Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Velmi „žhavé“ recepty pro milovníky feferonek

  3:01aktualizováno  3:01
Pikantní jídla patří do nejvyšších pater gastronomie. Dojdou tam totiž jen odvážní konzumenti. Otestujte, jak moc pálivá jídla vám (ne)ochromí jazyk a pusu.

Pálivé kuřecí špízy. | foto: Isifa

Hovězí s mangovou salsou

Hovězí s mangovou salsou.

Příprava: 20 minut + chlazení 12 hodin + vaření 10 minut

Pro 4 osoby

* 2 manga
* 2 jarní cibulky
* 4 chilli papričky
* 3 lžičky limetkové šťávy
* 4 steaky ze svíčkové
* pepř
* olivový olej
* sůl
* čerstvá petržel

1. Manga oloupeme, pokrájíme na menší kousky. Očištěné cibulky nakrájíme na tenká kolečka, chilli papričky rozpůlíme, vyškrábneme semena a nasekáme.
2. Polovinu nasekaných papriček dáme stranou. Mango promícháme s cibulí, chilli, limetkou a odložíme do chladu.
3. Očištěné a osušené steaky posypeme zbylou polovinou papriček, zakápneme olejem, dáme do lednice odležet na 12 hodin. Půl hodiny před přípravou maso vyjmeme a necháme ho rozležet při pokojové teplotě, osolíme. Troubu předehřejeme na 120 °C.
4. Steaky opékáme nasucho na rozehřáté pánvi asi 4-5 minut po každé straně, ve vyhřáté troubě je pak pět minut necháme odpočinout a dojít.
5. Maso podáváme rozkrájené na proužky s vychlazenou mangovou salsou ozdobenou čerstvou petrželí.

Spaghetti aglio olio s chilli

Spaghetti aglio olio s chilli.

Příprava: 15 minut + vaření 15 minut

Pro 4 osoby

* 4 stroužky česneku
* 2 malé chilli papričky nebo feferonky
* 400 g špaget
* sůl
* olivový olej
* čerstvá petrželka

1. Stroužky česneku oloupeme, česnek i chilli papričky nakrájíme na tenké plátky.
2. Špagety uvaříme podle návodu v osolené vodě.
3. Na pánev nalijeme olivový olej, vsypeme nakrájený česnek a papričky a společně krátce osmahneme.
4. Slité špagety promícháme s obsahem pánve, rozdělíme na jednotlivé porce a posypeme nasekanou petrželkou.

Pálivé kuřecí špízy

Pálivé kuřecí špízy.

Příprava s chlazením 12 hodin + grilování 10-15 minut

Pro 4 osoby

* 4 kuřecí prsa
* 1 malá cibule
* 1 stroužek česneku
* 1 malá chilli paprička
* 1 lžička mletého chilli
* 100 ml oleje
* 3 lžíce červeného vinného octa
* 2 limety nebo citrony
* 1 menší okurka
* 200 ml bílého jogurtu
* 50 ml smetany
* čerstvá máta
* sůl, pepř

1. Kuřecí maso omyjeme, osušíme, nakrájíme podélně na dlouhé proužky. Cibuli a česnek oloupeme, pokrájíme. Chilli papričku rozřízneme, vyškrábneme semínka a nasekáme.
2. Cibuli a česnek promícháme společně s papričkou, kořením, olejem, octem a šťávou z jedné limetky.
3. Kousky kuřete vložíme do sáčku nebo do mísy a přelijeme marinádou, dobře promícháme a necháme odležet v chladničce.
4. Hodinu před grilováním namočíme dřevěné špejle do vody, aby se nepálily. Okurku oloupeme, nastrouháme a vymačkáme z ní vodu. Promícháme s jogurtem, naředíme smetanou, vmícháme několik nasekaných lístků máty a dochutíme čerstvě mletým pepřem a solí, necháme vychladit.
5. Proužky naloženého kuřete napícháme na špejle a grilujeme asi 10 až 15 minut. Podáváme s na měsíčky nakrájenou limetou nebo citronem.

Naložené chilli papričky

Naložené chilli papričky.

