Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Velká jarní kuchařka: jídla, po kterých se budete cítit lépe

  0:15aktualizováno  0:15
Nejlepší recept na jarní únavu je spánek, čerstvý vzduch a strava plná vitaminů. My jsme se zaměřili právě na to, co máte na stole. Vyzkoušejte naše recepty a uvidíte, že se budete cítit lépe.

Vepřové nudličky s bylinkovou rýží | foto: Profimedia.cz

Rychlé večeře

Rychlé neznamená nudné. Zapomeňme na "mazané" večeře, do půlhodiny může na stole vonět i teplé jídlo.

Pórková polévka

Příprava: 20 minut

* 2 pórky * 2 lžíce másla * 1,25 l zeleninového vývaru nebo vody * sůl a mletý pepř * 2 vejce * kůra a šťáva z jednoho velkého citronu * hrst majoránky * 200 ml šlehačky

1. Pórek očistíme a odstraníme zavadlé tmavě zelené listy. Důkladně ho propláchneme pod tekoucí studenou vodou a nakrájíme na kolečka. V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme pórek, osmahneme ho a opékáme na mírném ohni, dokud nezvláční, stačí tak 5 minut.

2. Potom přilijeme vroucí vývar nebo horkou vodu, osolíme, opepříme a vaříme dalších 5–10 minut doměkka. Stáhneme z ohně a vmícháme najemno usekanou čerstvou majoránku. V misce prošleháme vejce s citronovou šťávou do pěny a vlijeme za stálého prošlehávání do hotové polévky.

3. Polévka se již nesmí vařit, aby se vejce nesrazila. Polévku prošleháme, podle potřeby dochutíme solí a pepřem a jednotlivé porce zdobíme smetanou a kůrou z dobře omytého citronu.

Náš tip:
Místo celými vejci zjemněte polévku pouze žloutky. Musíte jich ale pak použít dvojnásobné množství.

Vepřové nudličky s bylinkovou rýží

Příprava: 25 - 30 minut

* 600 g vepřové kýty * 2–3 lžíce oleje * sůl a mletý pepř
* snítka rozmarýnu * 2 stroužky česneku * 1 červená paprika * 2 menší mrkve * 200 g cukrového hrášku
* 2 hrsti černých oliv * 4 porce dušené rýže * 1 lžíce másla * 2 lžíce rozmarýnu

1. Maso nakrájíme na nudličky, zeleninu na větší kousky. V hlubší pánvi nebo kastrolu rozpálíme olej a maso zprudka opečeme. Okořeníme rozmarýnem, opepříme a přidáme nadrobno pokrájený česnek, papriky, mrkev a opékáme, dokud zelenina nezkřehne.

2. Nakonec přidáme překrájené lusky, olivy a společně ještě chvíli opékáme na mírnějším ohni. Směs osolíme. Vařenou nebo dušenou rýži promícháme s máslem a rozmarýnem a podáváme s masem a zeleninou.

Kuskus s mandlemi a kuřecími filety

Příprava: 10 minut + opékání a dušení

* 250 g kuskusu * 1 lžička ml. zázvoru * 1 lžička ml. rozmarýnu * 4 lžíce olivového oleje * šťáva z 1 citronu
* 1 lžička citr. kůry * sůl a mletý bílý pepř * 4 kuřecí prsíčka * 1 lžíce meruňkové zavařeniny * 1 lžíce másla
* 250 g cukrového hrášku * 1 větší karotka * 100 g neloupaných mandlí *menší svazek bazalky

1. Kuskus promícháme se zázvorem, rozmarýnem a zalijeme vroucí vodou podle návodu na obalu. Když tekutina vsákne, vmícháme 2 lžíce olivového oleje a ochutíme citronovou šťávou, kůrou a solí. Kuřecí prsa omyjeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme v pánvi na rozpáleném zbylém oleji po obou stranách.

2. Opečené maso vyjmeme, potřeme meruňkovou zavařeninou rozmíchanou s troškou vody a uchováme v teple. V hlubší pánvi rozpustíme máslo, osmahneme na něm lusky a na kolečka nakrájenou karotku. Osolíme, přidáme kuřecí prsa a společně doděláme pod poklicí, dokud zelenina nezkřehne a maso se nepropeče.

3. Ke konci přidáme mandle a společně krátce prohřejeme. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvými lístky bazalky.

STEJNĚ JAKO KUSKUS VÁM POSLOUŽÍ BULGUR. JAK NA NĚJ? 

Co to vlastně bulgur je? Ve své podstatě pšenice, ale naklíčená, předvařená, znovu usušená a nahrubo nadrcená. Právě díky tomu je pak velmi snadná jeho další úprava. Má vysoký obsah vlákniny, nízký obsah tuku. Pokud ho vaříme, je měkký už za dvacet minut. Nejslavnější je marocký salát tabouleh – kombinace bulguru, rajčat a množství sekané petrželky. Vyzkoušejte ho všude, kde byste jinak sáhli po kuskusu nebo rýži. Jeho oříšková chuť vás nadchne.

