Doporučujeme

Mazanec

Mazanec | foto: Profimedia.cz

Velikonoční soutěž o kurz vaření: Modernější mazanec

  • 0
Ještě do dnešních 16. hodin můžete posílat příspěvky do soutěže o nejlepší velikonoční čtenářský recept. Autora toho nejlepšího, který vybereme ve spolupráci s odborníky ze školy vaření Chefparade, odměníme kurzem vaření.

Pošlete váš velikonoční recept a vyhrajte kurz vaření. Více ZDE.

  • 2,10 kg mouky (napůl hladká a hrubá)
  • 1 dkg soli
  • 35 dkg cukru
  • citronová kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu (limetky)
  • 1,5 pytlíčku vanilkového cukru
  • muškátový oříšek (trošku, tak 2 - 3 strouhnutí)
  • 7,5 dkg droždí
  • 3/4 l mléka
  • 3 žloutky a celé vejce
  • 35 - 40 dkg tuku (půlka z toho by mělo být sádlo, druhá půlka Hera)
  • mandle (celé oloupané i plátky na posypání)
  • lískové oříšky
  • vlašské oříšky
  • rozinky a sušené brusinky

1. Nejdřív si připravíme kvásek (droždí, troška cukru a mouky a vlažného mléka) a necháme ho vzejít. Mezitím necháme rozpustit tuky a necháme je vychladnout.
2. Vpracujeme kvásek a část ingrediencí (mléko, cukr, citr. kůra, mušk. oříšek, vajíčka) do mouky a vypracujeme těsto.
3. Do hotového vláčného těsta vpracujeme zbytek ingrediencí (rozinky, brusinky, mandle a oříšky nasekané na větší kousky) a necháme minimálně hodinu kynout.
4. Pak vytvarujeme mazance, potřeme je bílkem a posypeme hojně plátky mandlí. Doprostřed uděláme křížek, aby mazanec nepraskl. Necháme odpočinout a pečeme pomalu do zlatova uprostřed trouby. Zkoušíme špejlí, dokud se lepí těsto na špejli.

TIP: Babička pekla věnce (dokola vánočka) propeče se rychleji, ale mazanec je mazanec. Těsto je také možné připravit v pekárně chleba.


  • Vybrali jsme pro Vás