Na obalech najdete kromě názvu i druh výrobku, jeho složení, označení alergenů, datum minimální trvanlivosti nebo datum spotřeby.
Kvalitu poznáte ze složení, tento surovinový výčet najdete na každém výrobku, protože je to povinný údaj.
Čtěte pozorně a srovnávejte
Pamatujte si, že suroviny jsou uváděny vždy sestupně, podle hmotnostního množství. To znamená, že co je na prvním místě, toho potravina obsahuje nejvíc, zatímco suroviny uvedené jako poslední jsou v potravině leckdy zahrnuty v téměř stopovém množství.
Není od věci při výběru potravin porovnat mezi sebou složení dvou výrobků stejného druhu. Jako příklad můžeme uvést třeba játrovou paštiku.
„U jedné můžete zjistit, že játra jsou uvedena na prvním místě, to je ta kvalitní. Zatímco u méně kvalitní najdete játra třeba až na čtvrtém místě a na prvním bude místo jater voda, vepřové kůže nebo sádlo,“ vysvětluje profesorka Jana Dostálová, specialistka na potraviny a odborná garantka projektu Vím, co jím a piju. Obě paštiky přitom splňují legislativu a obě se mohou jmenovat „játrová paštika“.
Pokud je v názvu výrobku zdůrazněna některá složka, konkrétně u játrové paštiky to jsou játra, tak se z obalu také dozvíte přesné množství v procentech. I tímto porovnáním jednotlivých výrobků zjistíte, který je kvalitnější.
Vím, co jímProgram vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Značka Vím, co jím je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin. Více o zdravých potravinách čtěte zde. |
Při čtení složení se také zaměřte na jeho délku. Obvykle platí, že čím jednodušší složení, tím kvalitnější potravina. Zkuste si přečíst třeba etiketu trvanlivého croissantu a možná vás přejde chuť jíst pečivo s výčtem 25 surovin, když víte, že doma by vám na jeho výrobu stačilo surovin jenom šest.
Pozor na náhražky
Častou náhražkou jsou zahušťovadla. Mezi ně patří třeba modifikovaný škrob. Samozřejmě je zdravotně nezávadný a neškodný, ale když ho najdete ve složení, mnohdy vypovídá o tom, že výrobce na základní surovině šetřil a aby výrobek zahustil, přidal do něj modifikovaný škrob.
Toho si můžete všimnout na různých mléčných výrobcích – ochucených jogurtech, mléčných nápojích, tvarohových dezertech, rostlinných nápojích, ale i v různých hotových omáčkách.
Obrázky mnohdy klamou
S obrázky na obalu je to také zajímavé. Pokud například na sirupu najdete obrázek pomeranče, musí ho sirup opravdu obsahovat.
Ale zákon už neříká, v jakém množství, takže se může stát, že takový sirup obsahuje jen vodu, glukózo-fruktózový sirup, aroma, barvivo a 0,3% pomerančové šťávy. Asi sami tušíte, že takové množství vám vitaminy a ani pomerančovou chuť v sirupu nedodá.
Dětské potraviny jsou nesmysl
I u potravin, které obalem jasně cílí na děti, se věnujte při nákupu čtení etiket. Zákon pojem dětská potravina nezná. V legislativě nenajdete ani „dětskou šunku“, záleží jen na výrobci, jestli do ní dá více masa a méně soli a „éček“, nebo ne.
Jedinou výjimkou, jsou tzv. potraviny pro zvláštní a kojeneckou výživu, kam patří náhrady mateřského mléka, příkrmy a obilné výrobky pro děti do tří let. U nich zákon stanoví například jiné limity pro zbytky pesticidů než u ostatních podobných výrobků.
Tabulka výživových údajů
Výživové údaje výrobku je ze zákona povinné uvádět na každém výrobku. Ukazují nám množství energie na 100 g, nebo 100 ml výrobku, ale také obsah bílkovin, tuků, nasycených mastných kyselin, sacharidů, cukrů a soli.
Seriál o zdravém stravováníBěhem sedmi týdnů vám každou středu v seriálu připraveném s iniciativou Vím, co jím přineseme rady, jak se zdravě stravovat a orientovat při výběru potravin. |
„Pro to, abyste tabulce výživových údajů porozuměli, je nutné si nastudovat, co jednotlivé živiny znamenají a pak opět porovnávat jednotlivé výrobky stejného druhu mezi sebou,“ komentuje Dostálová. Například všechny snídaňové cereálie budou mít hodně sacharidů, ale některé budou mít více cukru i soli. A přesně to zjistíte z tabulky výživových hodnot.
Logo jako pomocník
Loga mohou být dalším pomocníkem při výběru vhodných potravin, ale existuje jich poměrně dost, takže pokud vás zajímají, je vhodné na internetu zjistit, co vlastně znamenají. Některá označují potravinu, která má například český původ, jiná tradiční složení apod. (více si můžete přečíst zde)
Logo Vím co jím, je specifické v tom, že pro jednotlivé druhy výrobků hlídá obsah rizikových živin, jako je množství soli, cukru, nasycených mastných kyselin nebo trans mastných kyselin.