté dítě a začaly jí selhávat orgány a...

Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Máma spala s Hitlerem, tvrdila krásná Romy, která by oslavila 80 let

Romy Schneiderová v roli císařovny Sissi, Alžběty Bavorské.

Kdyby nezemřela ve 43 letech, oslavila by 23. září osmdesátku. V 17 letech zazářila jako císařovna Sissi, našla...

Další z rubriky

Čtyři zdravotní důvody, které mohou být viníkem náhlého přibírání

Ilustrační fotografie

To, že člověk tloustne, není nic divného. Pokud se však vaše stravovací návyky nijak nezměnily a vaše hmotnost začala...

Nenechte se zmást. Sedm potravin, které vám s hubnutím nepomůžou

Ilustrační snímek

Možná se zdají být neškodná, nebo se dokonce vydávají za zdravá, ale pokud chcete efektivně hubnout, těmto jídlům je...

Čtyři snadné změny, které vám pomohou přestat s neustálým mlsáním

Ilustrační fotografie

Chutě, stres, nuda, ale hlavně špatně sestavený jídelníček. To jsou nejčastější důvody, proč někdy jíme nepřetržitě...



Najdete na iDNES.cz