Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Velikonoční mazanec

  0:18aktualizováno  0:18
Vláčný, plný rozinek, vonící máslem, dozlatova upečený − a také snadný. Bochánek plný superlativů je na Velikonoce naprostou nezbytností!

Velikonoční mazanec | foto: Apetit


NA 2 BOCHÁNKY

Příprava: 40 minut + 2,5 hodiny kynutí + 45 minut pečení

* 1 balíček čerstvého droždí
* 100 g krupicového cukru + 1 lžíce do kvásku
* 200–250 ml vlažného mléka
* 500 g polohrubé mouky
* + trocha hladké mouky na poprášení těsta
* 50 g spařených a opláchnutých rozinek
* 1–2 lžíce rumu
* ½ sáčku vanilkového cukru
* ¼ lžičky soli
* trochu nastrouhané kůry z dobře omytého citronu
* špetka muškátového květu
* špetka mletého anýzu
* 2–3 žloutky
* 50 g pokrájených oloupaných mandlí
* 30 g vlašských ořechů
* 150 g rozpuštěného másla + trocha na pomazání
* 1 vejce na potření
* moučkový cukr na poprášení

1. Všechny suroviny nechte dojít pokojové teploty. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a uložte ho na teplé místo, aby se mu dobře kynulo. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v zadělávací míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, citronovou kůrou a kořením (část mouky si nechte stranou na podsypávání).

2. Do směsi vlijte vykynuté kvasnice, přidejte žloutky, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí, překrájené ořechy a nakonec i rozpuštěné vlažné máslo. Těsto důkladně zpracujte – nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama.

3. Poprašte těsto moukou, přikryjte a nechte ho v míse kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce propracujte vařečkou. (Říká se tomu "přetužit"; z těsta unikne nahromaděný oxid uhličitý a dostane se do něj čerstvý vzduch, který usnadňuje práci kvasinkám.)

4. Vykynuté těsto na vále opět zpracujte, utvořte dva bochánky, přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě jednou nakynout. Předehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Jestli chcete, vytvořte na bocháncích nožem kříž. Pomažte budoucí mazance vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct.

5. Pět až deset minut zprudka zapékejte, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým zapečením se uzavřou póry na povrchu; pak je třeba teplotu snížit, aby se bochánky pořádně propekly.

6. Ke konci pečení můžete teplotu ještě zmírnit o 50 °C a přikrýt mazance alobalem nebo pomaštěným papírem – své dílo tak ochráníte před potupným připálením. Před dopečením píchněte do středu mazanců špejlí; pokud se na ni těsto nelepí (po vytažení na ní neulpívají vlhké drobečky těsta), můžete vyndávat z trouby.

7. Upečené mazance ihned potřete rozpuštěným máslem, přesuňte je na drátěnou podložku a nechte vychladnout. Před podáváním je na míse ještě můžete poprášit moučkovým cukrem. Mazanec se obvykle jí krájený na plátky a namazaný máslem.

Na slavnostní velikonoční stůl patří i zlatavý, naleštěný a mandlemi bohatě sypaný mazanec. Má tam místo jako symbol začátku velikonočního hodování; tradičně se pekl na Bílou sobotu po skončení půstu. Vajíčka, která se do něj dávají, symbolizují plodnost a podle křesťanské tradice se také zdobívá naříznutým křížem připomínajícím Kristovo utrpení. Název vznikl zřejmě zkrácením slova "pomazanec" – tak se říkalo pečivu, které se před pečením potírá, tedy pomazává. Základem velikonočního mazance je podle tradičních receptů kynuté těsto; tady je několik rad, aby se dílo podařilo.

Chce to teplo

Nespěchejte, příprava kynutého těsta se skutečně nedá urychlit. Použijte samé čerstvé, kvalitní suroviny. V kuchyni by měla být stálá teplota okolo 25 stupňů, nižší teploty zpomalují kynutí. A pozor na průvan – raději během práce nevětrejte. Všechny ingredience si připravte s předstihem, aby získaly pokojovou teplotu. Důležité je vyndat včas vejce z lednice! Ve starších kuchařkách doporučují nahřát mouku, bude však stačit, když ji ponecháte dostatečně dlouho v teplé místnosti.

Na pořadí záleží!

Mouku prosijte; krásně se provzdušní. Část nechte stranou na podsypávání: řidší těsto se vám bude lépe zpracovávat a je šikovnější přidávat mouku než ředit příliš tuhé těsto mlékem. Větší část mouky smíchejte s ostatními surovinami, přidejte vykynutý kvásek a nakonec zapracujte rozpuštěné vlažné máslo. Je důležité dodržet tohle pořadí: kdybyste přidali nejdřív tuk, obalil by zrnka mouky a ta by pak nemohla správně nabobtnat mlékem.

Správný tvar a úžasné finále

Po vykynutí těsto ještě jednou propracujte a utvořte z něj bochánek; počítejte s tím, že během pečení se ještě zvětší. Upečte ho podle návodu v našem receptu a pak své dílo nechte při pokojové teplotě vychladnout. Nejlepší je umístit ho na mřížku, aby pára mohla unikat i zespodu. Ještě ho pomažte máslem; získá díky tomu krásný lesk, a navíc bude neodolatelně křehký. Než mazanec ponesete na stůl, pocukrujte ho – a těšte se na zasloužené ovace!

           

OCHUTNEJTE TAKÉ

           

Velikonoční beránekVelikonoční beránek
            Velikonoční karotkový dortVelikonoční karotkový dort
            JidášeJidáše

           

Autoři:






Nejčtenější

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Další z rubriky

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.