- 210 g polohrubé mouky
- 70 g jader lískových oříšků
- 70 g moučkového cukru
- 140 g másla
- trochu citrónové šťávy
- špetka mleté skořice a kypřícího prášku do pečiva
- rybízová nebo malinová zavařenina na plnění
- rum nebo likér podle potřeby
Na vanilkový krém:
- 1 balíček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
- 1⁄4 l mléka
- 2 lžíce moučkového cukru
- 70 g másla
- 1 vanilkový cukr
Na čokoládovou polevu:
- 100 g čokolády na vaření
- 50 g ztuženého tuku
1. Pudink uvaříme s mlékem, do horkého pudinku vmícháme moučkový a vanilkový cukr, máslo a necháme vychladnout.
2. Z prosáté mouky, jemně nastrouhaných nebo umletých oříšků, cukru, změklého másla a ostatních přísad vypracujeme těsto, které odložíme asi na půl hodiny do chladna.
3. Z odpočinutého těsta vyválíme plát asi 3 mm silný a formičkou vykrajujeme malá kolečka. Přeneseme je na tukem vymazaný plech a v předehřáté troubě na 180 °C zvolna upečeme.
4. Po vychladnutí slepujeme vždy tři kolečka k sobě – dvě kolečka spojíme zavařeninou, pokapeme rumem nebo likérem a vanilkovým krémem spojíme se třetím kolečkem. Přelijeme čokoládovou polevou a můžeme ozdobit mandlí nebo oříškem.