Příprava: 30 minut

* 500 g chilli papriček nebo feferonek
* 1/4 l vody
* 1/4 l bílého octa
* 1 lžička soli
* 1 lžička cukru
* 1/2 lžičky koriandrových semínek
* 1/2 lžičky zeleného pepře
* 1 bobkový list

1. Papričky omyjeme, osušíme a na 3-4 místech propíchneme.
2. V hrnci zahřejeme vodu, ocet, sůl, cukr a koření, dokud se sůl a cukr nerozpustí. Nevaříme, jen zahříváme.
3. Omyté a propíchnuté papričky naskládáme do vymytých sklenic, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme.
4. Po týdnu sklenice zkontrolujeme, dolijeme octem, tak aby všechny papričky byly potopené v nálevu. V chladničce vydrží 6-8 týdnů.

Čokoládový muffin s chilli

Čokoládový muffin s chilli.

Příprava: 20 minut + pečení 25 minut

Na 12 muffinů

* 80 g másla
* 1/2 lžičky chilli vloček
* 300 g hořké čokolády
* 250 g celozrnné mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1 lžička jedlé sody
* 4 lžíce kakaa
* 150 g přírodního cukru
* 1 vanilkový cukr
* 2 velká vejce
* 200 g bílého jogurtu
* 200 ml smetany na vaření
* 1 chilli paprička

1. Máslo rozehřejeme v hrnečku s chilli vločkami a necháme ho zchladnout. Třetinu čokolády nasekáme na malé kousky. Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
2. Mouku prosijeme do mísy s práškem do pečiva a sodou, přidáme kakao, cukr, vanilkový cukr a promícháme. V menší misce prošleháme vejce, přimícháme jogurt a máslo s chilli.
3. Tekuté přísady vlijeme do mísy se sypkými, lehce promícháme lžící a vmícháme nasekanou čokoládu.
4. Těsto rozdělíme do košíčků a pečeme asi 25 minut.
5. Smetanu přivedeme k varu, nalámeme do ní zbylou čokoládu a dobře rozmícháme. Chilli papričku rozpůlíme, vybereme jádřinec, propláchneme a nakrájíme na tenké proužky. Vychladlé muffiny ozdobíme čokoládovou polevou a proužky papričky.

Autoři:



Nejčtenější

Helena Třeštíková: Jiří přišel o nohu, Marcela zápasí se zdravím i synem

Marcela a Jiří Haverlandovi v dokumentárním cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Marcela a Jiří, kteří před více než třemi desítkami let souhlasili s natáčením časosběrného dokumentu o jejich životě,...

Osm věcí, které nás dělají staršími, než ve skutečnosti jsme

Nezáleží na věku, ale na tom, jak vypadáme a působíme. Roky navíc nám může...

Jsou věci, které nás mohou udělat mladší a přitažlivější. Anebo naopak způsobí, že vypadáme starší a poněkud out. Pozor...



Třeštíková: Pavel a Ivana mají další vnučku a po rozvodu zůstali přátelé

Záběr ze seriálu Manželské etudy - Ivana a Pavel

Pavel a Ivana Halamkovi se brali před téměř 40 lety. Jako jeden ze šesti párů souhlasili tehdy s nápadem, že s nimi...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...

Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Další z rubriky

Kuličky, čokoláda a marokánky. Cukroví na úplně poslední chvíli

Kuličky z datlí a fíků

V některých rodinách platí pravidlo, že se cukroví dává na stůl až od Štědrého dne, jinde se po upečených dobrotách...

Tipy na Silvestra: kanapky, rychlé dipy, koktejl i flambovaná káva

Kostky z opečeného lososa

Ať už plánujete na dnešní oslavu vyrazit za přáteli, nebo jste si pozvali hosty, budou se vám hodit následující tipy na...

Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

Ilustrační snímek

Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější...

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Popraskané a suché rty? Rozlučte se s nimi nadobro

Arome.cz Bez "jeleního loje" nedáte ani ránu a mažete ho i několikrát do hodiny. Vyzkoušela jste snad už všechny druhy. Zklidňují...

Najdete na iDNES.cz