Krůtí prsa se zeleninovou rýží
PRO 4 OSOBY
Příprava: 10 minut + 1 hodina marinování + pečení 20-30 minut
* 600 g krůtích prsou bez kostí a kůže
* 2–3 lžíce sladké chilli omáčky
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce tekutého medu
* šťáva z 1 citronu
* sůl
Na rýži:
* 300 g rýže
* sůl
* 1 lžíce másla
* 1 lžíce oleje
* 1 mrkev
* 1 menší pórek
* 1/2 mladé cukety
* 1 jarní cibulka
* sůl a mletý pepř nebo zázvor
1. V míse promícháme chilli omáčku, 3 lžíce oleje, med a citronovou šťávu. Omytá a osušená krůtí prsa rozkrojíme po vlákně na dva podlouhlé kusy. Maso vložíme do mísy, obalíme marinádou a necháme v chladu hodinu odležet.
2. Předehřejeme si troubu na 180–190 stupňů. V pánvi rozpálíme zbylý olej, maso vyjmeme z marinády a zprudka ze všech stran opečeme. Přendáme do pekáčku, přelijeme zbylou marinádou a dopečeme v předehřáté troubě, dokud není maso propečené, trvá to asi 20–30 minut podle výšky masa. Maso však musí být uvnitř propečené, ne růžové. Přendáme je na nahřátý talíř, osolíme a necháme přikryté alobalem asi 5–10 minut odležet. Potom krájíme ostrým nožem přes vlákno a podáváme se zeleninovou rýží a jogurtovým dipem.
3. Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Scedíme, propláchneme vodou a necháme okapat. Zeleninu omyjme, očistíme a nakrájíme na nudličky, mrkev můžeme nastrouhat na hrubém struhadle.
4. V hlubší pánvi nebo woku rozehřejeme olej a máslo, vsypeme mrkev, pórek, bílou část cibulky a cuketu a opékáme, dokud zelenina nezkřehne. Osolíme, opepříme nebo ochutíme zázvorem, vsypeme uvařenou rýži, promícháme a společně prohřejeme. Nakonec vmícháme pokrájenou nať z jarní cibulky.
Pšeničné tortilly s grilovanými kuřecími prsy a čínským zelím
PRO 4 OSOBY
Příprava: 15 minut + nejméně 30 minut marinování + 10–15 minut grilování
* 4 velké pšeničné tortilly
* 4 kuřecí prsní plátky po 150 g
* šťáva a jemně strouhaná kůra z 1 limety
* 1 lžíce krupicového cukru
* 1/2 lžičky harissy nebo 1–2 červené pálivé papričky bez semínek a jemně usekané
* 2 stroužky česneku, prolisovaného
* 1 lžička sušeného oregana nebo lžíce čerstvě usekaného
* 3–4 lžíce olivového oleje
* sůl na dochucení
* 1/2 čínského zelí nebo 1 malé, nakrouhané
* oblíbený dresink k podávání
1. Omytá a osušená kuřecí prsa naklepeme jemně přes fólii a smícháme v míse s limetovou šťávou a kůrou, cukrem, oreganem, česnekem a harissou nebo usekanými papričkami, podle chuti. Promícháme a necháme nejméně 30 minut marinovat. Mezitím si očistíme a nakrájíme čínské zelí na proužky.
2. Rozpálíme si gril nebo grilovací pánev, mřížku potřeme olejem a maso vyjmeme z marinády. Grilujeme po obou stranách, celkem to trvá asi 10 minut. Kuřecí maso musí být dobře propečené, po vpíchnutí z něj nesmí vytékat růžová šťáva. Upečené plátky přendáme na talíř, podle chuti osolíme a necháme pod alobalem několik minut odpočinout.
3. Mezitím si na grilu z obou stran ohřejeme tortilly. Na polovinu placky navrstvíme nakrájené zelí, zakápneme dresinkem, překryjeme grilovaným masem a placku přehneme. Stejným způsobem připravte krůtí prsní plátky a maso okořeňte pouze bylinkami a mletým pepřem.
Zadělávaná jarní zelenina s kuřecími plátky
PRO 4 OSOBY
Příprava: 5–10 minut + 20–25 minut vaření a opékání
* 4 plátky z kuřecích prsou, po 100 g
* sůl a mletý bílý pepř
* 2 lžíce oleje Na zeleninu:
* 300 g zelených fazolek nebo mladých lusků hrášku
* 100 g karotky, nakrájené
* 2–4 jarní cibulky
* 1 menší pórek
* 200 ml 12% smetany
* 2 lžičky škrobové moučky, kukuřičné
* špetka muškátového květu nebo oříšku
* mletý pepř
* 1–2 lžíce citronové šťávy
* 1 lžička cukru krupice
* 1 lžíce másla * hrst zelené petrželky
1. Omyté a osušené kuřecí plátky lehce naklepeme přes fólii, osolíme a opepříme. Zeleninu omyjeme, očistíme a pokrájíme na větší kousky. V pánvi rozpálíme olej a plátky z obou stran opečeme, po každé straně asi 4–5 minut dle výšky, nesmí být však na řezu růžové.
Maso přendáme na talíř, přikryjeme alobalem a necháme odležet.
2. Do kastrolu se silným dnem vložíme lusky, podlijeme trochou vody, stačí asi 1 cm, osolíme, přiklopíme a dusíme 3–5 minut, podle kvality a křehkosti zeleniny. Postupně přidáváme karotku a nakonec pórek a jarní cibulku. Když je zelenina téměř měkká, zalijeme ji smetanou, ve které jsme rozmíchali škrobovou moučku, a necháme přejít varem, stačí už jen 2 minuty. Zelenina má zůstat pevná na skus, nesmí být rozvařená.
3. Nakonec dochutíme mletým pepřem, muškátovým květem, citronovou šťávou, cukrem a podle potřeby dosolíme. Podáváme s opečenými kuřecími plátky.
Krůtí maso s ananasem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 10 minut + 15 minut opékání a dušení
* 500 g krůtích prsou, bez kostí a kůže
* 5 lžic oleje
* 1 malá cibule, jemně usekaná
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička šafránu nebo kurkumy
* 1 lžička mletého zázvoru
* 1/2 lžičky mletého koriandru
* špetka mleté skořice
* 1 lžička přírodního cukru nebo medu
* 2 lžíce sójové omáčky
* 1 lžička škrobové moučky
* 400 g nakrájeného ananasu, čerstvého
* sůl na dochucení
1. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na silnější nudličky nebo kousky. Maso opečeme na rozpáleném oleji v pánvi nebo kastrolu se silnějším dnem. Přidáme cibulku a česnek, a když je maso nazlátlé, přidáme koření a cukr nebo med a promícháme. Vsypeme ananas a společně dusíme asi 5 minut.
2. Během dušení podle potřeby mírně podlijeme vodou, záleží na tom, kolik šťávy pustil ananas. Když je maso měkké, vmícháme sójovou omáčku, ve které jsme rozmíchali škrobovou moučku, a ještě 2 minuty povaříme na mírném ohni.
3. Nakonec dochutíme solí a podáváme například s vařenou nebo dušenou rýží.