Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Velká kuchařka: grilujeme ryby, zeleninu a krůtí maso

  0:56aktualizováno  0:56
Z grilování se stal skoro národní sport. Není divu – je to společenská, zábavná, zdravá a jednoduchá příprava jídla. A zvládnou ji i kuchaři-amatéři. Máme pro vás tipy na tři různé hostiny.

Paprikový salát pikantní a rajčatová salsa | foto: Archiv MF DNES

Grilovací sezona je tady! Příprava jídel na grilu má spoustu výhod a jen málo rizik. Když je ohlídáte,můžete se progrilovat jarem, létem i částí podzimu.

Hlavní nebezpečí jsou dvě: zaprvé skapávání tuku z potravin do ohně, protože pak vznikají karcinogenní zplodiny, které mohou ulpět na mase. Tomu se vyhnete používáním alobalu či tácků a misek ze stejného materiálu. Zadruhé nedostatečné propečení masa, což může vést k různým onemocněním (salmonelóza).

A co všechno můžete na grilu upravit?
Skoro všechny druhy masa (nevhodné je jen přední a zadní hovězí), různé druhy zeleniny (skvělým netradičním tipem jsou třeba žampiony), brambory, pečivo, ale i ovoce (ananas, banán, citron).

Pokud máte chuť vyzkoušet něco víc než jen ‚flákotu na roštu‘, nechte se inspirovat našimi recepty na poněkud netradiční grilovaná jídla a chuťovky. Dobrou chuť!

Klasická hostina

Paprikový salát pikantní

Pro 4 osoby

Příprava: 15 minut + doba na odležení

* 4 barevné papriky * 8 beraních rohů (feferonky) * sůl a mletý pepř * 2 jarní cibulky * hrst usekané petrželky * hrst natě koriandru * 150 ml rajčatové šťávy nebo pyré * 1 lžíce worcesteru * 2 lžíce červeného vinného octa * 2 lžíce olivového oleje * 1 lžíce třtinového cukru, dle chuti * pár kapek tabaska

1. Zeleninu omyjeme a osušíme. Papriky rozkrojíme, zbavíme semeníku, nakrájíme na proužky a vložíme do mísy. Přidáme pokrájené beraní rohy, jemně nakrájenou cibulku, usekanou petrželku a usekanou nať koriandru.

2. Rajčatovou šťávu, worcester, vinný ocet, olej, sůl, mletý pepř a cukr prošleháme na zálivku. Přelijeme jí zeleninu v míse, promícháme a podle chuti doladíme solí, pepřem nebo cukrem a tabaskem. Promícháme a necháme v chladu odležet.

Tip
Salát můžete připravit také z předem grilovaných a oloupaných paprik.

Paprikový salát pikantní a rajčatová salsa

Rajčatová salsa

Pro 4 osoby

Příprava: 30-40 minut

* 4 větší rajčata * 2 červené papriky * 1 hlavička česneku * 1 lžička oleje * zelená cibulová nať, asi z poloviny svazku cibule * hrst čerstvého koriandru * 2 lžíce rajčatového pyré nebo protlaku * 2-4 červené chilli papričky * šťáva ze 2 limetek nebo citronů * 1-2 lžíce medu nebo třtinového cukru, podle chuti * sůl a mletý pepř na dochucení

1. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev. Zeleninu omyjeme a osušíme. Česnek navrchu seřízneme a zakapeme olejem. Celá rajčata, papriky, chilli papričky a seříznutý a olejem zakapaný česnek i se slupkou vložíme na grilovací mřížku a opečeme ze všech stran, až budou rajčata a papriky načernalé a česnek měkký.

2. Papriky i papričky vložíme do plastového sáčku a zavážeme, aby se zapařily a šly dobře oloupat. Z pečených rajčat a paprik odstraníme slupku, papriky rozpůlíme a zbavíme semínek. Opečenou zeleninu překrájíme a vložíme do mixéru.

3. Přidáme česnek, překrájenou nať cibule, rajčatové pyré nebo protlak, koriandr, šťávu z limetek, med nebo cukr a vše umixujeme na hladkou směs. Podle chuti osolíme a opepříme. Salsu podáváme ihned po umixování, nejlépe však dobře vychlazenou.

Tip
Salsu můžeme po umixování ještě povařit na mírném ohni do zhoustnutí a potom podle chuti přisolit. V lednici po vychlazení vydrží až týden.

