Doporučujeme

Tuňákový salát se špenátem, zeleninou a bílými fazolemi | foto: In Images

Velká jarní kuchařka: saláty k večeři

  • 2
Úplně nejlehčí a nejzdravější formou večeře jsou saláty. Při přípravě dresinku se nebojte experimentu a pracujte vždy s čerstvými surovinami.

Tuňákový salát se špenátem, zeleninou a bílými fazolemi

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 250 g listů baby špenátu, čerstvého
* 2 papriky
* 4 větší rajčata
* 1 menší salátová okurka
* 250 g konzervovaného tuňáka, slitého
* 450 g konzervovaných bílých fazolí, slitých
* 4 řezy sardelek
* hrst usekané zelené petrželky nebo jarní cibulky k podávání

Na zálivku:
* 6 lžic olivového oleje
* 1–2 lžičky dijonské hořčice
* 3–4 lžíce vinného octa
* sůl
* čerstvě mletý nebo drcený pepř
* 2 stroužky česneku, utřeného
* 1 lžička medu, nemusí být

1. Špenát omyjeme a listy necháme okapat. Papriky omyjeme, zbavíme semeníků a žeber a nakrájíme na proužky. Z omytých rajčat vykrojíme zelený střed v místě stopky a nakrájíme je na tenké dílky. Okurku oloupeme, nakrájíme na proužky a všechnu zeleninu vložíme do mísy. Přidáme slité, propláchnuté a okapané fazole, kousky tuňáka bez nálevu a usekané řezy sardelek zbavené kostiček.

2. Promícháme a nakonec zlehka vmícháme osušené špenátové listy. V misce prošleháme ocet, sůl, pepř, popřípadě med a utřený česnek a postupně zašleháme olej, dokud se všechny suroviny nespojí v hladkou emulzi.

3. Salát v míse pokapeme zálivkou a lehce promícháme. Podáváme posypaný usekanou zelenou petrželkou nebo jarní cibulkou.

TIP
Do salátu přidejte vejce natvrdo, vařené zelené fazolky, ředkvičky, vařené brambory apod. Podávejte pro změnu s vaším oblíbeným majonézovým dresinkem nebo s majonézou s citronovou šťávou, jarní cibulkou a kečupem.

 

 

 

Hlávkový salát s pečenými bramborami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 20 minut pečení brambor + doba na jejich zchladnutí

* 20 malých nových brambor
* 1 lžíce oleje
* 2 hlávkové saláty
* 1 svazek ředkviček
* 4 plátky čerstvého kozího sýra, asi 100 g
* hrst naklíčené řeřichy
* nať z jarní cibulky, pokrájená

Na zálivku:
* 4 lžíce panenského olivového oleje
* 1 lžíce plnotučné nebo francouzské hořčice
* 2 uvařené žloutky
* sůl a mletý pepř
* špetka sušených chilli papriček, není nutné
* šťáva z poloviny citronu

1. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Brambory i se slupkou důkladně umyjeme, propícháme vidličkou, rozložíme na plech a potřeme je olejem. Pečeme asi 20–30 minut podle velikosti brambor a během pečení je otočíme.

2. V misce rozmícháme metličkou olej, hořčici, prolisované vychladlé žloutky, sůl, pepř, špetku chilli a citronovou šťávu a prošleháme. Salát překrojíme na poloviny nebo čtvrtky, opláchneme a odstraníme vnější tmavé a poškozené listy. Necháme okapat nebo usušíme v odstředivce na salát. Ředkvičky opláchneme, seřízneme kořínek i listy a nakrájíme na plátky.

3. Salát rozdělíme na talíře, posypeme plátky ředkviček a obložíme upečenými, ještě teplými bramborami. Na salát položíme plátek sýra, zakapeme připraveným dresinkem a ozdobíme řeřichou a mladou cibulkovou natí.

TIP
Brambory nechte částečně vychladnout, podávat je můžete i studené. Před pečením je zkuste zabalit do alobalu.

 

 


Ostrý zeleninový salát s kuřecím masem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25 minut + hodina na odležení

* 200 g uvařeného nebo upečeného kuřecího masa, prsíček
* 1 pekingské zelí * 2 mrkve
* 1 velká salátová okurka, nebo 2 menší
* 2 hrsti arašídů, i solených * hrst lístků koriandru

Na dresink:
* šťáva ze 3 limetek
* 2–3 lžíce třtinového cukru
* 2 stroužky česneku, prolisovaného
* 1 chilli paprička, zbavená semínek a najemno usekaná
* 2 lžíce vietnamské rybí omáčky
* 1 lžíce lístků koriandru, jemně usekané
* 1 lžička lístků máty, usekané
* 1 lžička limetkové kůry, jemně nastrouhané
* kousek čerstvého zázvoru, jemně nastrouhaný, asi 2 cm
* 2 lžíce oleje, nejlépe arašídového

1. Maso nakrájíme na nudličky a vložíme do mísy. Zelí omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na jemné proužky. Mrkev a okurku oloupeme, okurku zbavíme semínek a nakrájíme na tenké podélné plátky, ze kterých krájíme úzké dlouhé nudličky. Plátky mrkve a okurek můžeme nakrájet na nářezovém stroji, nudličky pak budou stejnoměrné.

2. V misce smícháme všechny suroviny na zálivku a promícháme. Nakrájenou zeleninu přidáme k masu, zalijeme polovinou dresinku a lehce promícháme.
Necháme v chladu přikryté asi hodinu odležet.

