Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Voňavá velikonoční nádivka

  10:38aktualizováno  10:38

Voňavá velikonoční nádivka | foto: Marie Tomšů

Doba přípravy: 1 hodina
Množství: 8 porcí

  • 7 ks bílého pečiva
  • 7 ks slepičích vajíček
  • sladká smetana na namočení pečiva (cca 250 ml)
  • 5 dkg másla
  • 40 dkg uzeného bůčku
  • veliká hrst čerstvých jarních zelených výhonků (špičky čerstvých kopřiv,
    mladé lístky pampelišky, mladé pupeny maliníku, kvítka fialek, sedmikrásek) - výhonky lze nahradit čerstvým listovým špenátem a naťovou cibulkou
  • sůl, čerstvě mletý pepř, muškátový oříšek

Na vyložení pekáče:

  • pečicí papír
  • nebo máslo na vymazání a strouhanka z bílého pečiva na vysypání

Na zdobení a dokončení:

  • 2 vařená slepičí vajíčka
  • 5 dkg másla

1. Čtyřicet deka uzeného bůčku nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi. Nakrájíme na kostičky sedm rohlíků, pocákáme je sladkou smetanou jen tak, aby se úplně nerozmočily. Přihodíme k nim vychladlé uzené kostičky i s výpekem.

2. Rozklepneme vajíčka, z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, žloutky utřeme s máslem. Osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem, strouhneme muškátový oříšek. Velkou hrst jarních výhonků spaříme horkou vodou a nasekáme.

3. Na čisté výhonky kopřiv je nejlepší vydat se do lesa. Já sbírám i další zelené jarní výhonky, co mi přijdou pod ruku. Lístky pampelišky i mladé pupeny z maliníku. V něch nejmladších je prý koncentrovaná jarní síla, která lidskému tělu dodá pro jarní start nejvíce povzbuzení. Kvítka fialek a sedmikrásek tvoří jen ozdobnou extravagenci.

4. Žloutkovou směs promícháme se zeleným a rohlíkovo-uzenou směsí, nakonec zlehka po částech zamícháme sníh z bílků. Nádivku lehce natlačíme do pekáče vyloženého pečicím papírem nebo vymazaného máslem a vysypaného stouhankou. Můžeme zdobit vařenými vajíčky, nakrájenými na měsíčky. Poházíme vločkami másla. Šup do trouby, na třičtvrtě hodinky péct na 170 ºC, dokud není kůrčička zlatavá.

Tip: Chutná teplá i studená, k velikonočnímu obědu s pečeným kuřetem, vařeným bramborem a zeleným salátem, stopečku šnapsu při pohoštění velikonočním hodovníkům.

Autor:




Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.