Krůtí steak na grilu

Pro 4 osoby

Příprava: 65 minut + 15-20 minut grilování

* 4 plátky z krůtích prsou po 150-200 g * 4 lžíce olivového oleje + trochu na potření grilovací mřížky * 1 lžíce citronové šťávy * 1 lžíce jemně strouhané citronové kůry, bio * 1 lžička sušené šalvěje * hrubě drcený barevný pepř * sůl

1. Omyté a osušené krůtí plátky potřeme olivovým olejem, zakapeme citronovou šťávou a do masa vetřeme rozemnutou šalvěj, čerstvě drcený barevný pepř a citronovou kůru. Přikryjeme a necháme v chladu minimálně hodinu marinovat.

2. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev a steaky grilujeme nejdříve z jedné a potom z druhé strany tak, aby maso bylo propečené, ale šťavnaté.

3. Během grilování maso potíráme zbylou marinádou. Trvá to přibližně 15-20 minut, podle výšky masa. Upečené steaky přendáme na teplý talíř, osolíme a necháme pár minut odležet, aby se chutě a šťávy rozležely.

Tip
Do marinády dejte místo citronové šťávy trochu bílého vína. Použijte pouze žlutou část citronové kůry z chemicky neošetřeného citronu, bílá část je hořká. Bio citrony dostanete v prodejnách zdravé výživy.

* Vybírejte si méně tučné maso, případně z něj tuk ořežte. Z vepřového se nejvíc hodí krkovička, kotleta, panenka, z drůbežího křídla, prsa a stehýnka, u hovězího je to svíčková a nízký roštěnec. Na každých 0,5 cm tloušťky masa počítejte 2 minuty grilování z každé strany.
* Aby maso nebylo vysušené, ale křehké a šťavnaté, vsaďte na marinády. Stačí půlhodina, ideální je nechat maso naložené přes noc. Základem marinády by měl být olej doplněný kořením.
* Používejte jen dřevo nebo dřevěné uhlí, nechte jej rozpálit na 25 až 30 minut tak, aby se vytvořila bělavá vrstva. Počkejte, až uhlíky přestanou hořet a budou jen rudě žhnout.
* Grilovací rošt potřete zastudena olejem, maso se nebude přilepovat. Dřevěné špejle na špízy namočte před grilováním asi na hodinu do studené vody.

Rybí hostina

Grilovaná makrela

Pro 4 osoby

Příprava: 75 minut + 15 minut grilování

* 4 vykuchané makrely, asi po 250-300 g * 4 lžíce olivového oleje + na potření mřížky * šťáva z 1 citronu * 1 hlavička česneku, prolisovaného * 2 snítky máty a kopru * hrst usekané pažitky * hrst usekané petrželky * mletý bílý pepř * půl lžičky mletého římského kmínu * skrojky z 1 citronu k podávání

1. Makrely omyjeme, osušíme a na hřbetě po stranách uděláme několik zářezů. Rybu vně i uvnitř osolíme.

2. V misce promícháme olej, citron. šťávu, česnek, mátu, kopr, pažitku, petrželku, mletý pepř a římský kmín na marinádu. Ryby potřeme marinádou, zakryjeme a necháme v chladu asi hodinu odležet.

3. Z makrel setřeme marinádu zpět do misky a ryby rozložíme na gril. Grilujeme po obou stranách celkem asi 15 minut. Ryby otáčíme a potíráme marinádou.

Tip
Na grilování ryb vcelku je ideální otvírací mřížka. Celé ryby se vloží mezi dva vytvarované zavírací rošty, které rybu drží a zároveň umožňují snadné otáčení. Upečenou rybu poznáte, když se při doteku vidličky začne oddělovat maso, které je bílé a křehké.

Grilovaná makrela a pikantní krevety

Pikantní krevety

Pro 4 osoby

Příprava: 70 minut + 3-6 minut grilování

* 16-20 obřích krevet * 2 chilli papričky zbavené semínek * 1cm kousek jemně nastrouhaného zázvoru * šťáva z 1 limetky * 6 lžic olivového oleje * sůl

1. Chilli papričky rozpůlíme, zbavíme semínek a velmi jemně usekáme nebo rozdrtíme na pastu. Přilijeme olivový olej, limetkovou šťávu a přidáme jemně nastrouhaný zázvor a sůl. Do marinády naložíme celé neoloupané krevety a necháme minimálně hodinu marinovat.

2. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev, krevety vyjmeme z marinády a opékáme pár minut, dokud nezrůžoví. Během grilování je otáčíme a potíráme zbylou marinádou. Doba grilování závisí na teplotě a druhu grilu.

Tip
Krevety je lepší před grilováním neloupat – krunýř chrání jemné maso před vysušením. Při loupání upečených krevet odstraňte tenké černé střívko. Při podávání nezapomeňte na misku s vodou a citronem na opláchnutí prstů. Krevety můžete grilovat také jen potřené olejem a podávat s pikantními studenými omáčkami.

Chuťovky

Focaccia na grilu s olivami a bylinkami a kebaby s krevetami a cuketou

Kebaby s krevetami a cuketou

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 2-4 minuty grilování

* 2 cukety * 24-36 krevet (dle velikosti) * 6 lžic olivového oleje * 250-300 ml vlažné vody * 1-2 lžíce citronové šťávy * 2 stroužky prolisovaného česneku * 2 snítky tymiánu

1. Oloupané krevety promícháme s marinádou z olivového oleje, citronové šťávy, česneku, pepře a tymiánu. Přikryjeme a necháme asi hodinu v chladu marinovat.

2. Cukety nakrájíme na tenké plátky. Plátky cuket složíme do varhánků a střídavě napícháme s krevetami na 8 předem namočených špejlí. Potřeme marinádou a přendáme na mřížku předehřátého grilu.

3. Grilujeme za občasného otáčení asi 3-4 minuty, dokud nezrůžoví.

Rybí kebab

Pro 4 osoby

Příprava: cca 80 minut

* 800 g rybích filetů bez kostí a kůže (losos, mořský ďas, mečoun nebo mix) * 8 lžic olivového oleje * 1 lžička chilli vloček * 4 bobkové listy (nejlépe čerstvé) * šťáva z 1 citronu * 1 citron, nejlépe bio * 2 červené papriky * nať ze 2 mladých cibulek * sůl a mletý pepř

1. Olej, chilli, bobkové listy a citron. šťávu smícháme na marinádu. Papriky, citron a cibul. nať omyjeme, osušíme, papriky zbavíme semeníku a vše nakrájíme.

2. Rybí filety nakrájíme na kostky, přidáme kousky paprik, citronu a natě, promícháme s marinádou a necháme v chladu asi hodinu odležet.

3. Na grilovací jehly napíchneme kousek papriky a potom střídavě napichujeme kousky ryb a cibulové natě. Špíz zakončíme kouskem citronu. Grilujeme ze všech stran na rozpáleném grilu potřeném olejem asi 5-8 minut. Během grilování potíráme kebaby zbylou marinádou. Upečené špízy osolíme, opepříme a podáváme.

Tip
Citronová šťáva (příp. bílé víno) by měla být součástí každé marinády na ryby. Nejenom že neutralizuje rybí aroma, ale zároveň se díky ní po naložení smrští svalová vlákna a ryby se tak nerozpadávají.

Focaccia na grilu s olivami a bylinkami

Pro 4 osoby

Příprava: 10 minut + 1,5 hodiny kynutí + 15-20 minut grilování

* 500 g hladké mouky 00 * 5 lžic panenského olivového oleje + trochu na potření mřížky a těsta * 1 sáček sušeného droždí, 25 g * 250-300 ml vlažné vody * 2 lžičky soli * 1 lžíce usekané bazalky * 2 hrsti černých oliv bez pecek, přepůlených

1. Do mísy dáme mouku, droždí, sůl, bazalku a přilijeme olej a vlažnou vodu. Zpracujeme hladké nelepivé těsto a na vále z něj vypracujeme bochánek. Necháme hodinu kynout. Když těsto zdvojnásobí objem, znovu ho propracujeme, rozdělíme na 4 díly a vyválíme placky 1-1,5 cm a necháme chvíli kynout.

2. Do těsta zatlačíme olivy. Placky přendáme na olejem potřenou grilovací mřížku nebo alobal, zbytkem oleje potřeme vrchní stranu těsta a pečeme po obou stranách, celkem asi 15-20 minut, dozlatova. Necháme zchladnout a potom nakrájíme na menší kousky.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.