3. Podáváme posypané lístky koriandru, máty, nasucho opraženými arašídy a přelité zbylým dresinkem.

TIP
Nemáte-li zbylé uvařené nebo upečené kuřecí maso, povařte 2 kuřecí prsíčka bez kůže a kostí ve vodě ochucené vietnamskou rybí omáčkou nebo je chvíli marinujte v části dresinku a pak opečte v pánvi na lžíci oleje a nechte vychladnout. Do salátu můžete přidat i kedlubnu, bílou ředkev či jarní cibulku.

 

 


 

Teplý fazolkovo-bramborový salát s liškami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 500 g nových brambor
* 1 lžíce olivového oleje nebo másla
* 1 cibule nebo šalotka, nakrájená na proužky
* 4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
* 100 g lišek nakládaných v octě nebo čerstvých
* 500 g čerstvých zelených fazolek nebo 400 g mražených
* sůl
* svazek čerstvého koriandru nebo hladkolisté petržele

Na dresink:
* 3 lžíce bílého vinného octa
* 6 lžic olivového oleje
* 2 lžíce dijonské hořčice
* sůl a mletý bílý pepř
* 1–2 lžičky cukru krupice

1. Brambory omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka, trvá to přibližně 15 minut, podle velikosti brambor. Slijeme a ještě teplé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.

2. Než se uvaří brambory, připravíme houbovou směs a fazolky. Nakládané houbičky slijeme a necháme okapat, čerstvé očistíme. V pánvi na rozpáleném oleji, másle nebo směsi másla a oleje necháme zesklovatět cibulku a česnek, přidáme houby a zprudka osmahneme. Stáhneme z ohně a osolíme. Zmírníme plamen a čerstvé houby ještě přikryjeme a podusíme doměkka.

3. Čerstvé fazolové lusky omyjeme, odřízneme konce a odstraníme vlákno ve hřbetu fazolek. Svážeme je do svazečků, vložíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 3–4 minuty.

4. V míse zlehka promícháme plátky brambor, uvařené fazolkové lusky a opečené houby, posypeme lístky koriandru nebo petržele a podáváme přelité dresinkem.
Salát podáváme teplý s francouzskou bagetou nebo jen tak.

Pestrý zeleninový salát s pomerančovým dresinkem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 350 g čerstvých mladých lístků špenátu
* 4 papriky, červené a žluté
* 2 svazky ředkviček
* 2 pomeranče
* 1 lžička červeného (růžového) pepře

Na zálivku:
* 2 lžíce majonézy
* 150 ml jogurtu, hustého
* šťáva z 1/2 pomeranče
* 1 lžička jemně strouhané pomerančové kůry
* 1 lžička worcestrové omáčky
* sůl a mletý bílý pepř
* 1 lžička cukru, nejlépe třtinového
* 1 lžíce citronové šťávy

1. Listy špenátu opláchneme pod studenou vodou a osušíme. Papriky omyjeme, zbavíme semeníků a žeber a nakrájíme na kostičky. Omyté ředkvičky okrájíme a nakrájíme na tenké plátky. Pomeranče oloupeme, odkrojíme i bílou dužinu a nakrájíme na kousky.

2. V misce prošleháme všechny ingredience na zálivku a dochutíme solí, pepřem, popřípadě cukrem a citronovou šťávou. Pokrájenou zeleninu a pomeranče vložíme do mísy, lehce promícháme s 2/3 špenátových lístků a naaranžujeme se zbylým špenátem na talíře.

3. Podáváme přelité pomerančovým dresinkem a ozdobené drceným červeným pepřem.

TIP
Špenátové listy nahraďte polníčkem nebo jinými salátovými lístky či jejich směsí. Saláty připravujte ideálně těsně před podáváním, pokud se nejedná o salát, který potřebuje určitý čas na odležení a vychlazení. Zeleninu krájejte až před přípravou, nesvědčí jí dlouhé stání. Zálivkou salát přelévejte až při podávání, musí být však dobře ochucena, pozdější dochucování salátu škodí na vzhledu i chuti.

 

 

 


 


Dresinky

Můžete je koupit už hotové v samoobsluze, ale když věnujete přípravě trochu času a invence, pochutnáte si ještě lépe.

Jako knedlíky nedokáží existovat bez omáčky, tak saláty se neobejdou bez lahodného dresinku, který potěší vaše smysly a spolu se zeleninou vytvoří harmonické spojení chutí, vůní a barev.

BYLINKOVÝ S HOŘČICÍ
Svazek bylin či natí (petržel, koriandr, rukola, špenát, mangold, bazalka) umixujte se střídkou bílého chleba, hořčicí a olivovým olejem. Přidejte vinný ocet, citron. šťávu, med (nebo cukr), sůl a pepř.

MANGOVÝ S KARI
Rozmixujte mango, přidejte limetkovou šťávu a kůru, strouhaný zázvor, sekanou chilli papričku, kari pastu, bílý jogurt a smetanu, osolte a opepřete. Vmíchejte usekanou pažitku. Můžete použít také jako dip k namáčení kousků zeleniny.

SMETANOVÝ S KOPREM
Bílý jogurt nebo kysanou smetanu smíchejte v misce s prolisovanou vařenou bramborou, usekaným koprem, utřeným česnekem, hořčicí a olivovým olejem. Můžete dochutit solí a pepřem.

POMERANČOVÝ
Majonézu smíchejte s bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Zamíchejte a nakonec přidejte kečup (sladký nebo ostrý), cukr, sůl a pomerančovou šťávu.


  • Vybrali jsme pro Vás