Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rady, jak vařit zdravě a levně. Začněte používat základní potraviny

Seriál aktualizováno 
Zdravé stravování nemusí být drahé. Stačí se zamyslet nad tím, co kupujete a naučit se pár pravidel pro výběr potravin. Jak na to, vám poradí výživový specialisté Petr Havlíček a Karolína Hlavatá v dalším díle seriálu Vím, co jím.

Hned na začátku si zkontrolujte ledničku a spíž. Možná se budete divit, kolik nepotřebných potravin kupujete. Jestli vidíte sušenky, chipsy, bonbony, tyčinky, párky, instantní polévky nebo třeba trvanlivé salámy a další uzeniny, tak vězte, že bez nich se vám nic nestane. Naopak bude vašemu organismu líp a zároveň vám zůstane víc peněz na kvalitní potraviny.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Jako první vyzkoušejte nahradit uzeniny kvalitní šunkou. Nezdravé sušenky a sladkosti vyměňte raději za vysokoprocentní čokoládu. Místo chipsů a tyčinek můžete mlsat ořechy. 

„Trik je totiž v tom, že kvalitních potravin sníte méně. Uspokojí vás rychleji chuťově i živinově,“ vysvětluje výživový specialista Petr Havlíček. Takže i když jsou někdy dražší při pořízení, sníte jich méně a tím ušetříte.

Zapomeňte na polotovary

Další chybou, kterou mnoho lidí dělá a utratí tak zbytečně spoustu peněz, je používání předpřipravených pokrmů – různé instantní směsi, hotové omáčky, hotové pokrmy a podobně. 

Raději začněte vařit ze základních potravin. Tím máme na mysli vejce, mléko, sýry, maso, ryby, rýže, těstoviny, ovesné a jiné vločky, luštěniny, zeleninu a ovoce.

Vaření vám sice zabere víc času, na druhou stranu existuje spousta rychlých receptů, které zvládnete za 10 až 15 minut. Doma uvařené jídlo je levnější, výživnější i kvalitnější a máte pod kontrolou, z čeho jste ho uvařili i jak moc jste ho ochutili.

Názorným příkladem je třeba snídaňové müsli. „Na to domácí stačí smíchat vločky, pár ořechů a přidat sušené či čerstvé ovoce. Výsledná porce vás vyjde zhruba na sedm korun a za kupované müsli zaplatíte o 20 až 30 procent více,“ uvádí Havlíček. Kromě finanční úspory navíc sníte mnohem zdravější a výživnější variantu, která neobsahuje zbytečně velké množství cukru a dalších pro tělo nepotřebných látek.

Přidejte luštěniny

A jak výhodněji zvýšit příjem bílkovin? Z masa vychází levněji drůbeží, ale taková hovězí kližka také není drahá a na guláš je ideální. „I guláš se dá navíc uvařit v odlehčenější variantě – se zeleninou či houbami, bez jíšky i smetany, zahuštěný třeba bramborem nebo cibulí ze základu,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

Seriál o zdravém stravování

Během sedmi týdnů vám každou středu v seriálu připraveném s iniciativou „Vím, co jím“ přineseme rady, jak se zdravě stravovat a orientovat při výběru potravin.

Maso se jako zdroj bílkovin dá nahradit vejci, ale také luštěninami. Nebojte se experimentovat, zkuste různé druhy čoček, červenou, černou, s kari nebo klasickou čočku na kyselo, kterou zahustíte nastrouhanou bramborou. Nebo kombinujte luštěniny s masem, třeba chilli con carne obsahuje mleté hovězí i červené fazole.

Sezónní potraviny

Uspořit můžete i tak, že budete nakupovat sezónní potraviny, které bývají nejen levnější, ale pro tělo i zdravější. V létě nekupujte citrusy, v zimě rajčata, meloun nebo jahody.

Zaměřte se na sezónní ovoce a zeleninu, nakupujte na trzích, ideálně přímo od producentů. Nasbírejte si v létě borůvky nebo jahody a zamrazte je. Na podzim a v zimě zase zkuste vařit z řepy, zelí nebo dýně.

Tipy, jak uvařit levně a zdravě

• Místo pečeného křupavého „müsli“ si namíchejte svůj mix z vloček, sušeného ovoce a ořechů. Anebo si do vloček ráno přidejte čerstvé ovoce a je to.

• Místo kupovaného ochuceného tvarohového dezertu, ve kterém je obvykle hodně cukru, barviva, aromat a někdy i škrobu a želatiny, si připravte svůj. Prostě rozmixujte libovolné sladší a měkčí ovoce s tvarohem a zakysanou smetanou. Výborná kombinace je banán a hořké kakao.

• Používejte brambory – fantazii se meze nekladou, můžete je zapéct s čímkoliv – masem, vejcem, sýrem, šunkou, hráškem, kukuřicí, rajčatovou omáčkou, cuketou, lilkem.

• Luštěniny ve všech možných podobách. Čočka, cizrna, fazole. Nebo v kombinaci s masem – chilli con carne.

• Hrášková polévka z mraženého hrášku nebo poctivý kuřecí vývar ze skeletů a zeleniny.

Další rady a vychytávky na levná a zdravá jídla najdete ve videu.

Autor:



Nejčtenější

Co s vámi udělala? řvala po Výměně Kristýna na své děti a opustila je

Kristýna žije s přítelem Filipem a společně vychovávají její dvě děti.

O své minulosti Kristýna (23) z Výměny manželek mluvila málo. A když už, tak jen mezi řečí. „Až teď jsem si uvědomila,...

Děti rozeznám, i když brečí, říká maminka čtyřčat

Chvilka klidu je pro maminku čtyřčat opravdu vzácná.

Svému synovi chtěli pořídit sourozence, ale příroda tomu chtěla jinak. Místo jednoho má tříletý Vojta hned tři sestry a...



Švédka chce být rekordmankou a touží po největším pozadí na světě

Natasha Crownová chce být zapsána v knize rekordů jako žena s největším pozadím...

Natasha Crownová (24) se považuje za modelku. Podle svých vlastních slov je stejně pohledná jako její hubenější...

Žena věří, že je opravdovou elfkou a pochází z jiného světa

Takto se Kimberel Eventide obléká běžně.

Šestatřicetiletá Kimberel Eventide z Illinois věří, že je elfkou a má na světě zvláštní poslání. Rozdává totiž lidem...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Další z rubriky

Zdravý jídelníček: stačí tři porce, důležitá je pravidelnost a složení

Ilustrační fotografie

Český národ stále tloustne, každý druhý člověk u nás trpí nadváhou. Na vině je často nedostatek pohybu, ale hlavně...

Znáte správnou velikost porce? Místo vážení zkuste použít ruku

Ilustrační fotografie

Při zdravém stravování není důležitý jen správně sestavený jídelníček z kvalitních potravin, ale podstatná je i...

Nevešla se do letadla, na dovolené se jí smáli. Tak shodila padesát kilo

Novozélanďanka Belinda Brodie shodila téměř padesát kilogramů. Pomohla změna...

Více než padesát kilogramů shodila původně obézní třicátnice. Impulzem jí k tomu byly posměšky domorodců na Bali a v...



Najdete na iDNES.cz