Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Velká grilovací kuchařka: začínáme americkým barbecue

  0:47aktualizováno  0:47
Amerika, to není jen McDonalds a KFC, je to také nekonečná letní grilovací sezona. Inspirujte se tamními specialitami a určitě si pochutnáte.

Rib eye steak s bramborami | foto: Profimedia.cz

Klasický hamburger

Příprava: 5 minut/grilování 8–10 minut + 5 minut dokončení

Pro 4 osoby

* 600 g mletého zadního hovězího masa
* trochu oleje na potření grilovací mřížky
* 250 ml barbecue omáčky 
* 4 hamburgerové žemle
* 4 lžíce kečupu (podle chuti)
* 4 lžičky hořčice
* 4 kyselé okurky, na plátky
* 1 větší bílá cibule, nakrájená na tenká kolečka
* 2 omytá rajčata nakrájená na tenká kolečka
* 4 listy ledového salátu

1. Rozpálíme si gril na střední teplotu. Mleté hovězí maso promícháme se dvěma lžícemi BBQ omáčky. Vytvarujeme 4 stejné koule, ale maso moc nemačkáme, aby zůstalo nadýchané a šťavnaté. Koule mezi dlaněmi jen lehce zmáčkneme, jako na vyšší karbanátek.

2. Předehřátou grilovací mřížku potřeme olejem a připravené hamburgery grilujeme po obou stranách, na dobře propečený hamburger stačí 8–10 minut. Během pečení je často otáčíme a vydatně potíráme omáčkou BBQ, přibližně 5 až 10krát. Žemle podélně rozkrojíme, položíme na chvíli na gril a necháme z obou stran rozpéct.

3. Spodní díl žemlí obložíme listem salátu, na něj posadíme burger, potřeme hořčicí, kečupem, ozdobíme kolečky rajčat, cibule a okurkami a nakonec přiklopíme horní částí žemle. Hamburgery spíchneme špejlí a podáváme.

TIP
Hamburgery můžeme posypat piniovými oříšky, které mají charakteristickou chuť. Pokrm pak dostane středomořský nádech a hodí se k němu lehký salát.

Grilované brambory

Příprava: 20–25 minut/grilování 20 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg brambor
* 2 lžíce oleje
* drcený kmín a hrubě mletý pepř
* hrubá mořská sůl

1. Brambory dobře omyjeme a vydrhneme kartáčkem. Zalijeme je vodou a předvaříme, asi 15–20 minut, podle velikosti brambor, do poloměkka. Předvařené brambory slijeme, necháme vychladnout a nakrájíme i se slupkou na poloviny nebo čtvrtiny. Promícháme s olejem a kmínem a rozložíme na grilovací tácek nebo mřížku dobře rozpáleného grilu.

2. Grilujeme asi 20–30 minut, dokud nejsou brambory krásně opečené, během grilování je podle potřeby otáčíme. Opečené brambory posypeme hrubou mořskou solí, pepřem a ihned podáváme.

DOBRÁ RADA
Grilovat můžete i syrové brambory, doba grilování je pak o něco delší, asi 40 minut. Hotové brambory můžete před podáváním promíchat s usekanými čerstvými bylinkami.

Rib eye steak s bramborami

Příprava: 4 hodiny 10 minut, grilování 10–20 minut

Pro 4 osoby

* 4 steaky rib eye (z roštěnce, prodává např. Makro)
* 4 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce worcestrové omáčky
* hrubě mletý barevný pepř
* sůl
* 500 g amerických brambor k podávání, mražený výrobek
* 1 chilli paprička, zbavená semínek a jemně usekaná
* 1 lžíce usekané zelené petrželky
* libovolná pikantní studená omáčka

1. Steaky omyjeme, osušíme, opepříme a potřeme směsí oleje a worcestrové omáčky. Přikryjeme a necháme v chladu minimálně 4 hodiny odležet. Rozpálíme si gril, na mřížku potřenou olejem rozložíme steaky a zprudka opečeme, stačí tak minutu. Maso otočíme a opět osmahneme nad větším žárem.

