Květákový koláč s parmazánem
Ideální pohoštění pro koledníky připravila Michaela Šupáková z blogu Cooking with Šůša.
Ingredience na formu o průměru 28 cm:
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 ml olivového oleje
- 30 ml vlažné vody
- sůl
- Na náplň:
- 1 středně velký květák
- 4 vejce
- 40 g najemno nastrouhaného parmazánu
- 200 ml sójové smetany na vaření
- olivový olej
- 2 větvičky rozmarýnu
- himalájská růžová sůl
- čerstvě mletý pepř
- špetka mletého muškátového květu
Pracovní postup:
- Do mísy od kuchyňského robota nasypeme mouku, přidáme vejce, olivový olej, vodu a sůl a vypracujeme vláčné těsto. To zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu odležet do chladničky.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 170 °C. Květák rozdělíme na růžičky a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Květák osolíme, přidáme rozmarýn a pokapeme olivovým olejem. Plech vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut dozlatova. Vyjmeme z trouby.
- Těsto vyndáme z chladničky, vyválíme z něj placku a přeneseme ji do koláčové formy. Těsto vytvarujeme tak, aby sahalo až po okraj. Dno těsta propíchneme na několika místech vidličkou a pečeme v troubě 30 minut.
- Mezitím smícháme v misce vejce, smetanu, parmazán, sůl, pepř a muškátový květ. Na dno předpečeného těsta rozprostřeme upečený květák a zalijeme připravenou směsí.
- Koláč vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 20 minut, až náplň ztuhne a zezlátne.