Velikonoční mazanec

- Do prosáté mouky přidáme lžičku soli, nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu, na špičku nože muškátového oříšku, zamícháme a přidáme kvásek ze 3 lžic vlažného mléka, 3 kostek cukru a rozdrobeného droždí. Máslo, moučkový a vanilkový cukr a 4 žloutky utřeme do pěny a přidáme do těsta. Rozinky dobře omyjeme, mandle spaříme, oloupeme a nahrubo nasekáme. Všechny rozinky a část mandlí zapracujeme do těsta.

500 g polohrubé mouky
sůl
strouhaná kůra z 1 citrónu
1/4 l mléka
60 g droždí
3 kostky cukru
na špičku nože muškátového oříšku
150 g másla nebo rostlinného tuku
150 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
4 žloutky
50 g rozinek
50 g mandlí
žloutek na potření
tuk na plech

Dobře propracované těsto necháme na teplém místě pod utěrkou kynout. Vykynuté těsto ještě jednou vypracujeme a necháme opět kynout. Pak přendáme na pomoučněný vál, rozdělíme na dva díly, z každého vytvarujeme pěkný mazanec, přeneseme jej na pomaštěný a alobalem vyložený plech a necháme ještě asi 15 minut kynout. Pak potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme zbytkem mandlí a pečeme nejdříve prudčeji, pak teplotu snížíme a dopečeme. Špejlí vyzkoušíme, zda je mazanec dobře propečený. Studený přendáme na ozdobnou mísu nebo mělký talíř a ozdobíme kraslicemi, jarními květy a červenou stužkou.

Velikonoční mazanec