Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Velikonoční pečení: Tvarohový mazanec, skořicový věnec, hot cross buns

  0:12aktualizováno  0:12
Co by to bylo za Velikonoce bez sladkého pečiva? Pokud chcete letos překvapit rodinu i návštěvy, zkuste netradiční sváteční recepty. Třeba mazanec, který nepotřebuje kynout, zato je krásně vláčný a hned hotový, nadýchaný skořicový věnec nebo anglické křížkované bochánky potřené meruňkovou marmeládou.

Skořicový velikonoční věnec | foto: Profimedia.cz

Hot cross buns

Ingredience na 12 kusů:

Hot cross buns
  • 200 ml mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 25 g čerstvého droždí
  • 300 g žitné chlebové mouky
  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky koření mixed spice (nebo směs muškátového oříšku, mleté skořice, mletého kardamomu, mletého zázvoru, mletého nového koření a hřebíčku)
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • 1 lžička citronové kůry
  • 150 g sušených brusinek

Na ozdobu:

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce vody
  • meruňková marmeláda

Pracovní postup:

  1. Do části vlažného mléka přisypeme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Smícháme obě mouky, přidáme sůl, zbylý cukr a koření. Pak přilijeme rozšlehané vejce, rozpuštěné máslo a citronovou kůru.
  3. Nakonec zapracujeme kvásek, zbylé vlažné mléko a brusinky. V robotu nebo vařečkou vypracujeme hladké nelepivé těsto. To v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejně velkých dílů a z každého vytvoříme bulku. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi 20 minut kynout.
  5. Troubu dáme předehřát na 190 °C a připravíme si hmotu na křížky. Mouku smícháme s vodou, podle potřeby přidáme vodu nebo mouku, až vznikne bílá hustší kašička. Tou pomocí zdobicího kornoutu děláme na bulky křížky.
  6. Bulky pečeme v předehřáté troubě asi 15 až 20 minut dozlatova. Ještě horké je potřeme rozehřátou marmeládou.

Rychlý tvarohový mazanec

Ingredience:

Tvarohový mazanec
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 2 vejce + na potření
  • 5 lžic mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 500 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • rozinky
  • mandle

Pracovní postup:

  1. Tvaroh, cukr, rozpuštěné máslo, 2 vejce, mléko a rum utřeme (nejlépe pomocí robota).
  2. Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech ji zapracujeme do tvarohové hmoty. Nakonec vmícháme rozinky a část nasekaných mandlí.
  3. Vzniklé těsto dáme na pomoučněný vál a vypracujeme jeden velký, nebo dva menší mazance. Dáme je plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a nařízneme do kříže.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut, pak snížíme teplotu na 160 °C a pečeme ještě nejméně 40 minut dozlatova. Vyzkoušíme pomocí špejle, zda je těsto propečené. Jestli se lepí, ještě chvíli dopečeme.

Kynutý velikonoční věnec

Ingredience:

Skořicový velikonoční věnec
  • 250 ml mléka
  • 120 g krupicového cukru
  • 33 g čerstvého droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • perlový cukr
  • 1 vejce + 1lžička mleté skořice na potření

Pracovní postup:

  1. Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme 1 lžíci cukru a rozdrobené droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Mouku smícháme v míse s oběma cukry, špetkou soli, rozehřátým máslem a žloutky. Zapracujeme zbylé vlažné mléko a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké nelepivé těsto.
  3. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teple hodinu kynout.
  4. Pak na vále rozdělíme na tři části, upleteme cop a na plechu vyloženém pečicím papírem stočíme do kruhu. Potřeme rozšlehaným vejcem smíchaným se skořicí.
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut dozlatova.
  6. Vychladlý zdobíme velikonočními dekoracemi, kraslicemi apod.

Tip: Do těsta můžete přidat rozinky, kandované ovoce nebo mandle.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Máma neví, že mě baví zabíjení, řekla dvanáctiletá dcera ve Výměně manželek

Blanka s přítelem Valentýnem a jejich nejmladší dcerka Saša.

Mia žije s přítelem a dvěma dětmi v Kladně. I když je jí teprve 25 let, o jejich výchově má docela přesnou představu....

VIDEO: Jak se ze služky Gottwaldové stala první dáma. A lidé se jí smáli

Marta Gottwaldová (Na snímku z roku 1948)

Toužila být obdivována jako její předchůdkyně Hana Benešová. Jenže Martě Gottwaldové, která začínala jako služka a...



Doktorka mi řekla, ať „to“ dám radši pryč, řekla matka zdravé holčičky

Tchyně Martina a zeť Ján se v porodnici, kam doprovázeli Marii k porodu, hodně...

Některá maminka porod císařským řezem nechce, ale stejně to tak nakonec skončí. Jiná o něj žadoní, ale nakonec porodí...

Devadesátkový trend znovu na scéně. Čtyři tipy, jak nosit džíny do pasu

Jak nosit džíny čtyřikrát jinak?

Džíny patří k základním kouskům šatníku. Stačí jen najít střih, který si bude rozumět s naším typem postavy, a máme...

Pětkrát o očekávání: Submisivní muž ženě neimponuje, říká psycholožka

Ilustrační snímek

„Bez ohledu na proměnu společnosti a generační rozdíly očekává stále žena většinou muže, který bude vůdčí osobností,...

Další z rubriky

Zapomeňte na sangrii. Umíchejte si letní drinky, které jsou opravdu in

Tinto de verano

Koktejly patří k prázdninám u moře stejně jako k posezení na balkoně v centru města. Jenže stejně jako v šatníku, i ve...

Je vám horko? Ochlaďte se skvělou domácí zmrzlinou nebo sorbetem

Čokoládová zmrzlina

K létu patří tropické teploty a když máme volno a můžeme ležet u vody, tak z nich můžeme mít i radost. Ale nejen vodou...

Limonáda z tibi krystalů. Letní hit pro osvěžení i elixír zdraví

tibi krystaly

Fermentovaná voda je nápoj, který si snadno připravíte doma a překvapíte jeho lahodnou chutí rodinu i návštěvu. Záleží...



Najdete na iDNES.cz