Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Na Velikonoce nesmí chybět bylinky a jehněčí. Skvělá je i slovenská baba

  0:10aktualizováno  0:10
V dnešní době se uchovalo už jen pár tradic a málokdo dodržuje velikonoční období tak, jak tomu bylo dříve. Bez některých velikonočních dobrot si ale tyto svátky představit nelze. Přinášíme vám proto několik klasických pokrmů od nás i ze zahraničí, které by na velikonoční tabuli neměly chybět.

Slovenská velikonoční baba | foto: Tinajedoma pro blog.kitchenaid.cz

I když jsou Velikonoce nejvýznamnějším křesťanským svátkem vůbec, období oslav a veselí se dotýká i nevěřících. Od pradávna se k nim váže spousta tradic, které buď dodržujeme dodnes, nebo je spíš známe z vyprávění našich babiček a prababiček.
Ty dodržovaly v kuchyni přísná pravidla, která se nesměla porušit. Na Škaredou středu se servírovalo jídlo tak, aby vypadalo škaredě. Na Zelený čtvrtek se musely natrhat čerstvé bylinky, z kterých se udělala například polévka.

Velký pátek byl ve znamení půstu. Bílá sobota naopak dnem stráveným u plotny. Upekla se velikonoční nádivka, buchta, sekanice a mazanec. V neděli neboli na Boží hod velikonoční hospodyňka prostřela slavnostně stůl a jedly se buchty, mazanec, beránek a hlavně maso (jehněčí, skopové, drůbež). Na velikonoční pondělí se musely jíst pokrmy z vajec, což symbolizovalo nový život a znovuzrození.

Pokud byste zatoužili po oživení velikonoční tabule, zkuste skvělé recepty na slovenskou velikonoční babu nebo anglické hot cross buns (sladké bulky s křížem).

Velikonoční mazanec

podle Jiří Konhefra, spolumajitele Food Story

Velikonoční mazanec

Ingredience:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 6 dkg droždí
  • 16 dkg cukru
  • 20 dkg másla
  • 4 žloutky
  • Sůl
  • 3/8 l mléka
  • Hrst rozinek a mandlí

Postup:

Z droždí, trochy vlažného mléka, lžičky mouky a cukru si připravíme kvásek, který necháme vzejít. Mezitím si ve velké míse utřeme změklé máslo, cukr a žloutky. Po troškách přidáváme mouku smíchanou se špetkou soli, mléko, nasekané mandle a rozinky. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto a necháme kynout na teplém místě (cca 2 hodiny). Když nám těsto vykyne, vyndáme ho a vytvarujeme požadovaný mazanec. Ozdobíme ho zbylými mandlemi a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Mazanec vložíme do vyhřáté trouby a pečeme ho při 200 °C asi hodinu.

Velikonoční beránek

podle Jiří Konhefra, spolumajitele Food Story

Ingredience:

Beránek k Velikonocům patří
  • 280 g polohrubé mouky
  • 1/8 mléka
  • 280 g moučkového cukru
  • 6 vajec
  • Citronová šťáva
  • Tuk na vymazání formy
  • Hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Připravíme si formu na beránka, kterou vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. V míse utřeme máslo, cukr a žloutky do pěny a ochutíme citronovou šťávou. Do vzniklé směsi postupně přidáváme mléko a mouku. Vše neustále mícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do formy na beránka. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi na 180 °C 50 minut. Pokud si nejsme jistí, jestli je beránek hotový, zapíchneme doprostřed těsta špejli. Pokud se těsto na špejli nelepí, beránek je hotov.

Po vychladnutí beránka vyklopíme a ozdobíme podle fantazie.

Velikonoční nádivka

podle Jiří Konhefra, spolumajitele Food Story

Ingredience:

Velikonoční nádivka
  • 150 g vepřového plecka
  • 150 g uzeného bůčku
  • 150 g telecího masa
  • Pepř, nové koření, bobkový list, tymián a rozmarýn
  • 6 rohlíků
  • Muškátový oříšek
  • 3 vejce
  • Strouhanka
  • Čerstvé bylinky (pažitka, libeček, kopřivy)
  • Česnek
  • Máslo

Postup:

V osolené vodě si uvaříme maso. Do hrnce přidáme také celý pepř, nové koření, bobkový list, snítek tymiánu a rozmarýnu. Po uvaření necháme maso vychladnout a nakrájíme ho na kousky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme částí vývaru. Po chvíli je vyždímáme, promícháme s masem, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a přidáme nasekané bylinky. Vše promícháme. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vmícháme do směsi. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který také lehce vmícháme.

Připravíme se pekáč vymazaný máslem a vysypaný strouhankou, do kterého vložíme připravenou nádivku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba hodinu.

Jehněčí s hořčičnou omáčkou a bylinkovými nočky

Ingredience:

Jehněčí kotletky s bramborovými noky
  • 300 g vařených brambor
  • 50 g solamylu
  • 10 g másla
  • Sůl
  • Čerstvé bylinky podle chuti (tymián, rozmarýn, petržel, mladé kopřivy)

Na maso si připravte:

  • 4 steaky z jehněčího hřbetu
  • Tymián
  • Šalvěj
  • Česnek
  • Olivový olej
  • Máslo
  • Sůl a pepř
  • Kysanou smetanu
  • Dijonskou hořčici

Postup:

Nejdříve si připravíme nočky, protože jsou časově náročnější. Uvaříme brambory a ještě horké je propasírujeme. V míse je smícháme s máslem, solamylem, nasekanými bylinkami a dochutíme solí. Vzniklé těsto rozválíme a nakrájíme z nich nočky. Vaříme v pomalu se táhnoucí vodě 4 až 6 minut. Před podáváním opečeme.

