Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Víkend v Indii

aktualizováno 
S dalším dílem našeho kulinářského seriálu se vydáme daleko na Východ, kde podmanivě voní zázvor, skořice a koriandr.

Čočkový sambár s dýní a lilkem - Doba přípravy: 30 minut | foto: MF DNES

Jaké kuchyni dáváte přednost? Hlasujte v anketě ZDE

Čočkový sambár s dýní a lilkem

PRO 4 OSOBY

Potřebujete:
Čočkový sambár s dýní a lilkem250 g čočky
1/2 lžičky pískavice, čili řeckého sena
250 g dýně a lilku
1/2 lžičky turmeriku nebo
kari koření
trochu citronové šťávy
2 lžíce kokosového krému nebo 3 lžíce nastrouhané kokosové dužiny
1-2 chilli papričky, zbavené semen a pokrájené
1 lžička mletého chilli
2 lžičky mletého kmínu
1-2 lžičky mletého pepře
1 lžička skořice
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mletého zázvoru
2-3 lžíce oleje
1/2 lžičky hořčičných semen
1 lžička kurkumy
1 stroužek česneku
sůl

1. Čočku namočíme a necháme nabobtnat a pak ji uvaříme s řeckým senem do měkka.
Kousky dýně a lilku uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou a turmerikem nebo kari.

2. Měkkou zeleninu vyjmeme cedníkem a dáme k čočce, přidáme

TIP
Sambár je ostrá a chuťově velmi výrazná příloha, nesmí chybět chilli papričky, různá výrazná koření, zelenina a kokosové mléko nebo krém.

kokosový krém, chilli, kmín, pepř, skořici, koriandr, zázvor a osolíme a ještě asi 5 minut povaříme.

3. Na pánvi rozpálíme tuk a pomalu na mírnějším ohni opékáme hořčičné semínko, kurkumu a utřený česnek, až začnou semena pukat. Obsah pánve smícháme s čočkou a ještě krátce povaříme a podle chuti dosolíme.

4. Podáváme s uvařenou rýží nebo jako pikantní přílohu různých pokrmů.

Samosa

PRO 4 OSOBY
Potřebujete
:
Na těsto:
Samosa400 g hladké mouky
100 g přepuštěného másla
150 ml vody nebo mléka
sůl

Na náplň:
400 g brambor uvařených ve slupce, oloupaných a drobně nakrájených
400 g zeleného hrášku
1 1/2 lžičky hořčičného semínka
2 cibule nakrájené nadrobno
2 zelené chilli papričky
1 1/2 lžičky mletého zázvoru
1 lžíce turmeriku, kari nebo lžička kurkumy
1 1/2 lžičky garam-masaly (směs koření)
2 lžíce usekaného zeleného koriandru
2 lžíce citronové šťávy
sůl
olej

1. Mouku smícháme se solí, přidáme přepuštěné máslo a promísíme. Přiléváme vodu nebo mléko, až vznikne nelepivé těsto, a pak přikryjeme utěrkou.

2. V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a opražíme na něm hořčičná semínka, přidáme pokrájenou cibuli a osmahneme. Přidáme chilli, zázvor a turmerik nebo kari a osmahneme. Přisypeme hrášek, garam-masalu a osolíme.

3. Dusíme, až je hrášek měkký, přidáme nakrájené brambory, zelený koriandr a citronovou šťávu, promícháme a podusíme.

4. Necháme vychladnout a poté směsí plníme těsto rozdělené na 12 tence vyválených dílů. Na každou placku dáme trochu směsi a zabalíme. Smažíme za průběžného otáčení do zlatohněda.

Kuřecí kari

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:

Kuřecí kari600 g kuřecího masa bez kostí a kůže, nakrájeného na kostky
3 lžíce oleje
2 cibule, nakrájené nadrobno
1 lžička zázvoru
1/2 lžičky mletého pepře
1 lžička chilli
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1 lžička turmeriku nebo kari koření
4 lžíce kokosového mléka nebo krému
voda na podlití, přibližně 500 ml
sůl
hrst lístků koriandru nebo petržele

1. Cibulku osmahneme, přidáme sušené koření a pražíme asi pět minut. Přidáme kousky kuřete a opečeme je ze všech stran.

2. Zalijeme kokosovým mlékem, vodou, osolíme a na mírném ohni dusíme do změknutí masa a zahuštění šťávy. Měla by se vydusit asi na polovinu.

