Šest skvělých velikonočních receptů: od mazance po paštiku

  0:43
Pokud byste rádi trochu vylepšili velikonoční tabuli, nechte se inspirovat nápady kuchařů a pekařů od Kašperských Hor přes Prahu až po Velké Karlovice. Milovníci italské kuchyně pak mohou vyzkoušet slaný italský velikonoční koláč namísto nádivky.
Velikonoční mazanec z Antonínova pekařství

Velikonoční mazanec z Antonínova pekařství | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Velikonoční nádivka

podle Jana Kracíka, šéfkuchaře Pot au Feu v Praze

Recept pro 4 osoby:

Nádivka
  • 4 ks rohlíků
  • 100 g brokolice
  • 50 g špenátu
  • 50 g hrášku
  • 50 g fenyklu
  • 50 g karotky
  • 30 g másla
  • 150 ml plnotučného mléka
  • špetka muškátového oříšku
  • 20 ml extra panenského olivového oleje
  • 3 ks vejce
  • pažitka, petržel, medvědí česnek, libeček, kopřivy - dle vlastní chuti

Postup:

  1. Rohlíky nakrájíme na kostky 1 na 1 centimetr a opečeme pod grilem do zlatavé barvy. Zeleninu pokrájíme a blanšírujeme 2 minuty v dobře osolené vodě. 
  2. Rohlíky smícháme s mlékem, žloutky, olivovým olejem a necháme 3 minuty odstát. Vyšleháme si tuhý sníh z vaječných bílků. Vložíme zeleninu a sníh z bílků a dochutíme solí, muškátovým oříškem a bylinkami podle vlastní chuti.
  3. Pečeme v másle vytřené formě v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 10 až 15 minut. Ozdobíme okurkou, kapary a bylinkami.

Velikonoční paštika

podle Sabiny Kmecové z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách

Suroviny pro 6 osob:

Velikonoční paštika podle kavárny Nebespán z Kašperských Hor
  • 400 g listového těsta
  • 400 g libového vepřového masa
  • 250 g mletého libového hovězího masa, které okořeňte podle chuti (můžete nahradit již připravenou náplní do klobásek – koupíte v lepších řeznictvích)
  • 150 g kvalitní šunky
  • 250 g zelené bylinky (½ čerstvý špenát a zbytek doplnit spařenými mladými kopřivami, pažitkou, plochou listovou petrželí...)
  • 3 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 7 vajec + 1 žloutek (na potření)
  • sůl, pepř
  • forma na biskupský chlebíček

Postup:

  1. Dejte vařit 6 vajec natvrdo. Mezitím omyjte bylinky (kopřivy spařte horkou vodou), osušte, nakrájejte nahrubo. Na pánvi nechte rozpustit lžičku másla a poduste bylinky do měkka (cca 10 minut), v případě potřeby podlijte v průběhu troškou vody. Dejte stranou.
  2. Do stejné pánve dejte opět lžičku másla a nechte zezlátnout jemně nakrájenou cibuli a česnek.
  3. V kuchyňském robotu namelte či nasekejte maso, spíš nahrubo. Přendejte do mísy, promíchejte s připravenou cibulí, česnekem a bylinkami, přidejte 1 celé vejce, sůl a pepř podle chuti a opět promíchejte.
  4. Předehřejte troubu na cca 200 stupňů. Oloupejte vejce natvrdo a zkrojte z obou stran špičky, abyste je mohli ve formě naskládat do řady těsně vedle sebe.
  5. Vyválejte 2/3 listového těsta tak, abyste jím mohli vyplnit formu na biskupský chlebíček a ještě vám zbylo cca 2 cm na přesah na všechny strany. Těsto nechte trochu silnější, přibližně 0,5 cm. Vymažte formu máslem a vyplňte těstem.
  6. Naplňte polovinou připravené směsi a uhlaďte. Na takto připravenou směs položte vejce natvrdo po délce, těsně vedle sebe a každé mírně přitlačte. Vyplňte formu zbytkem směsi, uhlaďte a mírně upěchujte.
  7. Ze zbylého těsta vyválejte obdélník o velikosti horní části formy, položte na směs a překryjte shora přesahy první části těsta a přitlačte, aby se při pečení neoddělily. Pomocí vidličky nebo nože nakreslete na těsto obrazce a pomažte rozkvedlaným žloutkem. Dejte péct asi na hodinu. Pokud by těsto zlátlo moc rychle, zakryjte ho pečícím papírem.
  8. Vyndejte z trouby, nechte asi 10 minut vychladnout a opatrně vyklopte. Nakrájejte opatrně na širší plátky, nejlépe vroubkatým nožem na chléb.