Salát se sezamovým lososem

Příprava: 15 minut + 15 minut pečení

* filet z lososa 600–800 g * 80–100 g sezamu * 400–500 g směsi různých listů salátů * 1 svazek ředkviček

Na dresink: 
* 6 lžic olivového oleje * 2 lžíce vinného octa * 1 lžíce hrubozrnné hořčice * cukr nebo med

1. Filet z lososa očistíme, omyjeme, osušíme, osolíme , opepříme a obalíme v sezamu. Filet přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeným olejem a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 15 minut. V misce prošleháme metličkou všechny suroviny na dresink. Listy salátu omyjeme a necháme okapat nebo osušíme.

2. Větší listy natrháme na menší kousky. Ředkvičky očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Všechnu zeleninu rovnoměrně rozdělíme na talíře. Ostrým nožem nakrájíme upečeného lososa na porce a podáváme se salátem zakápnutým připravenou zálivkou, s petrželkou a skrojky citronu.

Náš tip:
Salát můžete pouze zakapat kvalitním olejem, poprášit čerstvě drceným pepřem a podávat s plátky citronu.

Červená čočka s ananasem s chilli papričkami

Příprava: 20 - 25 minut

* 400 g červené čočky * 1 lžička mletého zázvoru
* 2 lžíce olivového oleje * 2–4 pálivé papričky, červené a zelené * dužina z 1 menšího ananasu * 2 jarní cibulky s natí * sůl a mletý pepř * třtinový cukr a citronová šťáva na dochucení

1. Ananas okrájíme, vykrojíme tuhý střed a dužinu nakrájíme na kousky a dáme i se šťávou, kterou ananas pustil, do misky. Papričky zbavíme semínek a nakrájíme na tenké proužky. Cibulku i s natí nakrájíme na kolečka. Čočku uvaříme ve vodě s mletým zázvorem doměkka a scedíme.

2. V pánvi rozpálíme olej, vsypeme nakrájené papričky a chvíli je opékáme. Přidáme cibulku, nakrájený ananas, osmahneme, přilijeme šťávu z ananasu a dusíme 5 minut. Přidáme čočku, dochutíme solí a pepřem, promícháme a společně prohřejeme. Podle chuti můžeme doladit trochou cukru a citronovou šťávou.

Dobrá rada:
Čerstvý ananas nahraďte kompotovaným. Červenou čočku předem nenamáčejte, také ji můžete přidat syrovou k podušenému základu, zalít trochou vody a společně udusit doměkka.

Jarní omáčky

Tyhle tak trochu jiné omáčky určitě osvěží zavedený repertoár každé kuchyně, i té vaší.

Koprová studená omáčka s hořčicí

Příprava: 15 minut

* 4 žloutky uvařené natvrdo * 2 lžíce francouzské hořčice * 250 ml kys. smetany * 3 lžíce šlehačky * sůl a cukr
* svazek kopru

1. Vychladlé uvařené žloutky utřeme nebo propasírujeme přes jemné sítko do mísy, promícháme s hořčicí a trochou citronové šťávy a vymícháme dohladka. Prošleháme s kysanou i sladkou smetanou, trochou cukru a solí.

2. Podle chuti doladíme chuť citronovou šťávou a nakonec vmícháme jemně usekaný omytý kopr. Necháme vychladit a podáváme jako doplněk ke grilovaným rybám i jiným pečeným masům i zelenině.

Křenová studená omáčka s řeřichou

Příprava: 10 minut 

* 150 ml bílého jogurtu * 2 lžíce majonézy * 4 lžíce čerstvého křenu * sůl a cukr * citronová šťáva * 150 ml šlehačky * 1 balení mladé řeřichy

1. Kousek křenu oloupeme a nastrouháme najemno na struhadle. Jogurt důkladně promícháme s majonézou, nastrouhaným křenem, troškou cukru, citronovou šťávou a podle chuti osolíme. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí.

2. Vychlazenou smetanu ušleháme do polotuha a zlehka ji přimícháme do omáčky. Podáváme s lístky mladé řeřichy jako doplněk ke smaženým zeleninovým pokrmům, masu, rybám apod.

Cibulová studená omáčka nakyselo

Příprava: 40 - 60 minut

* 600 g červené cibule * 2 stroužky česneku * 2 lžíce oliv. oleje * 100 g rozinek * sůl a mletý pepř * 1/2 lžičky zázvoru * 1/4 lžičky skořice * 2–3 lžíce č. vína * 2 lž. švestkového džemu * cukr krupice dle chuti * ocet dle chuti, nejlépe vinný červený

1. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme najemno a zpěníme je na oleji, podlijeme vodou a s rozinkami vaříme asi 20 minut.

2. Osolíme, opepříme, okořeníme, přidáme trochu octa a podle potřeby podlijeme a dusíme doměkka. Když je tekutina téměř vypařená, přidáme víno, džem a ochutíme cukrem, zbylým octem, přisolíme a necháme vařit do zhoustnutí.

3. Vychladlou omáčku podáváme k pečenému masu a minutkám.

Autoři:






Nejčtenější

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Další z rubriky

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.