Doporučujeme

Větší čajové sáčky - lepší čaj

  • 1
U čajových sáčků je důležitá velikost, na tvaru prý nezáleží. Tvrdí to alespoň jihoafričtí vědci, podle nichž umožňují větší sáčky lepší vylouhování chuti bez ohledu na to, zda jsou čtverhranné nebo kulaté. Uvádí to zpravodajský server Nature. "Ani trojúhelníkový tvar sáčku sám o sobě nemůže zvýšit míru výluhu," upozorňují vědci Deogratuis Jaganyi a Thamsanqa Ndlovu z univerzity Natal.

Čajové lístky po zalití vodou zvětší svůj objem a začíná louhování. V malém sáčku se nabobtnalé lístky slepí dohromady a znemožní vodě, aby se dostala doprostřed a vyplavila chemické látky obsažené v čaji.

Řešením je větší sáček. "Když se čaj pohybuje, vytvoříte v čajovém sáčku směs," vysvětluje Jaganyi, chemik a vyznavač čajového nápoje. Čajové sáčky jsou opatřeny chemikálií, z níž se po zahřátí stává lepidlo a která slouží ke slepení okrajů. (Zkuste doma přežehlit prázdný sáček od čaje, měl by se slepit.) Vědci z tohoto materiálu vyrobili sáčky různých tvarů a velikostí a naplnili je čtyřmi gramy ceylonského čaje.

Míra výluhu se zvyšovala s velikostí sáčku a ustálila se, když plocha sáčku k objemu čaje převýšila poměr asi 1:20. Nálev z volně sypaného čaje byl ale připraven rychleji než z toho největšího sáčku. Obsah většiny sáčků se nemůže volně pohybovat, poukazuje na jádro problému fyzik Len Fisher z univerzity v britském Bristolu. Radí proto uchýlit se k běžné praktice a urychlit louhování lžičkou. Podle Fishera, který studoval také jev namáčení sušenek do čaje, by mělo míchání překonat vlastnosti difúze (pohyb částic kapaliny) a učinit tak tvar sáčku zanedbatelným.

Tein a aroma čaje se uvolňuje z kulatého a obdélníkového sáčku stejnou měrou jako ze čtvercového o stejně velkém povrchu. Při zpracování kulatých sáčků však dochází k plýtvání materiálem, poukazuje Jaganyi. Tyto čajové sáčky zavedl v roce 1989 v Británii průmyslový koncern Tetley. "Nikdo si nevzpomíná, kdo přišel na tu myšlenku, ale ve spotřebitelských testech se setkaly s obrovskou popularitou, snad proto, že lépe pasují do hrnku," uvažuje Barry Jansen z výzkumného a vývojového střediska společnosti Tetley.

"Pokud jde o louhování čaje, souhlasíme s tvrzením, že tvar sáčku má na něj jen malý vliv," dodává. V průzkumu magazínu Nature překonala většina komerčních čajových sáčků bez potíží míru 1:20 pro rychlé louhování, přestože kulaté sáčky byly lehce pozadu. Ale jak správně poznamenává Michael Spiro, chemik z londýnské Imperial College, "kvalita čaje, který obdržíte, závisí na typu čaje, nikoli na sáčku".


  • Vybrali jsme pro Vás