Velikonoční bublanina s vaječným koňakem

podle Pavla Václavíka, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích

Velikonoční bublanina podle Petra Václavíka, k její přípravě můžete použít i...
  • 5 vajec
  • 250 g cukr krystal
  • 250 g mouka hladká
  • 100 ml oleje
  • 100 g čokolády na vaření
  • prášek do pečiva
  • 1 dcl vaječný koňak
  • 50 g mandlové lupínky
  • máslo na vymazání.
  1. Vejce vyšleháme do husté pěny s cukrem a hladkou mouku si promísíme přes sítko s kypřícím práškem. Za pomalého míchání přidáme k ušlehaným vajíčkům olej. Polovinu promíchané směsi si dáme do sáčku a do druhé přimícháme rozpuštěnou čokoládu a taktéž dáme do sáčku.
  2. Pečící nádobu (případně Pečenku) vymažeme do poloviny máslem a vysypeme mandlovými lupínky, nastříkáme střídavě směs na pásky a druhou vrstvu do mřížky. Pečeme 30 až 35 minut. Po upečení polijeme koňakem a necháme vychladnout .

Mazanec s mandlovým posypem

Podle pekařů Antonínova pekařství

Velikonoční mazanec z Antonínova pekařství
  • 155 g hladké mouky
  • 45 g cukru
  • 6 g droždí
  • 1 vejce
  • 40 ml mléka
  • 62 g másla
  • 1 lžička rumu nebo vaječného likéru
  • citrónová kůra
  • špetka soli
  • 20 g rozinek
  • sekané mandle na posyp
  1. Ze všech ingrediencí (kromě mandlí) vypracujte těsto bochánek pak nechte přibližně hodinu až dvě nakynout v teple (ve teplé troubě, zabalené v utěrce na topení apod.)
  2. Mazanec před pečením potřete vajíčkem, uprostřed ho nakrojte do typického křížku a posypte mandlemi. Pečte v troubě vyhřáté na 170 až 180 stupňů Celsia do zhnědnutí a zkontrolujte špejlí, jestli je dost propečený.

Upečte si zeleného beránka:

6. dubna 2012

Jidášky se skořicí

Podle pekařů Antonínova pekařství

Skořicové jidášky
  • 155 g hladké mouky
  • 45 g cukru
  • 6 g droždí
  • 1 vejce
  • 39 ml mléka
  • 62 g másla
  • 1 lžička rumu
  • citronová kůra
  • špetka soli
  • skořice nebo skořicový cukr na posyp

Zaděláme si těsto, ze kterého začneme válet dlouhé „nudle“ o průměru jednoho centimetru. Nasekáme na kratší kusy a zakroutíme z nich nejrůznější tvary - esíčka, uzly apod. Jidášky necháme nakynout na teplém místě, posypeme skořicí a krátce pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů, dokud nezhnědnou. 

Torta Pasqualina

Pokud rádi zkoušíte něco nového, můžete vyzkoušet slaný italský velikonoční koláč.

Suroviny:

Torta pasquinale neboli velikonoční koláč s ricottou
  • 2 balení listového těsta kulatého tvaru
  • 1 kg mangoldu
  • 500 g ricotty
  • 5 vajec
  • ½ nakrájené cibule
  • 60 g nastrouhaného parmazánu
  • extra panenský olivový olej
  • máslo
  • majoránka
  • sůl a pepř
  1. Mangold očistěte, ponechejte si pouze zelené části. Nakrájejte na tenké proužky, které dvě až tři minuty spaříte ve vroucí osolené vodě. Slijte a nechejte vychladnout. V pánvičce osmahněte ve dvou lžících olivového oleje cibuli, přidejte osušený mangold a několik minut restujte. Vložte do mísy, vmíchejte ricottu, strouhaný parmazán, dvě ušlehaná vejce, polévkovou lžící majoránky, sůl a pepř.
  2. Pečící formu na koláč o průměru 22 cm s vysokými zkosenými stranami vymažte máslem a vysypte moukou. Rozválejte první placku listového těsta, vložte do formy, okraje těsta nechte přesahovat přes stěny. Dovnitř nalijte náplň. V náplni vytvarujte ve stejné vzdálenosti od sebe tři důlky, do kterých rozklepnete syrová vejce. Na každé vejce položte kousíček másla.
  3. Připravte druhou těstovou placku, kterou náplň přiklopíte. Okraje spodní a horní placky spojte k sobě. Celý povrch koláče pomažte olejem. Vložte do předehřáté trouby na 180°C a pečte zhruba hodinu. Podávejte vlažné či studené.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...