Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Upečte si vepřové v krustě z hořčice a bylinek a vyhrajte kuchařku

  0:36aktualizováno  0:36
Vepřové Češi milují, proto ho nachystaly i Linda s Kateřinou v druhé řadě kuchařského Herbáře. Vyzkoušejte lahodné vepřové v krustě z bylinek a hořčice, určitě nebudete litovat. A pokud nám pošlete recept na vepřové maso, můžete vyhrát kuchařku.

Kamarádky Linda a Kateřinou v kuchařském seriálu ČT nejenom vaří, ale také samy okopávají, přesazují nebo sbírají jedlé květiny. Hned v prvním díle druhé řady s nimi ozdobí skvělý vitariánský dort, který neobsahuje mouku ale ovesné vločky, mandle a kešu oříšky a spoustu ovoce.

Moderní chutě i kulinářská archeologie

Kromě toho si Katka s Lindou nachystají zásobu pesta - od rajčatového ze sušených rajčat a piniových oříšků přes petrželové s vlašskými ořechy až po koriandrové s kešu. A hned potom se vydají za dědkem kořenářem, který jim prozradí, že tymián (který budou používat v receptu později) je výborný na podporu imunity.

Fotogalerie

Kamarádky si zahrají i na kuchařské archeoložky, když se pokusí zrekonstruovat recept na poplamenice. Tímto sladkým pečivem s ovocem se dřív zkoušelo, jestli je pec již dostatečně vyhřátá pro pečení chleba. S úpadkem domácího pečení chleba upadly poplamenice v zapomnění, miloval je ale třeba Tomáš Garrigue Masaryk a píše se o nich v Babičce Boženy Němcové.

Aby si na své přišli i milovníci pořádné flákoty, pustila se Linda s Kateřinou do pečení vepřového v hořčičné a bylinkové krustě. Jako přílohu připravily podzimní kořenovou zeleninu, kterou zapekly s bylinkovým máslem a ve druhé variantě s balsamicem.

Pošlete svůj recept a vyhrajte

Jaký je váš oblíbený recept na vepřové? Pomalu ho pečete, rolujete, marinujete, grilujete, zapékáte nebo je součástí té nejlepší omáčky? Nahrajte svůj oblíbený recept s fotkou (ta je podmínkou) do čtvrtka 16.10. na tomto odkazu a vyhrajte kuchařku Vaříme podle Herbáře. Zajímavé recepty zveřejníme a vítěze oznámíme následující týden.

Vepřové v krustě s pyré z brambor a mrkví

Herbář II

Kuchařský seriál uvidíte v neděli v 18:25 na ČT1.

Musíte si dát pozor, abyste maso nepřepekli - to je tak jediné, co se může pokazit, ať už děláte vepřové, drůbeží nebo hovězí. Na tomto receptu budete zbožňovat krustičku, která této pomalu propékané pečeni nesmírně přidává na chuti.

Porce pro 10 osob
Doba přípravy 20 minut + pečení 1-1,5 hodiny

Upečené vepřové v krustě
  • 2 vykostěné vepřové kotlety (každá zhruba o váze 1,5 kg), bez kůže, ale s ponechaným tukem
  • 5 lžic olivového oleje
  • 5 lžiček dijonské hořčice
  • 7 stroužků česneku, najemno nasekaných
  • 3 špetky drobně nasekaného tymiánu
  • 1/4 hrnku čerstvého nasekaného rozmarýnu
  • 1/4 hrnku čerstvého nasekaného oregana
  • 3 špetky mořské soli
  • 2 lžičky čerstvě namletého černého pepře
  • 3/4 hrnku strouhanky

  1. Maso vyndáme z lednice zhruba 1,5 hodiny před tím, než začneme vařit, aby se ohřálo na pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáč vyložíme alobalem a vložíme do něj mřížku na pečení masa.
  2. V míse dobře promícháme olivový olej, hořčici, česnek, tymián, rozmarýn, oregano, sůl, pepř a strouhanku a dobře promícháme.
  3. Maso položíme na mřížku tukem nahoru a potřeme připravenou marinádou. Vložíme ho do trouby a pečeme doměkka, zhruba 1-1,5 hodiny. Nejlépe poznáme, že je maso propečené, pomocí vpichového teploměru. Vpíchneme ho do nejsilnější části masa, a jakmile ukáže 65 °C, je propečené. Maso rozhodně s teploměrem nepečeme, zničil by se!
  4. Pečeni vyndáme na prkénko a necháme odpočinout 10 minut, aby se šťáva rovnoměrně rozprostřela do masa a nevytekla při prvním zakrojení. Potom ho nakrájíme na tenké plátky a okamžitě podáváme.
  5. Zatímco maso odpočívá, připravíme salát. Polníček promícháme s rukolou, ředkvičky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky, přidáme k zeleným listům, promícháme a zakápneme bazalkovým olivovým olejem a osolíme a opepříme.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Čtyři jednoduché a báječné letní dezerty nejen pro milovníky jahod

Chia pudink s jahodami

Snad žádné jiné ovoce v nás neprobouzí tolik emocí jako šťavnaté jahody. Jsou symbolem léta, vzpomínkou na prázdniny u...

Vyzkoušejte alko i nealko růžové drinky pro horké letní večery

Růžové zrození

Prázdniny jsou konečně tady. Zkuste se letos naladit na romantickou vlnu a zkombinujte výborná česká i moravská růžová...

Kobylky nebo cvrčci? Jíst hmyz je zdravé, zkuste to i vy

Ilustrační snímek

Paleo dieta? Kadeřávek? Květáková rýže? Známé jídelní trendy, které hýbou světem foodies, možná brzy nahradí...



Najdete na iDNES.cz