Doporučujeme

Vídeňské dortíčky

Vídeňské dortíčky | foto: Veronika Poláčková

Čtenářský recept: Vídeňské dortíčky

  • 0
  • 210 g polohrubé mouky
  • 70 g jader lískových oříšků
  • 70 g moučkového cukru
  • 140 g másla
  • trochu citrónové šťávy
  • špetka mleté skořice a kypřícího prášku do pečiva
  • rybízová nebo malinová zavařenina na plnění
  • rum nebo likér podle potřeby

Na vanilkový krém:

  • 1 balíček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
  • 1⁄4 l mléka
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 70 g másla
  • 1 vanilkový cukr

Na čokoládovou polevu:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g ztuženého tuku

1. Pudink uvaříme s mlékem, do horkého pudinku vmícháme moučkový a vanilkový cukr, máslo a necháme vychladnout.

2. Z prosáté mouky, jemně nastrouhaných nebo umletých oříšků, cukru, změklého másla a ostatních přísad vypracujeme těsto, které odložíme asi na půl hodiny do chladna.

3. Z odpočinutého těsta vyválíme plát asi 3 mm silný a formičkou vykrajujeme malá kolečka. Přeneseme je na tukem vymazaný plech a v předehřáté troubě na 180 °C zvolna upečeme.

4. Po vychladnutí slepujeme vždy tři kolečka k sobě – dvě kolečka spojíme zavařeninou, pokapeme rumem nebo likérem a vanilkovým krémem spojíme se třetím kolečkem. Přelijeme čokoládovou polevou a můžeme ozdobit mandlí nebo oříškem.


  • Vybrali jsme pro Vás