Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Upečte si vepřové v krustě z hořčice a bylinek a vyhrajte kuchařku

  0:36aktualizováno  0:36
Vepřové Češi milují, proto ho nachystaly i Linda s Kateřinou v druhé řadě kuchařského Herbáře. Vyzkoušejte lahodné vepřové v krustě z bylinek a hořčice, určitě nebudete litovat. A pokud nám pošlete recept na vepřové maso, můžete vyhrát kuchařku.

Kamarádky Linda a Kateřinou v kuchařském seriálu ČT nejenom vaří, ale také samy okopávají, přesazují nebo sbírají jedlé květiny. Hned v prvním díle druhé řady s nimi ozdobí skvělý vitariánský dort, který neobsahuje mouku ale ovesné vločky, mandle a kešu oříšky a spoustu ovoce.

Moderní chutě i kulinářská archeologie

Kromě toho si Katka s Lindou nachystají zásobu pesta - od rajčatového ze sušených rajčat a piniových oříšků přes petrželové s vlašskými ořechy až po koriandrové s kešu. A hned potom se vydají za dědkem kořenářem, který jim prozradí, že tymián (který budou používat v receptu později) je výborný na podporu imunity.

Fotogalerie

Kamarádky si zahrají i na kuchařské archeoložky, když se pokusí zrekonstruovat recept na poplamenice. Tímto sladkým pečivem s ovocem se dřív zkoušelo, jestli je pec již dostatečně vyhřátá pro pečení chleba. S úpadkem domácího pečení chleba upadly poplamenice v zapomnění, miloval je ale třeba Tomáš Garrigue Masaryk a píše se o nich v Babičce Boženy Němcové.

Aby si na své přišli i milovníci pořádné flákoty, pustila se Linda s Kateřinou do pečení vepřového v hořčičné a bylinkové krustě. Jako přílohu připravily podzimní kořenovou zeleninu, kterou zapekly s bylinkovým máslem a ve druhé variantě s balsamicem.

Pošlete svůj recept a vyhrajte

Jaký je váš oblíbený recept na vepřové? Pomalu ho pečete, rolujete, marinujete, grilujete, zapékáte nebo je součástí té nejlepší omáčky? Nahrajte svůj oblíbený recept s fotkou (ta je podmínkou) do čtvrtka 16.10. na tomto odkazu a vyhrajte kuchařku Vaříme podle Herbáře. Zajímavé recepty zveřejníme a vítěze oznámíme následující týden.

Vepřové v krustě s pyré z brambor a mrkví

Herbář II

Kuchařský seriál uvidíte v neděli v 18:25 na ČT1.

Musíte si dát pozor, abyste maso nepřepekli - to je tak jediné, co se může pokazit, ať už děláte vepřové, drůbeží nebo hovězí. Na tomto receptu budete zbožňovat krustičku, která této pomalu propékané pečeni nesmírně přidává na chuti.

Porce pro 10 osob
Doba přípravy 20 minut + pečení 1-1,5 hodiny

Upečené vepřové v krustě
  • 2 vykostěné vepřové kotlety (každá zhruba o váze 1,5 kg), bez kůže, ale s ponechaným tukem
  • 5 lžic olivového oleje
  • 5 lžiček dijonské hořčice
  • 7 stroužků česneku, najemno nasekaných
  • 3 špetky drobně nasekaného tymiánu
  • 1/4 hrnku čerstvého nasekaného rozmarýnu
  • 1/4 hrnku čerstvého nasekaného oregana
  • 3 špetky mořské soli
  • 2 lžičky čerstvě namletého černého pepře
  • 3/4 hrnku strouhanky

  1. Maso vyndáme z lednice zhruba 1,5 hodiny před tím, než začneme vařit, aby se ohřálo na pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáč vyložíme alobalem a vložíme do něj mřížku na pečení masa.
  2. V míse dobře promícháme olivový olej, hořčici, česnek, tymián, rozmarýn, oregano, sůl, pepř a strouhanku a dobře promícháme.
  3. Maso položíme na mřížku tukem nahoru a potřeme připravenou marinádou. Vložíme ho do trouby a pečeme doměkka, zhruba 1-1,5 hodiny. Nejlépe poznáme, že je maso propečené, pomocí vpichového teploměru. Vpíchneme ho do nejsilnější části masa, a jakmile ukáže 65 °C, je propečené. Maso rozhodně s teploměrem nepečeme, zničil by se!
  4. Pečeni vyndáme na prkénko a necháme odpočinout 10 minut, aby se šťáva rovnoměrně rozprostřela do masa a nevytekla při prvním zakrojení. Potom ho nakrájíme na tenké plátky a okamžitě podáváme.
  5. Zatímco maso odpočívá, připravíme salát. Polníček promícháme s rukolou, ředkvičky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, přidáme k zeleným listům, promícháme a zakápneme bazalkovým olivovým olejem a osolíme a opepříme.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev
Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev

Zatímco ve světě frčí precizní make-up a rozzářená pleť, na pražském týdnu módy to jiskřilo barvami. Čím je specifický p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.