Doporučujeme

Vepřové balíčky se šalvějí a slaninou

Vepřové balíčky se šalvějí a slaninou | foto: Apetit

Vepřové balíčky se šalvějí a slaninou

  • 0
Zabalte to! Dejte si voňavý balíček plný šťavnatých dobrot.

NA 6 PORCÍ

Příprava: do 50 minut

* 3 vepřové panenky nebo plátky z kýty o celkové váze cca 900 g
* 12 plátků sušené šunky (pršut)
* 18 lístků šalvěje (může být i sušená, např. Kotányi)
* šťávu z 1 citronu
* 1 lžíci sekané petrželky

Na ozdobu:
* 3 malé cibulky, nejlépe šalotky
* 25 g sušených hub, nejlépe hříbků (lze vynechat)
* 250 g čerstvých hub (žampionů)
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce suchého dezertního vína (sherry nebo Marsala)
* 1 lžíci rajčatového pyré

1. Vepřové panenky překrojte horizontálně napůl a každý kousek podélně nakrojte tak, abyste ho mohli rozevřít jako knížku. Získáte tak šest plátků. Plátky pršutu rozprostřete po dvou na prkénko tak, aby se mírně překrývaly, a přes ně položte kousek masa.

Lehce osolte, opepřete, poklaďte lístky šalvěje, zakapejte citronovou šťávou a posypte trochou petrželky. Zaviňte jako roládku, spíchněte párátkem nebo ovažte nití. Překryté fólií je můžete uchovat až 24 hodin v chladu nebo naskládat do pekáčku a v troubě předehřáté na 190 °C (horkovzdušná) či na 170 °C (elektrická) péct 25-30 minut.

2. Pokrájené cibulky poduste 5 minut na oleji. Přidejte na plátky nakrájené houby, případně i namočené sušené houby bez tekutiny. Poduste doměkka. Přilijte dezertní víno a nechte mírným varem odpařit. Potom přidejte vodu zbylou z namáčení hub, rajčatové pyré, osolte, opepřete a nechte asi 2 minuty na středním ohni tzv. probublávat.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Telecí roláda se špenátem a piniovými oříšky
Telecí roláda se špenátem a piniovými oříšky
Krůtí závitky s jablky a oříšky
Krůtí závitky s jablky a oříšky
Vepřová roláda
Vepřová roláda

  • Vybrali jsme pro Vás