Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Šest skvělých velikonočních receptů: od mazance po paštiku

  0:43aktualizováno  0:43
Pokud byste rádi trochu vylepšili velikonoční tabuli, nechte se inspirovat nápady kuchařů a pekařů od Kašperských Hor přes Prahu až po Velké Karlovice. Milovníci italské kuchyně pak mohou vyzkoušet slaný italský velikonoční koláč namísto nádivky.

Velikonoční mazanec z Antonínova pekařství | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Velikonoční nádivka

podle Jana Kracíka, šéfkuchaře Pot au Feu v Praze

Recept pro 4 osoby:

Nádivka
  • 4 ks rohlíků
  • 100 g brokolice
  • 50 g špenátu
  • 50 g hrášku
  • 50 g fenyklu
  • 50 g karotky
  • 30 g másla
  • 150 ml plnotučného mléka
  • špetka muškátového oříšku
  • 20 ml extra panenského olivového oleje
  • 3 ks vejce
  • pažitka, petržel, medvědí česnek, libeček, kopřivy - dle vlastní chuti

Postup:

  1. Rohlíky nakrájíme na kostky 1 na 1 centimetr a opečeme pod grilem do zlatavé barvy. Zeleninu pokrájíme a blanšírujeme 2 minuty v dobře osolené vodě. 
  2. Rohlíky smícháme s mlékem, žloutky, olivovým olejem a necháme 3 minuty odstát. Vyšleháme si tuhý sníh z vaječných bílků. Vložíme zeleninu a sníh z bílků a dochutíme solí, muškátovým oříškem a bylinkami podle vlastní chuti.
  3. Pečeme v másle vytřené formě v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 10 až 15 minut. Ozdobíme okurkou, kapary a bylinkami.

Velikonoční paštika

podle Sabiny Kmecové z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách

Suroviny pro 6 osob:

Velikonoční paštika podle kavárny Nebespán z Kašperských Hor
  • 400 g listového těsta
  • 400 g libového vepřového masa
  • 250 g mletého libového hovězího masa, které okořeňte podle chuti (můžete nahradit již připravenou náplní do klobásek – koupíte v lepších řeznictvích)
  • 150 g kvalitní šunky
  • 250 g zelené bylinky (½ čerstvý špenát a zbytek doplnit spařenými mladými kopřivami, pažitkou, plochou listovou petrželí...)
  • 3 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 7 vajec + 1 žloutek (na potření)
  • sůl, pepř
  • forma na biskupský chlebíček

Postup:

  1. Dejte vařit 6 vajec natvrdo. Mezitím omyjte bylinky (kopřivy spařte horkou vodou), osušte, nakrájejte nahrubo. Na pánvi nechte rozpustit lžičku másla a poduste bylinky do měkka (cca 10 minut), v případě potřeby podlijte v průběhu troškou vody. Dejte stranou.
  2. Do stejné pánve dejte opět lžičku másla a nechte zezlátnout jemně nakrájenou cibuli a česnek.
  3. V kuchyňském robotu namelte či nasekejte maso, spíš nahrubo. Přendejte do mísy, promíchejte s připravenou cibulí, česnekem a bylinkami, přidejte 1 celé vejce, sůl a pepř podle chuti a opět promíchejte.
  4. Předehřejte troubu na cca 200 stupňů. Oloupejte vejce natvrdo a zkrojte z obou stran špičky, abyste je mohli ve formě naskládat do řady těsně vedle sebe.
  5. Vyválejte 2/3 listového těsta tak, abyste jím mohli vyplnit formu na biskupský chlebíček a ještě vám zbylo cca 2 cm na přesah na všechny strany. Těsto nechte trochu silnější, přibližně 0,5 cm. Vymažte formu máslem a vyplňte těstem.
  6. Naplňte polovinou připravené směsi a uhlaďte. Na takto připravenou směs položte vejce natvrdo po délce, těsně vedle sebe a každé mírně přitlačte. Vyplňte formu zbytkem směsi, uhlaďte a mírně upěchujte.
  7. Ze zbylého těsta vyválejte obdélník o velikosti horní části formy, položte na směs a překryjte shora přesahy první části těsta a přitlačte, aby se při pečení neoddělily. Pomocí vidličky nebo nože nakreslete na těsto obrazce a pomažte rozkvedlaným žloutkem. Dejte péct asi na hodinu. Pokud by těsto zlátlo moc rychle, zakryjte ho pečícím papírem.
  8. Vyndejte z trouby, nechte asi 10 minut vychladnout a opatrně vyklopte. Nakrájejte opatrně na širší plátky, nejlépe vroubkatým nožem na chléb.

Velikonoční bublanina s vaječným koňakem

podle Pavla Václavíka, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích

Velikonoční bublanina podle Petra Václavíka, k její přípravě můžete použít i...
  • 5 vajec
  • 250 g cukr krystal
  • 250 g mouka hladká
  • 100 ml oleje
  • 100 g čokolády na vaření
  • prášek do pečiva
  • 1 dcl vaječný koňak
  • 50 g mandlové lupínky
  • máslo na vymazání.

