Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Opékané hovězí po vietnamsku i banánové smaženky máte na stole v mžiku

  0:50aktualizováno  0:50
Vietnamská kuchyně si díky skvělým polévkám a závitkům získala příznivce i u nás. Určitě vás nadchnou i extra silný vývar z hueské oblasti, opékané hovězí s nudlemi (kterému se také přezdívá obrácené pho bo) a banánové smaženky.

Opékané hovězí s nudlemi a cukrovým hráškem | foto: z knihy Pravá vietnamská kuchyně

Opékané hovězí s nudlemi

Vůně a chutě Vietnamu

Uyen Luuová bydlí v Londýně, pracuje jako food stylistka, vede kurzy vaření, bytovou restauraci a ještě k tomu píše foodblog.

Ve Vietnamu se narodila a často se tam vrací znovuobjevovat své kulinární kořeny. Jídla jsou inspirovaná tím, co vařily její maminka a babička, a předvedou vám bohatost chutí a vůní vietnamských pokrmů.

Pravá vietnamská kuchyně Uyen Luuové

Suroviny pro 2 osoby:

  • 2 lžíce oleje
  • 200 g steakového hovězího masa (svíčková, nízký roštěnec, kýta) nakrájeného na tenké plátky
  • 120 g cukrového hrášku (nebo nakrájené cukety či listové zeleniny)
  • 3 lžíce ústřicové omáčky
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • troška bílého vína, nebo vody
  • špetka mletého pepře
  • 1 stroužek česneku na plátky
  • 1/2 nakrájené cibule
  • 400 g nudlí na pho (ho fun)
  • 80 g výhonků mungo (nemusí být)

Omáčka k namáčení (nemusí být):

  • 1 chilli paprička ptačí očko na kolečka
  • 3 lžíce sojové omáčky

Postup:

  1. Ve větší hluboké pánvi, nebo ve woku rozehřejeme trošku oleje na vysokou teplotu, pak několik minut opékáme/dusíme nakrájený steak, cukrový hrášek, lžíci ústřicové omáčky, 2 lžíce sojové omáčky, trošku vína, nebo vody, pepř a česnek a propečte steak podle vašich představ. Obsah pánve pak přesuneme na talíř a necháme odpočívat.
  2. V pánvi rozehřejeme ještě trošku oleje a pár sekund opékáme cibuli. Přidáme nudle a zbývající ústřicovou a sojovou omáčku. Několik minut opékáme za stálého obracení. Přidáme výhonky munga a podle chuti trochu vína, nebo vody. Za stálého obracení minutu prohříváme.

Omáčka k namáčení:

V misce podrtíme spodní stranou lžíce chilli papričku zalitou sojovou omáčkou.

Odpočatou hovězí směs podáváme s opečenými nudlemi a omáčkou.

Banánové smaženky

Pro 6-10 osob:

Banánové smaženky
  • 6 právě dozrálých banánů
  • 200 g rýžové mouky
  • 400 ml kokosového mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • pár kapek vanilkového extraktu, nebo dřeň z lusku
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • moučkový cukr na posypání

Kokosový krém:

  • 400 ml kokosového mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru

Postup:

  1. Banány podélně rozpůlíme a nakrájíme na 7 cm dlouhé kousky. V míse smícháme rýžovou mouku, kokosové mléko, cukr, vanilku na hladké těstíčko bez hrudek. Vložíme banány a promícháme, aby se těstíčkem obalily. 
  2. Olej rozehřejeme v pánvi na středním ohni a po dávkách na něm opékáme banány, z každé strany 2-3 minuty do zlatohněda. Smaženky odkládáme na papírové utěrky.
  3. Do rendlíku nalijeme kokosové mléko, osolíme a osladíme. Kokosový krém prohřejeme na mírném ohni.
  4. Smaženky poprášíme moučkovým cukrem a podáváme teplé, nebo při pokojové teplotě s kokosovým krémem.

