Velikonoční pečení: Tvarohový mazanec, skořicový věnec, hot cross buns

  0:12aktualizováno  0:12
Co by to bylo za Velikonoce bez sladkého pečiva? Pokud chcete letos překvapit rodinu i návštěvy, zkuste netradiční sváteční recepty. Třeba mazanec, který nepotřebuje kynout, zato je krásně vláčný a hned hotový, nadýchaný skořicový věnec nebo anglické křížkované bochánky potřené meruňkovou marmeládou.

Skořicový velikonoční věnec | foto: Profimedia.cz

Hot cross buns

Ingredience na 12 kusů:

Hot cross buns
  • 200 ml mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 25 g čerstvého droždí
  • 300 g žitné chlebové mouky
  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky koření mixed spice (nebo směs muškátového oříšku, mleté skořice, mletého kardamomu, mletého zázvoru, mletého nového koření a hřebíčku)
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • 1 lžička citronové kůry
  • 150 g sušených brusinek

Na ozdobu:

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce vody
  • meruňková marmeláda

Pracovní postup:

  1. Do části vlažného mléka přisypeme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Smícháme obě mouky, přidáme sůl, zbylý cukr a koření. Pak přilijeme rozšlehané vejce, rozpuštěné máslo a citronovou kůru.
  3. Nakonec zapracujeme kvásek, zbylé vlažné mléko a brusinky. V robotu nebo vařečkou vypracujeme hladké nelepivé těsto. To v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejně velkých dílů a z každého vytvoříme bulku. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi 20 minut kynout.
  5. Troubu dáme předehřát na 190 °C a připravíme si hmotu na křížky. Mouku smícháme s vodou, podle potřeby přidáme vodu nebo mouku, až vznikne bílá hustší kašička. Tou pomocí zdobicího kornoutu děláme na bulky křížky.
  6. Bulky pečeme v předehřáté troubě asi 15 až 20 minut dozlatova. Ještě horké je potřeme rozehřátou marmeládou.

Rychlý tvarohový mazanec

Ingredience:

Tvarohový mazanec
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 2 vejce + na potření
  • 5 lžic mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 500 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • rozinky
  • mandle

Pracovní postup:

  1. Tvaroh, cukr, rozpuštěné máslo, 2 vejce, mléko a rum utřeme (nejlépe pomocí robota).
  2. Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech ji zapracujeme do tvarohové hmoty. Nakonec vmícháme rozinky a část nasekaných mandlí.
  3. Vzniklé těsto dáme na pomoučněný vál a vypracujeme jeden velký, nebo dva menší mazance. Dáme je plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a nařízneme do kříže.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut, pak snížíme teplotu na 160 °C a pečeme ještě nejméně 40 minut dozlatova. Vyzkoušíme pomocí špejle, zda je těsto propečené. Jestli se lepí, ještě chvíli dopečeme.

Kynutý velikonoční věnec

Ingredience:

Skořicový velikonoční věnec
  • 250 ml mléka
  • 120 g krupicového cukru
  • 33 g čerstvého droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • perlový cukr
  • 1 vejce + 1lžička mleté skořice na potření

Pracovní postup:

  1. Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme 1 lžíci cukru a rozdrobené droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Mouku smícháme v míse s oběma cukry, špetkou soli, rozehřátým máslem a žloutky. Zapracujeme zbylé vlažné mléko a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké nelepivé těsto.
  3. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teple hodinu kynout.
  4. Pak na vále rozdělíme na tři části, upleteme cop a na plechu vyloženém pečicím papírem stočíme do kruhu. Potřeme rozšlehaným vejcem smíchaným se skořicí.
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut dozlatova.
  6. Vychladlý zdobíme velikonočními dekoracemi, kraslicemi apod.

Tip: Do těsta můžete přidat rozinky, kandované ovoce nebo mandle.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Žena už si dvacet let nemyla vlasy a čtrnáct let je nestříhala

Frankie Cluneyová

Frankie Cluneyová (32) z Anglie se pyšní vlnitými vlasy, které jí sahají až na zem. Pečuje o ně i několik hodin denně,...

O holky se postarám, slíbil Mirek snoubence, která zemřela v den svatby

Miroslavova přítelkyně zemřela v den svatby. Jemu zůstaly její dcery Nikola...

Simona zemřela pár hodin před vlastní svatbou a zoufalému snoubenci zůstaly její dvě dcery a třetí půlroční společná....

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Kozačky by neměly chybět v žádném ženském botníku. Jsou jedním ze základních...

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává čas oprášit kozačky a další boty, které...

O 10 let mladší: když se manželství unaví, je třeba radikální změna

Monika Absolonová s manželi Danou a Vladimírem na začátku jejich proměny

Manželé Dana a Vladimír vychovávají kromě svých vlastních dětí i vnuka Míšu, který jim byl svěřen do péče. Péče o...

Moje přítelkyně se stala mužem, ale stále ji miluji, říká Američanka

Aidan se svou manželkou Heather

Heather Silva z Texasu se před šesti lety zamilovala do ženy. O tři roky později se musela smířit s tím, že se její...

Další z rubriky

Co s úrodou jablek? Oslaďte si babí léto skvělým koláčem nebo štrúdlem

Jablečný mřížkový koláč

Jablek se letos urodilo požehnaně. Možná i vy přemýšlíte, co s kulatými sladkými plody, které se rozpínají po vašem...

Snadné, rychlé a syté podzimní saláty, které se hodí k obědu i večeři

Teplý bramborový salát s fazolkami a chorizem

Podzim si žádá sytá jídla, protože s ochlazením naše tělo potřebuje ke svému fungování více energie. Nemusíte se však...

Jogurtové pochutnání. Zdravé a chutné svačinky do školy i do práce

Jogurtové smoothie s ovocem

Ať už každé ráno dumáte nad tím, co dát potomkovi do školy k svačině, aby to zase nedonesl domů, nebo patříte k těm,...

Vyhrály nový vysavač. Jak jsou spokojené?
Vyhrály nový vysavač. Jak jsou spokojené?

Během září jste na eMimino.cz měli možnost zúčastnit se soutěže o vysavač Electrolux Pure D9. Tři výherkyně už mají nového pomocníka na úklid doma. Jak s ním jsou spokojené a doporučily by ho i vám?

Najdete na iDNES.cz