  1. Vejce vyšleháme do husté pěny s cukrem a hladkou mouku si promísíme přes sítko s kypřícím práškem. Za pomalého míchání přidáme k ušlehaným vajíčkům olej. Polovinu promíchané směsi si dáme do sáčku a do druhé přimícháme rozpuštěnou čokoládu a taktéž dáme do sáčku.
  2. Pečící nádobu (případně Pečenku) vymažeme do poloviny máslem a vysypeme mandlovými lupínky, nastříkáme střídavě směs na pásky a druhou vrstvu do mřížky. Pečeme 30 až 35 minut. Po upečení polijeme koňakem a necháme vychladnout .

Mazanec s mandlovým posypem

Podle pekařů Antonínova pekařství

Velikonoční mazanec z Antonínova pekařství
  • 155 g hladké mouky
  • 45 g cukru
  • 6 g droždí
  • 1 vejce
  • 40 ml mléka
  • 62 g másla
  • 1 lžička rumu nebo vaječného likéru
  • citrónová kůra
  • špetka soli
  • 20 g rozinek
  • sekané mandle na posyp

  1. Ze všech ingrediencí (kromě mandlí) vypracujte těsto bochánek pak nechte přibližně hodinu až dvě nakynout v teple (ve teplé troubě, zabalené v utěrce na topení apod.)
  2. Mazanec před pečením potřete vajíčkem, uprostřed ho nakrojte do typického křížku a posypte mandlemi. Pečte v troubě vyhřáté na 170 až 180 stupňů Celsia do zhnědnutí a zkontrolujte špejlí, jestli je dost propečený.

Upečte si zeleného beránka:

Jidášky se skořicí

Podle pekařů Antonínova pekařství

Skořicové jidášky
  • 155 g hladké mouky
  • 45 g cukru
  • 6 g droždí
  • 1 vejce
  • 39 ml mléka
  • 62 g másla
  • 1 lžička rumu
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • skořice nebo skořicový cukr na posyp

Zaděláme si těsto, ze kterého začneme válet dlouhé „nudle“ o průměru jednoho centimetru. Nasekáme na kratší kusy a zakroutíme z nich nejrůznější tvary - esíčka, uzly apod. Jidášky necháme nakynout na teplém místě, posypeme skořicí a krátce pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů, dokud nezhnědnou. 

Torta Pasqualina

Pokud rádi zkoušíte něco nového, můžete vyzkoušet slaný italský velikonoční koláč.

Suroviny:

Torta pasquinale neboli velikonoční koláč s ricottou
  • 2 balení listového těsta kulatého tvaru
  • 1 kg mangoldu
  • 500 g ricotty
  • 5 vajec
  • ½ nakrájené cibule
  • 60 g nastrouhaného parmazánu
  • extra panenský olivový olej
  • máslo
  • majoránka
  • sůl a pepř

  1. Mangold očistěte, ponechejte si pouze zelené části. Nakrájejte na tenké proužky, které dvě až tři minuty spaříte ve vroucí osolené vodě. Slijte a nechejte vychladnout. V pánvičce osmahněte ve dvou lžících olivového oleje cibuli, přidejte osušený mangold a několik minut restujte. Vložte do mísy, vmíchejte ricottu, strouhaný parmazán, dvě ušlehaná vejce, polévkovou lžící majoránky, sůl a pepř.
  2. Pečící formu na koláč o průměru 22 cm s vysokými zkosenými stranami vymažte máslem a vysypte moukou. Rozválejte první placku listového těsta, vložte do formy, okraje těsta nechte přesahovat přes stěny. Dovnitř nalijte náplň. V náplni vytvarujte ve stejné vzdálenosti od sebe tři důlky, do kterých rozklepnete syrová vejce. Na každé vejce položte kousíček másla.
  3. Připravte druhou těstovou placku, kterou náplň přiklopíte. Okraje spodní a horní placky spojte k sobě. Celý povrch koláče pomažte olejem. Vložte do předehřáté trouby na 180°C a pečte zhruba hodinu. Podávejte vlažné či studené.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Tváří Nákupů Ona Dnes je Jana Stryková
Nákupem psa z množírny napomáháte týrání zvířat, říká herečka Stryková

Diváci si ji zapamatovali jako zdravotní sestru ze seriálu, teď se jim herečka Jana Stryková představí v jiné roli – stala se moderátorkou pořadu o bydlení....  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu
Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš nejvyšší čas začít hubnout s rozumem a...  celý článek

Další z rubriky

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Švestkový závin s mákem
Víkendové pečení. Dejte si závin s mákem a švestkami, jablky či masem

Stejně jako se teď za sychravých rán balíme do šál a kabátů, můžeme zavinout naše oblíbené podzimní ingredience do některého ze snadných a rychlých těst. Ať už...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.