Nudlová polévka z hovězího a vepřového masa

Pro 6-8 osob
Vývar a vařené maso:

Nudlová polévka s vepřovým a hovězím masem
  • 2 lžíce soli
  • 1 kg hovězích žeber
  • 500 g hovězí kližky, nebo pupku
  • 600 g vykostěné hovězí oháňky, nakrájené
  • 2 vepřové nožičky (nemusí být)
  • 3 litry vody
  • 2 litry kuřecího vývaru
  • 1 velká cibule s odkrojeným vrškem a spodkem, oloupaná
  • 6 podrcených stébel citronely
  • 40 g cukru kandys
  • 1 ředkev daikon, oloupaná
  • 1 lžíce krevetové pasty
  • 1 lžíce vepřového bujonu
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce oleje
  • 1/2 paličky česneku, oloupaného a nakrájeného na drobno
  • 2 stébla citronely na drobno
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 1/2 lžíce mletého annatta

Dokončení:

  • 2 jarní cibulky nakrájené na tenká kolečka
  • 1/2 červené cibule na tenká kolečka
  • 8 snítek čerstvého koriandru včetně stonků nakrájených nahrubo
  • 450 g tlustých rýžových nudlí
  • vietnamská šunka (nemusí být)
  • 8 snítek vietnamského koriandru (nemusí být)

K podávání:

  • klínky limety
  • chilli papričky ptačí očko
  • výhonky mungo
  • thajská bazalka

Vývar:

  1. Maso povaříme 10 minut v osolené vodě, dokud se na jejím povrchu nevytvoří povlak. Vodu vylijeme a maso opláchneme a necháme odpočinout. Umyjeme hrnec, nalijeme do něj 3 litry vody a přivedeme k varu. Lžící sbíráme z hladiny veškeré sraženiny, pěnu a tuk. Přidáme kuřecí vývar. Nyní nasucho rozpálíme grilovací pánev. Cibuli a citronelu opečeme z obou stran skoro do černa. Přidáme k vývaru spolu s cukrem, ředkví daikon a solí. Zvolna vaříme přiklopené nejméně 2 hodiny. Občas zkontrolujeme a sebereme sraženiny a tuk.
  2. Po dvou hodinách vyjmeme z hrnce hovězí maso, necháme ho chvilku stát, nakrájíme na tenké plátky a uložíme do uzavíratelné nádoby do chvíle podávání.
  3. Do scezeného vývaru pak přidáme krevetovou pastu, vepřový bujón, bujónovou kostku (bun bo hue - nemusí být) a rybí omáčku. V rendlíku rozehřejeme olej a opečeme česnek, citronelu nakrájenou nadrobno a mleté chilli. Spolu s mletým annattem přidáme do vývaru a povaříme.

Dokončení:

  1. Připravte si rýžové nudle. Zalijte vroucí vodou, přiklopte a nechte stát 20 minut, nebo podle návodu na obalu. Sceďte, propláchněte horkou vodou a rozdělte.
  2. Oba druhy cibule smícháme s koriandrem. Do velké hluboké polévkové misky dáme porci nudlí. Na ně dáme vařené hovězí maso a šunku, posypeme cibulovo koriandrovou směsí a vietnamským koriandrem podle chuti. Vývar přivedeme k bodu varu a zalijeme jím nudle tak, aby se ponořily.

K podávání:

Na závěr můžeme do polévky přidat limetovou šťávu a podle chuti nakrájené thajské chilli papričky a výhonky munga.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Příběh Ivety: Po porodu se k nám tchyně nastěhovala, její péče mě ničí

Po návratu z porodnice mě doma čekala tchyně. Nadšená z prvního vnoučka a připravená mi pomáhat. První dva dny jsem byla ráda, ale po mnoha týdnech neustálé...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

Americká tenistka Serena Williamsová v olympijském utkání s Australankou Darjou...
Williamsová má strach o dceru. Nechce, aby si prošla tím, čím ona

Serena Williamsová (35) fanouškům odhalila svoji citlivější stránku. Na sociálních sítích zveřejnila fotku malé dcery Alexis Olympie, vyjádřila obavy o její...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nedomazlené děti mohou mít psychické potíže celý život

Schopnost navázat vztah se lidé učí od samého narození. Ukazuje se, že citová vazba k jedné osobě je pro další vývoj člověka zcela zásadní. Pokud je oslabena,...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Sendvič se zeleninovou pomazánkou a řapíkatým celerem
Už žádná mazaná houska. Svačiny, kvůli kterým se budou těšit do školy

Vykoumat takovou školní svačinu, kterou děti donesou do školy vcelku a bez úhony a naopak ji odpoledne nepřinesou netknutou domů, protože jim bude opravdu...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Když make-up a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?
Když make-up a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?

V poslední době víc než beauty vlogerky a blogerky jedou jejich pánské verze. Moc testosteronu z toho sice nekouká, ale ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.