Jehněčí maso omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme z obou stran a vložíme do pánve s rozpáleným olejem. Přidáme česnek, tymián, šalvěj a na závěr máslo. Opečeme z každé strany tak, aby uvnitř maso zůstalo růžové. Vyndáme z pánve a necháme maso odpočinout. Do výpeku přidáme zakysanou smetanu a lžičku hořčice. Mícháme, dokud nám nevznikne požadovaná omáčka.

Servírujeme tak, že nakrájíme maso podélně na plátky, přidáme nočky a hořčičnou omáčku.

Anglické hot cross buns

podle Jiří Konhefra, spolumajitele Food Story

Ingredience:

Hot cross bun
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1⁄4 l mléka
  • 30 g droždí
  • 100 g rostlinného tuku
  • 70 g cukru
  • 2 žloutky
  • Špetka soli
  • Kůra z jednoho citronu
  • 1 žloutek (na potření)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Pečící papír
  • 75 g hladké mouky a voda (na kříž)

Postup:

Nejdříve si připravíme si klasický kvásek – rozdrobíme droždí, ve kterém rozmícháme špetku cukru, lžíci mouky a vlažného mléka. Necháme kvásek na teplém místě asi 15 minut vykynout.

V míse utřeme změklý tuk s cukrem, vanilkovým cukrem, trochou citronové kůry a dvěma žloutky. Přidáme hotový kvásek, mouku, špetku soli a vlažné mléko. Vypracujeme těsto tak, aby nám vznikla hladká a nelepkavá textura. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu.

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném válu na 2 cm silný plát. Vykrojíme kolečka, do kterých rýhovaným ozdobným kolečkem nebo zdobným nožem vytvoříme mřížky.

Dáme na plech a necháme asi 30 minut kynout. Kříže pak potřeme pastou z hladké mouky a vody (rozmíchávejte vodu po lžičkách do mouky, můžete přidat i trochu cukru) - ideální je použít zdobítko nebo igelitový sáček s odstřiženým rohem. Potřeme žloutkem a dáme do vyhřáté trouby péct na 180 °C do růžova.

Slovenská velikonoční baba

Podle receptu food blogerky Tinajedoma pro blog.kitchenaid.cz

Ingredience:

Slovenská velikonoční baba
  • 200 g králičích jater
  • 150 g kuřecích srdíček
  • 2 dcl bílého vína
  • 7 rohlíků
  • 2 cibule střední velikosti
  • 7 vajíček (5 syrových + 2 uvařené natvrdo)
  • Hrst petrželové natě
  • Sůl
  • Koření
  • Vepřové sádlo a strouhanka na vysypání pekáče

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Dvě keramické zapékací mísy, jednu vetší a jednu menší vytřeme sádlem a vysypeme strouhankou. Dáme na bok. Rohlíky si nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem.

Nakrájenou cibulku dáme osmažit na másle nebo sádle. Játra a srdíčka očistíme a nakrájíme na malé kousky. Přidáme osmaženou cibulku, nejprve srdíčka dusíme zalité vínem přibližně 10 minut. Když se víno odvaří, zvýšíme plamen, přidáme játra a zprudka opečeme, dochutíme solí a kořením.

Do nádivky nakrájíme dvě vajíčka uvařená natvrdo, jednu kapii a petrželovou nať. Nakrájené ingredience přidáme k rohlíkům, potom přidáme i hotovou masovou směs, zamícháme.

V jiné míse si vyšleháme pět vajec a přidáme je do rohlíkové směsi. Dobře promícháme, naplníme zapékací mísy a dáme péct na cca 45 min až 1 hodinu.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

Sociální pedagožka Andrea Hutková
Všichni překonáme strach, ale nesmíme ho zazdít, říká sociální pedagožka

Láska. Hledání. Rozvod. Handicap. Puberta. Strach. Zoufalství. Zranění. Agrese. Klíčová slova, za kterými najdete sociální pedagožku Andreu Hutkovou (37)....  celý článek

Vévodkyně Kate podpořila kampaň o duševním zdraví
VIDEO: Vévodkyně Kate nabádá rodiče i děti, aby mluvili o svých pocitech

Britská vévodkyně Kate Middletonová se v posledních dnech potýká s těžkými těhotenskými nevolnostmi během svého třetího těhotenství. Přesto myslí na charitu a...  celý článek

Ledvinka jako oslnivý doplněk je opět v módě. Potěší nejen milovníky...
Devadesátky jsou zpět. Vrací se vysmívaná ledvinka

Malou kabelku, která se připíná k pasu či na boky, měl alespoň jednou za život snad každý z nás. Vejdou se do ní všechny nezbytné drobnosti a přitom se dá...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm přirozených způsobů, jak snížit krevní tlak

Vysoký krevní tlak nebolí, ani není doprovázen jasnými příznaky. Obvykle se na tento problém přijde až při běžné lékařské prohlídce. Ovšem i závažná hypertenze...  celý článek

Další z rubriky

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je...  celý článek

Nový druh čokolády vznikl po více než osmdesáti letech.
Čokoholici pozor, na trh přichází nový druh: rubínová čokoláda

Hořká, mléčná a bílá čokoláda jsou typickou nabídkou této sladké odměny. Své čokoládové obzory ale mohou čokoholici nově rozšířit o zbrusu nový druh -...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy
Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy

Odhodláváte se k malé vlasové rebelii, ale nechcete si svou hřívu nenávratně poškodit? Pak sáhněte po křídě. Samozřejmě ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.