2. Potom mřížku zvedneme a dopečeme po obou stranách celkem 8–16 minut, podle stupně požadovaného propečení, a potíráme zbylou marinádou. Na krvavý steak stačí po každé straně 4 minuty, na úplně propečený asi 8 minut. Americké brambory připravíme podle návodu na obalu, promícháme s chilli papričkou a petrželkou a před podáváním osolíme. Maso necháme pár minut odležet, osolíme a podáváme s ochucenými bramborami a pikantní omáčkou.

Mix gril – grilovaný steak s kukuřicí

Příprava: 15 minut + 4 hodiny marinování/grilování 20 minut

Pro 4 osoby
* 4 steaky z hovězího hřbetu bez kosti (z nízkého roštěnce) po 200 g
* 2 lžíce olivového oleje + trochu na potření mřížky 
* 4 lžíce omáčky teriyaki + na potírání
* sůl a mletý pepř
* 4 sladké kukuřice, nejlépe předvařené
* 4 malé cukety

1. Steaky omyjeme pod studenou vodou, osušíme, opepříme a z obou stran potřeme olejem promíchaným s omáčkou teriyaki. Přikryjeme a necháme 4 hodiny odležet. Pokud máme čerstvou kukuřici, předvaříme ji v osolené vodě po dobu asi 10 minut a necháme okapat. Cukety omyjeme a nakrájíme na 1,5–2cm plátky.

2. Rozpálíme si gril, mřížku potřeme olejem a při vysoké teplotě opečeme steaky po jedné straně, dokud nevystoupí krůpěje šťávy na povrch. Potom je otočíme a zprudka osmahneme z druhé strany. Zvedneme rošt, přidáme plátky cuket a kukuřici a dopékáme při nižší teplotě po obou stranách, celkem dalších 6–10 minut, podle stupně požadovaného propečení a výšky masa.

3. Před podáváním necháme steaky chvíli odležet. Podáváme s lehce osolenou grilovanou zeleninou.

NÁŠ DOMÁCÍ TIP
Omáčku teriyaki si můžete připravit z česneku, zázvoru, sojové omáčky, citronové šťávy, saké, třtinového cukru, pepře, soli a oleje.

Grilovaná vepřová žebírka

Příprava: 1 den, grilování 1–2 hodiny

Pro 4 osoby

* 1 kg vepřových žeber vcelku
* 150 ml kečupu
* 6 lžic javorového sirupu
* 4 lžíce worcestrové omáčky
* 150 ml jablečného octa
* 100 ml oleje + trochu na potření mřížky
* 1 lžička práškové hořčice
* 1–2 lžičky mletého chilli
* česneková sůl a mletý pepř

1. V misce smícháme kečup, javorový sirup, worcestrovou omáčku, ocet, olej, hořčici, chilli, česnekovou sůl a mletý pepř. Žebírka potřeme marinádou, přikryjeme a necháme 24 hodin marinovat. Rozpálíme si gril, mřížku potřeme olejem a zvolna grilujeme na mírnějším žáru 1–2 hodiny.

2. Během grilování žebra otáčíme a potíráme marinádou. Čím pomaleji se žebírka pečou, tím jsou jemnější.

NÁŠ TIP
Žebra nakrájejte na jednotlivá žebírka a marinujte a grilujte jednotlivé kousky. Doba grilování je pak asi 40 minut. Česnekovou sůl nahraďte jinou ochucenou solí.

Vepřovy steak na grilu a žampionový kebab

Příprava: 1 hodina, 15 minut + grilování 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 vepřové steaky z kýty nebo karé, po 150–200 g
* sůl a hrubě mletý pepř
* šťáva a kůra z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče, bio
* šťáva a kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
* 1 velký bobkový list
* 4 lžíce olivového oleje

Na kebab:
* 8 žampionů
* 8 menších nových brambor

1. V misce prošleháme pomerančovou a citronovou šťávu, trochu jemně nastrouhané kůry z dobře omytých citrusů, jemně nadrolený bobkový list, olivový olej, sůl a pepř. Omyté a osušené steaky naložíme do marinády a necháme hodinu odležet.

2. Žampiony oloupeme a dobře omyté neoloupané brambory vložíme do vroucí vody a 10–15 minut povaříme. Slijeme, necháme vychladnout a oloupeme. Předehřejeme gril, mřížku potřeme olejem a žampiony a brambory střídavě napíchneme na čtyři grilovací jehly, položíme na mřížku a grilujeme 15–20 minut, obracíme a potíráme marinádou.

