Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Na Velikonoce nesmí chybět bylinky a jehněčí. Skvělá je i slovenská baba

  0:10aktualizováno  0:10
V dnešní době se uchovalo už jen pár tradic a málokdo dodržuje velikonoční období tak, jak tomu bylo dříve. Bez některých velikonočních dobrot si ale tyto svátky představit nelze. Přinášíme vám proto několik klasických pokrmů od nás i ze zahraničí, které by na velikonoční tabuli neměly chybět.

Slovenská velikonoční baba | foto: Tinajedoma pro blog.kitchenaid.cz

I když jsou Velikonoce nejvýznamnějším křesťanským svátkem vůbec, období oslav a veselí se dotýká i nevěřících. Od pradávna se k nim váže spousta tradic, které buď dodržujeme dodnes, nebo je spíš známe z vyprávění našich babiček a prababiček.
Ty dodržovaly v kuchyni přísná pravidla, která se nesměla porušit. Na Škaredou středu se servírovalo jídlo tak, aby vypadalo škaredě. Na Zelený čtvrtek se musely natrhat čerstvé bylinky, z kterých se udělala například polévka.

Velký pátek byl ve znamení půstu. Bílá sobota naopak dnem stráveným u plotny. Upekla se velikonoční nádivka, buchta, sekanice a mazanec. V neděli neboli na Boží hod velikonoční hospodyňka prostřela slavnostně stůl a jedly se buchty, mazanec, beránek a hlavně maso (jehněčí, skopové, drůbež). Na velikonoční pondělí se musely jíst pokrmy z vajec, což symbolizovalo nový život a znovuzrození.

Pokud byste zatoužili po oživení velikonoční tabule, zkuste skvělé recepty na slovenskou velikonoční babu nebo anglické hot cross buns (sladké bulky s křížem).

Velikonoční mazanec

podle Jiří Konhefra, spolumajitele Food Story

Velikonoční mazanec

Ingredience:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 6 dkg droždí
  • 16 dkg cukru
  • 20 dkg másla
  • 4 žloutky
  • Sůl
  • 3/8 l mléka
  • Hrst rozinek a mandlí

Postup:

Z droždí, trochy vlažného mléka, lžičky mouky a cukru si připravíme kvásek, který necháme vzejít. Mezitím si ve velké míse utřeme změklé máslo, cukr a žloutky. Po troškách přidáváme mouku smíchanou se špetkou soli, mléko, nasekané mandle a rozinky. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto a necháme kynout na teplém místě (cca 2 hodiny). Když nám těsto vykyne, vyndáme ho a vytvarujeme požadovaný mazanec. Ozdobíme ho zbylými mandlemi a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Mazanec vložíme do vyhřáté trouby a pečeme ho při 200 °C asi hodinu.

Velikonoční beránek

podle Jiří Konhefra, spolumajitele Food Story

Ingredience:

Beránek k Velikonocům patří
  • 280 g polohrubé mouky
  • 1/8 mléka
  • 280 g moučkového cukru
  • 6 vajec
  • Citronová šťáva
  • Tuk na vymazání formy
  • Hrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Připravíme si formu na beránka, kterou vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. V míse utřeme máslo, cukr a žloutky do pěny a ochutíme citronovou šťávou. Do vzniklé směsi postupně přidáváme mléko a mouku. Vše neustále mícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který opatrně vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do formy na beránka. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi na 180 °C 50 minut. Pokud si nejsme jistí, jestli je beránek hotový, zapíchneme doprostřed těsta špejli. Pokud se těsto na špejli nelepí, beránek je hotov.

Po vychladnutí beránka vyklopíme a ozdobíme podle fantazie.

Velikonoční nádivka

podle Jiří Konhefra, spolumajitele Food Story

Ingredience:

Velikonoční nádivka
  • 150 g vepřového plecka
  • 150 g uzeného bůčku
  • 150 g telecího masa
  • Pepř, nové koření, bobkový list, tymián a rozmarýn
  • 6 rohlíků
  • Muškátový oříšek
  • 3 vejce
  • Strouhanka
  • Čerstvé bylinky (pažitka, libeček, kopřivy)
  • Česnek
  • Máslo

Postup:

V osolené vodě si uvaříme maso. Do hrnce přidáme také celý pepř, nové koření, bobkový list, snítek tymiánu a rozmarýnu. Po uvaření necháme maso vychladnout a nakrájíme ho na kousky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme částí vývaru. Po chvíli je vyždímáme, promícháme s masem, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a přidáme nasekané bylinky. Vše promícháme. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vmícháme do směsi. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který také lehce vmícháme.

Připravíme se pekáč vymazaný máslem a vysypaný strouhankou, do kterého vložíme připravenou nádivku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba hodinu.

Jehněčí s hořčičnou omáčkou a bylinkovými nočky

Ingredience:

Jehněčí kotletky s bramborovými noky
  • 300 g vařených brambor
  • 50 g solamylu
  • 10 g másla
  • Sůl
  • Čerstvé bylinky podle chuti (tymián, rozmarýn, petržel, mladé kopřivy)

Na maso si připravte:

  • 4 steaky z jehněčího hřbetu
  • Tymián
  • Šalvěj
  • Česnek
  • Olivový olej
  • Máslo
  • Sůl a pepř
  • Kysanou smetanu
  • Dijonskou hořčici

Postup:

Nejdříve si připravíme nočky, protože jsou časově náročnější. Uvaříme brambory a ještě horké je propasírujeme. V míse je smícháme s máslem, solamylem, nasekanými bylinkami a dochutíme solí. Vzniklé těsto rozválíme a nakrájíme z nich nočky. Vaříme v pomalu se táhnoucí vodě 4 až 6 minut. Před podáváním opečeme.

