Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Velká jarní kuchařka: maso light

  0:27aktualizováno  0:27
Ne každý si potrpí na krvavý biftek, ale křehoučké kuřecí nebo krůtí maso je ideální nejen pro ty, kdo se rozhodli teď na jaře "ozdravit" svůj jídelníček.

Zadělávaná jarní zelenina s kuřecími plátky | foto: In Images

Krůtí prsa se zeleninovou rýží

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 1 hodina marinování + pečení 20-30 minut

* 600 g krůtích prsou bez kostí a kůže
* 2–3 lžíce sladké chilli omáčky
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce tekutého medu
* šťáva z 1 citronu
* sůl

Na rýži:
* 300 g rýže
* sůl
* 1 lžíce másla
* 1 lžíce oleje
* 1 mrkev
* 1 menší pórek
* 1/2 mladé cukety
* 1 jarní cibulka
* sůl a mletý pepř nebo zázvor

1. V míse promícháme chilli omáčku, 3 lžíce oleje, med a citronovou šťávu. Omytá a osušená krůtí prsa rozkrojíme po vlákně na dva podlouhlé kusy. Maso vložíme do mísy, obalíme marinádou a necháme v chladu hodinu odležet.

2. Předehřejeme si troubu na 180–190 stupňů. V pánvi rozpálíme zbylý olej, maso vyjmeme z marinády a zprudka ze všech stran opečeme. Přendáme do pekáčku, přelijeme zbylou marinádou a dopečeme v předehřáté troubě, dokud není maso propečené, trvá to asi 20–30 minut podle výšky masa. Maso však musí být uvnitř propečené, ne růžové. Přendáme je na nahřátý talíř, osolíme a necháme přikryté alobalem asi 5–10 minut odležet. Potom krájíme ostrým nožem přes vlákno a podáváme se zeleninovou rýží a jogurtovým dipem.

3. Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Scedíme, propláchneme vodou a necháme okapat. Zeleninu omyjme, očistíme a nakrájíme na nudličky, mrkev můžeme nastrouhat na hrubém struhadle.

4. V hlubší pánvi nebo woku rozehřejeme olej a máslo, vsypeme mrkev, pórek, bílou část cibulky a cuketu a opékáme, dokud zelenina nezkřehne. Osolíme, opepříme nebo ochutíme zázvorem, vsypeme uvařenou rýži, promícháme a společně prohřejeme. Nakonec vmícháme pokrájenou nať z jarní cibulky.

Pšeničné tortilly s grilovanými kuřecími prsy a čínským zelím

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + nejméně 30 minut marinování + 10–15 minut grilování

* 4 velké pšeničné tortilly
* 4 kuřecí prsní plátky po 150 g
* šťáva a jemně strouhaná kůra z 1 limety
* 1 lžíce krupicového cukru
* 1/2 lžičky harissy nebo 1–2 červené pálivé papričky bez semínek a jemně usekané
* 2 stroužky česneku, prolisovaného
* 1 lžička sušeného oregana nebo lžíce čerstvě usekaného
* 3–4 lžíce olivového oleje
* sůl na dochucení
* 1/2 čínského zelí nebo 1 malé, nakrouhané
* oblíbený dresink k podávání

1. Omytá a osušená kuřecí prsa naklepeme jemně přes fólii a smícháme v míse s limetovou šťávou a kůrou, cukrem, oreganem, česnekem a harissou nebo usekanými papričkami, podle chuti. Promícháme a necháme nejméně 30 minut marinovat. Mezitím si očistíme a nakrájíme čínské zelí na proužky.

2. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev, mřížku potřeme olejem a maso vyjmeme z marinády. Grilujeme po obou stranách, celkem to trvá asi 10 minut. Kuřecí maso musí být dobře propečené, po vpíchnutí z něj nesmí vytékat růžová šťáva. Upečené plátky přendáme na talíř, podle chuti osolíme a necháme pod alobalem několik minut odpočinout.

3. Mezitím si na grilu z obou stran ohřejeme tortilly. Na polovinu placky navrstvíme nakrájené zelí, zakápneme dresinkem, překryjeme grilovaným masem a placku přehneme. Stejným způsobem připravte krůtí prsní plátky a maso okořeňte pouze bylinkami a mletým pepřem.

Zadělávaná jarní zelenina s kuřecími plátky

PRO 4 OSOBY

Příprava: 5–10 minut + 20–25 minut vaření a opékání

* 4 plátky z kuřecích prsou, po 100 g
* sůl a mletý bílý pepř
* 2 lžíce oleje Na zeleninu:
* 300 g zelených fazolek nebo mladých lusků hrášku
* 100 g karotky, nakrájené
* 2–4 jarní cibulky
* 1 menší pórek
* 200 ml 12% smetany
* 2 lžičky škrobové moučky, kukuřičné
* špetka muškátového květu nebo oříšku
* mletý pepř
* 1–2 lžíce citronové šťávy
* 1 lžička cukru krupice
* 1 lžíce másla * hrst zelené petrželky

1. Omyté a osušené kuřecí plátky lehce naklepeme přes fólii, osolíme a opepříme. Zeleninu omyjeme, očistíme a pokrájíme na větší kousky. V pánvi rozpálíme olej a plátky z obou stran opečeme, po každé straně asi 4–5 minut dle výšky, nesmí být však na řezu růžové.
Maso přendáme na talíř, přikryjeme alobalem a necháme odležet.

2. Do kastrolu se silným dnem vložíme lusky, podlijeme trochou vody, stačí asi 1 cm, osolíme, přiklopíme a dusíme 3–5 minut, podle kvality a křehkosti zeleniny. Postupně přidáváme karotku a nakonec pórek a jarní cibulku. Když je zelenina téměř měkká, zalijeme ji smetanou, ve které jsme rozmíchali škrobovou moučku, a necháme přejít varem, stačí už jen 2 minuty. Zelenina má zůstat pevná na skus, nesmí být rozvařená.

3. Nakonec dochutíme mletým pepřem, muškátovým květem, citronovou šťávou, cukrem a podle potřeby dosolíme. Podáváme s opečenými kuřecími plátky.

Krůtí maso s ananasem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 15 minut opékání a dušení

* 500 g krůtích prsou, bez kostí a kůže
* 5 lžic oleje
* 1 malá cibule, jemně usekaná
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička šafránu nebo kurkumy
* 1 lžička mletého zázvoru
* 1/2 lžičky mletého koriandru
* špetka mleté skořice
* 1 lžička přírodního cukru nebo medu
* 2 lžíce sójové omáčky
* 1 lžička škrobové moučky
* 400 g nakrájeného ananasu, čerstvého
* sůl na dochucení

1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na silnější nudličky nebo kousky. Maso opečeme na rozpáleném oleji v pánvi nebo kastrolu se silnějším dnem. Přidáme cibulku a česnek, a když je maso nazlátlé, přidáme koření a cukr nebo med a promícháme. Vsypeme ananas a společně dusíme asi 5 minut.

2. Během dušení podle potřeby mírně podlijeme vodou, záleží na tom, kolik šťávy pustil ananas. Když je maso měkké, vmícháme sójovou omáčku, ve které jsme rozmíchali škrobovou moučku, a ještě 2 minuty povaříme na mírném ohni.

3. Nakonec dochutíme solí a podáváme například s vařenou nebo dušenou rýží.

Autoři:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.