Hot cross buns
Anglická obdoba našeho mazance se tradičně podává na velký pátek. Recept připravila Ivana Jindřichová z blogu Cat & Cook.
Ingredience:
- 550 g hladké mouky (ideálně 00)
- 300 ml plnotučného mléka
- 50 g másla
- kůra z ½ pomeranče
- 1 lžička mleté skořice
- 7 g sušeného droždí
- 1 vejce
- 90 g cukru
- semínka z 1 vanilkového lusku
- 1 lžička vanilkové esence
- 100 g nasekaných oříšků a rozinek
- olej
- Na kříže:
- 2 lžíce hladké mouky
- 2,5 lžíce studené vody
- Na glazuru:
- Zlatý sirup anebo vejce
Pracovní postup:
- Mléko s jemně nastrouhanou kůrou z pomeranče zahřejeme na středním plameni pod bod varu. Odstavíme z ohně, přidáme máslo a vanilkovou esenci. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Dáme stranou.
- Mouku, cukr, droždí, vanilkové semínko a koření smícháme. Postupně přiléváme vychladlé mléko a rozmíchaná vejce. Mícháme 10 minut. Hotové těsto by mělo být elastické, a když do něj píchneme prstem, vrátí se zpět do původního tvaru.
- Velkou mísu vymažeme olejem a těsto, vytvarované do pravidelného bochníku, do něj vložíme. Přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo na 90 až 120 minut.
- Pak těsto vložíme zpět do mísy od kuchyňského robota a hněteme dalších 5 minut. Mezitím postupně přisypeme nasekané oříšky a rozinky.
- Menší pekáček s vysokým okrajem vymažeme olejem. Z těsta vytvarujeme 12 „buchtiček“ a naskládáme je do pekáčku. Překryjeme utěrkou a necháme opět kynout na teplém místě asi 45 minut.
- Těsně před pečením si z vody a mouky umícháme kašičku a pomocí zdobícího sáčku uděláme na buchtičky kříže.
- Troubu předehřejeme na 220 °C, vložíme pekáček s buchtičkami a pečeme je asi 15 minut dozlatova.
- Mezitím v kastrůlku rozehřejeme 5 lžic zlatého sirupu a hned po upečení jím potřeme hot cross buns.
Tip: Pokud nemáte zlatý sirup, můžete ho nahradit medem. Nebo před pečením potřete buchtičky rozšlehaným vejcem. Úplně nejlepší jsou ještě za tepla. Podávejte je s máslem a domácími povidly anebo se slaným karamelem.