Jehněčí maso omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme z obou stran a vložíme do pánve s rozpáleným olejem. Přidáme česnek, tymián, šalvěj a na závěr máslo. Opečeme z každé strany tak, aby uvnitř maso zůstalo růžové. Vyndáme z pánve a necháme maso odpočinout. Do výpeku přidáme zakysanou smetanu a lžičku hořčice. Mícháme, dokud nám nevznikne požadovaná omáčka.

Servírujeme tak, že nakrájíme maso podélně na plátky, přidáme nočky a hořčičnou omáčku.

Anglické hot cross buns

podle Jiří Konhefra, spolumajitele Food Story

Ingredience:

Hot cross bun
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1⁄4 l mléka
  • 30 g droždí
  • 100 g rostlinného tuku
  • 70 g cukru
  • 2 žloutky
  • Špetka soli
  • Kůra z jednoho citronu
  • 1 žloutek (na potření)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Pečící papír
  • 75 g hladké mouky a voda (na kříž)

Postup:

Nejdříve si připravíme si klasický kvásek – rozdrobíme droždí, ve kterém rozmícháme špetku cukru, lžíci mouky a vlažného mléka. Necháme kvásek na teplém místě asi 15 minut vykynout.

V míse utřeme změklý tuk s cukrem, vanilkovým cukrem, trochou citronové kůry a dvěma žloutky. Přidáme hotový kvásek, mouku, špetku soli a vlažné mléko. Vypracujeme těsto tak, aby nám vznikla hladká a nelepkavá textura. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu.

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném válu na 2 cm silný plát. Vykrojíme kolečka, do kterých rýhovaným ozdobným kolečkem nebo zdobným nožem vytvoříme mřížky.

Dáme na plech a necháme asi 30 minut kynout. Kříže pak potřeme pastou z hladké mouky a vody (rozmíchávejte vodu po lžičkách do mouky, můžete přidat i trochu cukru) - ideální je použít zdobítko nebo igelitový sáček s odstřiženým rohem. Potřeme žloutkem a dáme do vyhřáté trouby péct na 180 °C do růžova.

Slovenská velikonoční baba

Podle receptu food blogerky Tinajedoma pro blog.kitchenaid.cz

Ingredience:

Slovenská velikonoční baba
  • 200 g králičích jater
  • 150 g kuřecích srdíček
  • 2 dcl bílého vína
  • 7 rohlíků
  • 2 cibule střední velikosti
  • 7 vajíček (5 syrových + 2 uvařené natvrdo)
  • Hrst petrželové natě
  • Sůl
  • Koření
  • Vepřové sádlo a strouhanka na vysypání pekáče

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Dvě keramické zapékací mísy, jednu vetší a jednu menší vytřeme sádlem a vysypeme strouhankou. Dáme na bok. Rohlíky si nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem.

Nakrájenou cibulku dáme osmažit na másle nebo sádle. Játra a srdíčka očistíme a nakrájíme na malé kousky. Přidáme osmaženou cibulku, nejprve srdíčka dusíme zalité vínem přibližně 10 minut. Když se víno odvaří, zvýšíme plamen, přidáme játra a zprudka opečeme, dochutíme solí a kořením.

Do nádivky nakrájíme dvě vajíčka uvařená natvrdo, jednu kapii a petrželovou nať. Nakrájené ingredience přidáme k rohlíkům, potom přidáme i hotovou masovou směs, zamícháme.

V jiné míse si vyšleháme pět vajec a přidáme je do rohlíkové směsi. Dobře promícháme, naplníme zapékací mísy a dáme péct na cca 45 min až 1 hodinu.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Rodina přišla o dům, synům hrozí dětský domov. Pomozme jim

Štěrbovi se svými čtyřmi syny

Adam (11) chce být farmářem, i když od naší návštěvy už možná raději filmařem. Když jsme u nich ve starém řadovém domku...

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....



Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...

V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Další z rubriky

Beránek jako symbol Velikonoc. Kde se vzal a jakého letos upéct?

Beránek

Na Hod boží by měl stát na stole s mašlí kolem krku. Beránek. Recept na tuto tradiční velikonoční dobrotu se dědí v...

Čarování s cupcakes: přišly z USA a nejvíc se prodávají zdobené ovocem

Redaktorka magazínu Ona Dnes se učila vyrábět cupcakes.

Stačí pár triků od nejlepších cukrářek a dokonalé cupcaky může připravit každý. Vyzkoušeli jsme to za vás: redaktorka...

VIDEO: Poctivá gulášová polévka z hovězí kližky

Gulášová polévka

Hledáte dokonalé jídlo, které vás teď v zimě zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky a spolu s krajícem chleba skvěle...

Jak na plnější rty? Naučte se je vystínovat

Jak na plnější rty? Naučte se je vystínovat

Arome.cz Přetřít rtěnkou a hotovo? Kdepak, jen se nebojte věnovat líčení svých rtů pár minut navrch a použijte k tomu víc než jen...

denicek-chvile-kdy-jsem-se-prestala-snazit-byt-perfektni
denicek-chvile-kdy-jsem-se-prestala-snazit-byt-perfektni

Myslíte si, že všechny mamimky jsou dokonalé?

Najdete na iDNES.cz