Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Přebytečná kila si nosíme už z obchodu. Naučte se správně nakupovat

  3:27aktualizováno  3:27
Problémem lidí s nadváhou často bývá už samotný nákup. Z obchodu si totiž mnohdy přinesou nezdravé potraviny. Jak si v supermarketu správně vybrat? Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v projektu "Vím, co jím" opět radíme, jak změnit jídelníček a vybrat zdravé potraviny.

Mnozí lidé se vydají do obchodu a ani nevědí, co chtějí nakupovat a co z pořízených potravin vařit. Pak nakonec přinesou tašky jídla, co vůbec nechtěli, a ještě se najedí cestou v autě. Takovýto životní styl je cestou do záhuby. Přebytečná kila na sebe totiž nenechají dlouho čekat. 

"Pokud se chystáte na nákup, je dobré přemýšlet nad tím, co budete vařit a jíst, sepsat si seznam. Tak se vyhnete pořízení zbytečných a mnohdy nezdravých potravin," radí výživový specialista Petr Havlíček. 

Dalším důležitým krokem je číst etikety. Podle nich zjistíte o potravině vše potřebné.

"Jako první si přečtěte tabulku s nutričními hodnotami výrobku, už podle toho se můžete rozhodnout, zda budete číst dál, nebo ho vrátíte zpátky do regálu, protože je nevhodný," říká Havlíček. 

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

Podle doktorky Karolíny Hlavaté z tabulky výživového složení zjistíme informace, které jsou důležité pro zdravé stravování, a to, jaké je zastoupení jednotlivých živin. Najdete tam údaje o energetické hodnotě, množství tuků, sacharidů a bílkovin. Někdy najdete i údaje o množství cukrů, mastných kyselinách, soli a vláknině.

Kontroverzní transmastné kyseliny

U tuků bychom měli sledovat hlavně obsah nasycených mastných kyselin a trans nenasycených mastných kyselin. "Ty totiž zvyšují hladiny celkového cholesterolu, přispívají ke vzniku diabetu 2. typu, některých druhů nádorů a také alergií," uvádí dietoložka Karolína Hlavatá. 

Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by denní příjem transmastných kyselin neměl být vyšší než 2,5 gramu (více o tématu čtěte zde). 

"V ideálním případě by jejich obsah  transmastných kyselin měl být pod půl procentem," vysvětluje výživový specialista Petr Havlíček. Výrobce ovšem nemusí povinně na obale obsah uvádět, i proto je lepší kupovat výrobky, které tuto položku uvedenou mají.

Hlídejte obsah cukru

Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie, ale také jedna z příčin obezity a následně dalších zdravotních potíží. Podle doporučení pro vyváženou stravu mají sacharidy ve výživě člověka tvořit 50 až 55 procent z celkového energetického příjmu (více o tématu čtěte zde). 

"V případě nákupu potravin s vysokým obsahem sacharidů hlídejte především obsah cukru. Ten by nikdy neměl být vyšší než jedna třetina z celkového množství sacharidů. A když máte možnost volby, volte raději variantu s nižším obsahem cukru," upozorňuje Petr Havlíček.

Vlákniny jíme nedostatek

Kromě obsahu tuků a sacharidů sledujte i obsah bílkovin, vlákniny a soli. Většina lidí v Česku jí málo vlákniny, a to i přesto, že je pro člověka velmi důležitá. Dobře sytí, pomáhá při hubnutí a je nezbytná pro správné zažívání. 

"Denní příjem vlákniny dospělého člověka by měl být v našich podmínkách asi 30 gramů. Průměrný příjem v Česku je ale pouze 12 až 15 gramů, tedy poloviční," upozorňuje Havlíček. I proto je důležité si při nákupu potravin všímat množství, které obsahuje. 

Pokud uvidíte nápis na obalech výrobků "zdroj vlákniny", má výrobek alespoň 3 gramy vlákniny na 100 gramů výrobku nebo 1,5 gramu vlákniny na 100 kcal výrobku. 

Obsahuje-li potravina alespoň dvojnásobek tohoto množství (tedy např. 6 g vlákniny na 100 g výrobku), pak jej může výrobce popsat nápisem "s vysokým obsahem vlákniny". Toto množství je pro zdravé stravování ideální (více o vláknině čtěte zde).

Se solí opatrně

Velkým problémem dnešní doby je nadměrné užívání soli, které je spojováno s mnoha civilizačními chorobami. A to hlavě s vysokým krevním tlakem.

Každý dospělý člověk by měl konzumovat maximálně pět gramů soli denně. Čtyři gramy však člověk dostane do těla pouze ze surovin, které koupí v obchodě, a to hlavně z pečiva, uzenin, sýrů a polotovarů. Češi podle průzkumu solí až třikrát víc. 

"Všimněte si, že lidé, kteří si dosolují jídlo, aniž by ho ochutnali, bývají často obézní nebo mají nadváhu. Je to dáno i tím, že příliš vysoký objem soli zvyšuje chuť k jídlu," dodává výživový specialista Petr Havlíček. 

Podívejte se ve videu, jak v supermarketu najít ty zdravé potraviny a jak poznat kvalitní nebalené uzeniny, maso a pečivo. 

Autor:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Další z rubriky

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Pít se musí umět. I v případě vody

Zajistit, aby tělo mělo dostatek tekutin i v létě, není tak snadné, jak se může zdát. Pravidlo, že stačí vypít dva nebo tři litry a máte vystaráno, neplatí...  celý článek

(Ilustrační foto)
Máte na to chuť? Dejte si to. Blogerka vyvrací mýty o jídle

Oříšky jsou zdravé a čokoláda nezdravá. Zeleninové chipsy jsou dobrá volba, po bramborových přiberete. Nebo ne? Britská fitness blogerka Lucy Mountainová na...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.