Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Velikonoční pečení: Tvarohový mazanec, skořicový věnec, hot cross buns

  0:12aktualizováno  0:12
Co by to bylo za Velikonoce bez sladkého pečiva? Pokud chcete letos překvapit rodinu i návštěvy, zkuste netradiční sváteční recepty. Třeba mazanec, který nepotřebuje kynout, zato je krásně vláčný a hned hotový, nadýchaný skořicový věnec nebo anglické křížkované bochánky potřené meruňkovou marmeládou.

Skořicový velikonoční věnec | foto: Profimedia.cz

Hot cross buns

Ingredience na 12 kusů:

Hot cross buns
  • 200 ml mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 25 g čerstvého droždí
  • 300 g žitné chlebové mouky
  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky koření mixed spice (nebo směs muškátového oříšku, mleté skořice, mletého kardamomu, mletého zázvoru, mletého nového koření a hřebíčku)
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • 1 lžička citronové kůry
  • 150 g sušených brusinek

Na ozdobu:

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce vody
  • meruňková marmeláda

Pracovní postup:

  1. Do části vlažného mléka přisypeme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Smícháme obě mouky, přidáme sůl, zbylý cukr a koření. Pak přilijeme rozšlehané vejce, rozpuštěné máslo a citronovou kůru.
  3. Nakonec zapracujeme kvásek, zbylé vlažné mléko a brusinky. V robotu nebo vařečkou vypracujeme hladké nelepivé těsto. To v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejně velkých dílů a z každého vytvoříme bulku. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě asi 20 minut kynout.
  5. Troubu dáme předehřát na 190 °C a připravíme si hmotu na křížky. Mouku smícháme s vodou, podle potřeby přidáme vodu nebo mouku, až vznikne bílá hustší kašička. Tou pomocí zdobicího kornoutu děláme na bulky křížky.
  6. Bulky pečeme v předehřáté troubě asi 15 až 20 minut dozlatova. Ještě horké je potřeme rozehřátou marmeládou.

Rychlý tvarohový mazanec

Ingredience:

Tvarohový mazanec
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 2 vejce + na potření
  • 5 lžic mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 500 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • rozinky
  • mandle

Pracovní postup:

  1. Tvaroh, cukr, rozpuštěné máslo, 2 vejce, mléko a rum utřeme (nejlépe pomocí robota).
  2. Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech ji zapracujeme do tvarohové hmoty. Nakonec vmícháme rozinky a část nasekaných mandlí.
  3. Vzniklé těsto dáme na pomoučněný vál a vypracujeme jeden velký, nebo dva menší mazance. Dáme je plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a nařízneme do kříže.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut, pak snížíme teplotu na 160 °C a pečeme ještě nejméně 40 minut dozlatova. Vyzkoušíme pomocí špejle, zda je těsto propečené. Jestli se lepí, ještě chvíli dopečeme.

Kynutý velikonoční věnec

Ingredience:

Skořicový velikonoční věnec
  • 250 ml mléka
  • 120 g krupicového cukru
  • 33 g čerstvého droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • perlový cukr
  • 1 vejce + 1lžička mleté skořice na potření

Pracovní postup:

  1. Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme 1 lžíci cukru a rozdrobené droždí. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Mouku smícháme v míse s oběma cukry, špetkou soli, rozehřátým máslem a žloutky. Zapracujeme zbylé vlažné mléko a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké nelepivé těsto.
  3. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teple hodinu kynout.
  4. Pak na vále rozdělíme na tři části, upleteme cop a na plechu vyloženém pečicím papírem stočíme do kruhu. Potřeme rozšlehaným vejcem smíchaným se skořicí.
  5. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut dozlatova.
  6. Vychladlý zdobíme velikonočními dekoracemi, kraslicemi apod.

Tip: Do těsta můžete přidat rozinky, kandované ovoce nebo mandle.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

(Ilustrační snímek)

Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela...

Mrzí mě, že jsme smrti Filipa nedokázali zabránit, vyčítá si Janečková

Moderátorka Ester Janečková

Před čtyřmi roky přišla o synovce, když si tehdy čtrnáctiletý Filip kvůli negativním reakcím na svou homosexualitu vzal...



Česká Miss zimní olympiády. Dejte hlas té nejsympatičtější

České reprezentantky na ZOH 2018

Mezi rekordně velkou výpravou českých sportovců na ZOH v korejském Pchjongčchangu letos najdeme i 22 žen a dívek. Jak...

Baví mě nakupovat zlato, prohlásila vyměněná manželka v domácnosti

Lenka s manželem Pavlem (vpravo) a synem Edou.

Lenka má 15letého syna a je v domácnosti. Oba živí a brněnský podnájem za 20 tisíc platí její o šest let mladší manžel...

Sexy prádlo pro přítelkyni. Valentýnská proměna podle muže

Nákupy spodního prádla na Valentýna

Sen každého muže je, aby měl doma ženu skvělou a sexy. Svátek zamilovaných je pak ideální příležitostí partnerce sdělit...

Další z rubriky

Isidor, perník i bábovka. Opilé sváteční dezerty, které budete milovat

Slavnostní bábovka

Jestli nemáte ani po vánočních svátcích dost sladkého, vyzkoušejte jeden z těchto skvělých voňavých svátečních...

Žába v díře, pivní škvarky a další speciality ze zlatého moku

Žába v díře s cibulovo-pivním čatní

Orosený půllitr, nádherná zlatavá barva, nadýchaná čepice z pěny... Umíte si představit něco lahodnějšího než sklenici...

Znovuobjevená špalda vtrhla do kuchyní. Proč jsou z ní buchty lepší?

Ilustrační snímek

Na rozdíl od bílé pšeničné mouky je ta špaldová tmavší, má oříškovou chuť a z výživového hlediska zdraví prospěšnější...

Zastanou práci rtěnky, tvářenky i očních stínů. Multifunkční přípravky se vyplat...

Zastanou práci rtěnky, tvářenky i očních stínů. Multifunkční přípravky se vyplat...

Arome.cz Multifunkční produkty mají hned několik výhod. Nestane se vám, že budete v duhovém rozjasňovači a oranžové rtěnce vypada...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz