Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Velká jarní kuchařka: lehké dezerty

  0:23aktualizováno  0:23
Kdo říká, že sladká tečka za nedělním obědem musí být hutný dort s máslovým krémem? Vždyť takové ovoce nebo jogurt nám můžou život taky osladit.

Citronová pěna s ovocem | foto: In Images

Citronová pěna s ovocem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + doba na ztuhnutí

* 4 žloutky
* 5 lžic moučkového cukru
* kůra z poloviny citronu, jemně nastrouhaná
* 8 lžic citronové šťávy, asi 100 ml
* 400 ml 33% smetany na šlehání
* 4 lžíce pokrájeného ovoce na ozdobu (broskve, pomeranč apod.)
* 1 lžíce nesolených pistáciových oříšků, pokrájených
* pár lístků máty na ozdobu
* 4 lžíce šlehačky na ozdobu

1. Žloutky s cukrem vyšleháme v misce do pěny, přendáme na hrnec s vroucí vodou, přidáme citronovou šťávu a kůru a šleháme ve vodní lázni přibližně 8–10 minut až do zhoustnutí. Misku vyjmeme z vodní lázně a šleháme dále až do vychladnutí.

2. Ušleháme smetanu a vmícháme ji do citronovovaječné hmoty. Směs ihned rozdělíme do čtyř skleniček a pěnu dáme ztuhnout do lednice.

3. Těsně před podáváním ozdobíme lžící šlehačky, kousky ovoce, pistáciemi a lístky máty.

TIP
Velmi nadýchaná pěna se často označuje termínem mousse, pocházejícím z francouzštiny. Při šlehání ve vodní lázni pozor, aby se voda nevařila. Žloutky se pak srazí. Vaječná hmota a žloutky by měly mít při konečném spojování stejnou konzistenci jako smetana, šlehačku proto nešleháme tak tuhou jako na zdobení.
 

 

 

 

 

Jahodové želé s čerstvými jahodami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + doba na ztuhnutí

* 300 g jahod + 400 g k podávání
* 250 g přírodního cukru písek
* limetková šťáva na dochucení
* 20 g práškové želatiny
* 100 ml vody
* 200 ml smetany 33% a více
* hrst lístků meduňky nebo máty
* kůra z limetky na ozdobu

1. Želatinu namočíme do 100 ml studené vody. Jahody omyjeme, rozmixujeme, pocukrujeme, ochutíme limetkovou šťávou a necháme stát. Na mírném ohni zahřejeme a rozmícháme želatinu. Horkou ji vlijeme do umixovaných jahod s cukrem.

2. Formičky vypláchneme vodou, na dno dáme želé a necháme ztuhnout. Do zbylé jahodové hmoty vmícháme ušlehanou smetanu. Jahodovou pěnou doplníme formičky a necháme v chladu ztuhnout.

3. Formičky s želé vyklopíme a podáváme s jahodami, lístky máty a limetkovou kůrou.

Sušenkové sendviče se zmrzlinou a müsli

NA 4 SENDVIČE

Příprava: 10 minut + doba na povolení zmrzliny a vychlazení

* 8 čtvercových sušenek, krekrů apod.
* 350 ml zmrzliny
* 8 lžic křupavého oříškovočokoládového müsli

1. Zmrzlinu vyjměte z mrazničky a nechte trochu povolit, asi 15 minut. Připravte si 4 sušenky, rozdělte na ně zmrzlinu, zakryjte zbývajícími sušenkami a lehce přimáčkněte.

2. Ze všech stran obalte boční strany sendvičů v müsli, lehce přitlačte a vložte do plastové krabičky s víkem. Dejte na chvíli ztuhnout do mrazáku.

TIP
Zmrzlinou můžete naplnit libovolné sušenky. Použijte jakoukoliv kupovanou nebo domácí zmrzlinu, polárkové dorty apod. Můžete ji vylepšit tak, že do povolené zmrzliny zamícháte jemně pokrájenou čokoládu, mátu, oříšky, likér, smetanu a dáte ztuhnout.

 

 

 


Jogurtový krém s borůvkami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 500 ml hustého bílého jogurtu, smetanového
* 2 lžíce medu
* 350–400 g borůvek
* 1–2 lžíce přírodního cukru
* 1 vanilkový cukr
* 4 oblíbené sušenky nebo cukrářské piškoty
* 4 lžíce ušlehané šlehačky
* lístky máty nebo květů na ozdobu

1. Sušenky vložte do mikrotenového sáčku a rozdrťte je na větší kousky. Jogurt prošlehejte s tekutým medem. Dvě třetiny borůvek rozmačkejte s oběma druhy cukru.

2. Na dno sklenic dejte část celých borůvek (pár kuliček si nechte na ozdobu), zakryjte trochou jogurtu, a vrstvěte jogurt a pomačkané borůvky a kousky sušenek. Zakončete jogurtem, povrch ozdobte kopečkem ušlehané smetany a přelijte šťávou z pomačkaných borůvek.

3. Dozdobte celými kuličkami, popřípadě jedlými květy nebo lístky máty.

TIP
Použijete-li mražené borůvky, podlijte je trochou vody nebo vína, posypte cukrem a chvíli povařte doměkka. Sušenky můžete vynechat a poháry ozdobit hoblinkami bílé nebo hořké čokolády, kakaem, oříšky apod.

 

 

 

Kiwi sorbet se šlehačkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut + doba na zmrazení a dokončení

* 400 g dužiny z kiwi
* 150 g cukru krupice
* 200 ml vody
* 1 lžíce citronové šťávy
* 4 lžíce ovocného likéru nebo destilátu
* 200 ml sektu
* 1 kiwi na ozdobu
* lístky meduňky nebo máty na ozdobu
* 4 koktejlové třešně na ozdobu
* 4 lžíce ušlehané šlehačky

1. Cukr s vodou svaříme na hustý sirup. Dužinu z kiwi rozmixujeme a protlačíme přes jemné síto, abychom se zbavili peciček. Ovocný protlak smícháme s cukrovým sirupem, citronovou šťávou a alkoholem. Promícháme, přelijeme do kovové misky a necháme zmrazit.

2. Zmrazenou hmotu seškrabujeme lžící nebo necháme lehce povolit a rozmixujeme. Sorbet tvarujeme pomocí zmrzlinových kleští nebo zmrzlinové lžíce do kopečků, které vkládáme do sklenic.

3. Zalijeme vychlazeným sektem a ozdobíme kouskem omytého kiwi, koktejlovou třešní, šlehačkou a lístky meduňky nebo máty.

TIP
Máte-li zmrzlinový strojek, použijte ho na výrobu sorbetu. Jinak musíte zmražené pyré rozmixovat, aby z něj vznikla jemná zmrzlinová hmota a daly se z něj tvořit kopečky. Obdobně můžete připravit sorbet i z jiného ovoce, likér nebo destilát můžete vynechat.

 

 

 

 

 

Autoři:






Nejčtenější

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.