3. Kari posypeme koriandrem a podáváme s rýží basmati.

Kuřecí tikka masala

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
Kuřecí tikka masala4 kuřecí prsíčka bez kostí a kůže, asi 600 g
1 kelímek jogurtu
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mletého chilli
1 lžička garam-masaly
1 lžička mletého koriandru
špetka kurkumy
šťáva z 1 citronu
2 lžíce přepuštěného másla nebo oleje + trochu oleje na potření grilovací mřížky
2 cibule, nakrájené na jemno
3 stroužky utřeného česneku
1 chilli paprička, zbavená semen a usekaná
1 lžíce mleté papriky
sůl
250 ml smetany na šlehání
2 lžíce rajčatového protlaku, nemusí být

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kousky.
Jogurt smícháme s kořením a citronovou šťávou. Kousky kuřete naložíme do připravené směsi, přikryjeme a necháme několik hodin, nejlépe přes noc marinovat.

2. Rozpálíme si gril, grilovací mřížku potřeme olejem a maso z obou stran ogrilujeme. sPři grilování pod maso vložíme tácek na zachycení šťávy z kuřete.

3. V kastrole na másle nebo oleji osmažíme cibuli a česnek do zlatova, přidáme posekanou chilli papričku, opět osmahneme, poprášíme mletou paprikou, promícháme a zalijeme smetanou a šťávou z kuřete, případně dolijeme trochou vody. Pro barvu můžeme přidat trochu rajčatového protlaku, který také krátce osmahneme, a teprve pak zalijeme smetanou. Osolíme a provaříme asi 15-20 minut, dokud omáčka nezhoustne.

4. Asi 10 minut před koncem varu vložíme do omáčky grilované kuře a společně dovaříme. Podáváme s rýží nebo indickým chlebem nán.

Mangové lassi

PRO 4 OSOBY
Potřebujete:
Mangové lassi2 kelímky jogurtu
500 ml plnotučného mléka
2 větší zralá manga
2-3 lžíce cukru, nejlépe přírodního, nebo med, dle chuti
1 vanilkový cukr
1 lžíce mleté skořice

TIP
Použít můžete libovolné ovoce a místo mléka jogurt prošlehat s vodou, nebo použít kefír a kyselé mléko. Nápoj můžete obohatit strouhaným kokosem, oříšky, různým kořením. Jogurtové nápoje se v Indii připravují i na slano, s ostrým kořením nebo bylinkami, oblíbený je jogurt s hořčičným semínkem, kari, česnekem, koriandrem, zázvorem a solí.


špetka strouhaného muškátového oříšku

1. Mango oloupeme a vyjmeme pecku. Nakrájíme na kousky a v mixéru společně s jogurtem a cukrem rozmixujeme. Na ozdobu si necháme 4 tenké plátky manga. Přidáme mléko a ještě jednou promícháme. Je-li nápoj příliš hustý, doplníme ho trochou studené vody.

2. Necháme vychladit a před podáváním prošleháme. Rozdělíme do čtyř sklenic, poprášíme skořicí, strouhneme špetku muškátového oříšku a ozdobíme plátkem manga. 

Jak se pozná: INDICKÁ KUCHYNĚ?
Co rodina, to jiný recept, jsou však ingredience, bez kterých to není ono:
GHÍ
Přepuštěné máslo si můžete vyrobit i doma, když máslo povaříte, necháte sednout bílkovinu a pak slijete.
ČATNÍ
Tradiční lahůdka k masu připravená z ovoce nebo zeleniny.

Autoři:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: o vítězi hlasujte až do pondělí

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...



Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Co má hot dog společného se psy a kde se vlastně vzal?

Hot Dog

Dlouhá uzenina v housce se všemožnou oblohou je kandidátem na nejdokonalejší rychlé jídlo na světě. Podobně jako jeho...

Další z rubriky

Jedlé květy na talíři: čumbrkové opojení, šrušoto a antidepresivní kuličky

Antidepresivní kuličky

Napadlo vás někdy ochutnat květiny na louce nebo na vaší zahrádce? Kytkožroutka Jana Vlková shrnula všechny své...

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

Red Velvet Cake s jahodami

K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to...

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...



Najdete na iDNES.cz