3. V polovině pečení přidáme na gril připravené kebaby, potřeme marinádou a společně grilujeme zbývajících asi 8–10 minut.

DOBRÁ RADA
Podáváme s pikantními grilovacími omáčkami, opečenými toasty a zeleninovou salsou. Vyzkoušet můžete citronový pepř.

Grilovaný bůček na jehle

Příprava: 135 minut + grilování 40 minut

Pro 4 osoby

* 600 g vepřového boku, bez kostí a kůže
* několik snítek čerstvé šalvěje a majoránky
* 4 stroužky česneku, prolisovaného
* sůl a mletý pepř
* 1 lžička mletého římského kmínu
* šťáva z jednoho citronu
* 4 lžíce olivového oleje + trochu na potření mřížky
* 2 lžíce zázvorového piva

1. V misce smícháme šťávu z citronu, olej, pivo, trochu pepře a mletý kmín na marinádu. Bylinky posekáme a promícháme s prolisovaným česnekem. Bůček bez kůže a kostí odblaníme a ostrým nožem uděláme do masa i tuku několik zářezů.

2. Maso z vnitřní strany lehce naklepeme a plát masa nakrájíme na pruhy. Z vnitřní strany osolíme, opepříme, potřeme vydatně bylinkami s česnekem a stočíme. Závitky vložíme do mísy, obalíme v marinádě a necháme v chladu nejméně 2 hodiny odležet. Připravené řezy napíchneme na jehly, osolíme a grilujeme zvolna na grilovací mřížce potřené olejem asi 40 minut.

3. Během grilování maso otáčíme a potíráme zbylou marinádou. Podáváme s čerstvým pečivem a čerstvou nebo nakládanou zeleninou.

Pečené brambory na grilu v alobalu

Příprava: 10 minut/grilování 60 minut

Pro 4 osoby

* 4 velké brambory
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 stroužek česneku, prolisovaného
* sůl
* 4 lžíce kysané smetany nebo jemného tvarohu
* 2 lžíce usekané petrželky

1. Brambory i se slupkou omyjeme a vydrhneme kartáčkem. Důkladně je propícháme vidličkou, potřeme směsí oleje s prolisovaným česnekem a zabalíme do alobalu matnou stranou ven.

2. Zabalené brambory přendáme na středně rozpálený gril a pečeme za občasného otáčení asi hodinu, nejlépe pod zavřeným grilem. Měkké brambory rozbalíme, nařízneme do kříže a na dvou koncích stlačíme proti sobě, aby se otevřely.

3. Osolíme a podáváme se zakysanou smetanou nebo tvarohem a usekanou petrželkou jako přílohu nebo předkrm.

NÁŠ TIP
Brambory můžete péct přímo na horkém popelu, trvá to asi 1–2 hodiny. Hotová brambora je při napíchnutí jehlou nebo nožem měkká.

Grilovaná vepřová krkovice

Příprava: 70 minut + grilování 15–20 minut

Pro 4 osoby

* 4 plátky vepřové krkovice s kostí, po 200–250 g
* 1 lžíce francouzské hořčice
* sůl a barevný pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce worcestru
* 1 lžíce rozmarýnu 
* 1 stroužek česneku
* několik snítek rozmarýnu, na potírání

1. Vepřové krkovice nožem lehce nařízneme u kosti, aby se maso lépe propeklo, a okraje nasekneme špičkou nože, aby se plátky nekroutily. V misce prošleháme hořčici, olivový olej, worcestrovou omáčku, lžíci usekaného rozmarýnu, prolisovaný česnek a pepř na marinádu.

2. Plátky masa obalíme v marinádě, přikryjeme a necháme v chladu 1–2 hodiny odležet. Během marinování maso nejméně jednou otočíme. Z masa otřeme přebytečnou marinádu a vložíme je na rozpálený gril. Během grilování maso otáčíme a potíráme větvičkou rozmarýnu namočenou ve zbylé marinádě.

3. Grilujeme celkem 15–20 minut, nakonec krkovici podle chuti osolíme a necháme chvíli odležet.

NÁŠ TIP
Do marinády přidejte trochu piva, vína nebo  vinného octa a trochu hrubozrnné hořčice. Sůl můžete přidat do marinády, ale maso pak pustí více šťávy.

Autoři:






Nejčtenější

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.