Kynutý věnec s mákem a povidly
Netradiční pečená varianta pro ty, kdo mají chuť na něco jiného, než je obligátní mazanec.
Ingredience na 1 věnec:
- 300 g hladké špaldové mouky
- 200 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 80 ml rumu
- 50 g rozpuštěného másla
- 2 žloutky + 1 vejce na potření
- 60 g krupicového cukru
- 10 g sušeného droždí
- špetka soli
- Na náplň:
- 140 ml mléka
- 120 g mletého máku
- 30 ml rumu
- 2 vrchovaté lžíce povidel + na potření
- 2 lžíce krupicového cukru
- moučkový cukr na poprášení
Pracovní postup:
- Do mísy nasypeme obě mouky a promícháme je s cukrem a solí. Potom přilijeme mléko, rum a rozpuštěné máslo. Nakonec přidáme žloutky a droždí.
- Vypracujeme pružné těsto (ideálně pomocí robotu s hnětacími háky).
- Těsto vložíme do čisté nádoby, překryjeme potravinovou folií a necháme na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny.
- Mezitím si připravíme náplň. Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme mák a dvě lžíce povidel. Za stálého míchání svaříme makovou směs na hodně hustou kaši. Tu odstavíme a naředíme rumem. Necháme vychladnout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Každou část vyválíme na velmi tenkou placku a tu potřeme povidly.
- Na povidla navrstvíme makovou směs a vše poprášíme cukrem. Každou placku zarolujeme jako závin a přeneseme na plech.
- Závin podélně rozkrojíme a oba prameny smotáme jako jednoduchý „cop“, řezem nahoru. Totéž uděláme s druhým závinem.
- Na závěr oba „copy“ smotáme stejným způsobem dohromady a spojíme je do tvaru věnce.
- Věnec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 175 °C asi 30 minut. Vychladlý poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.
Tip: Věnec můžete také vyzkoušet s ořechovou nebo jinou náplní.