Doporučujeme

Velikonoční koláč

Velikonoční koláč | foto: Apetit

Velikonoční koláč

  • 0
Velikonoční koláč čili torta pasqualina patří k italským Velikonocům podobně jako k našim nádivka. Je lahodně lehký a chutnat vám bude po celý rok.

NA 4-6 PORCÍ

Příprava: 45 minut + odležení dle potřeby + 45 minut pečení

* máslo a hrubá mouka na vysypání formy
* vejce na potření

Na listové těsto (můžete použít i kupované):
* 125 g hladké mouky 00
* 100 g másla nebo rostlinného tuku (margarínu)
* špetka soli

Na náplň:
* 500 g špenátu (nebo 300 g špenátu a 200 g mangoldu nebo mladých listů červené řepy)
* 1 svazek rukoly
* 2 lžíce strouhanky, namočené do mléka a vyždímané
* 300 g ricotty (italského čerstvého sýra)
* 3 lžíce strouhaného parmazánu, případně sýra pecorino romano (viz něco navíc)
* 5 vajec
* sůl a pepř, případně i strouhaný muškátový oříšek

1.TĚSTO
Z 25 g mouky a 100 g másla uhněťte kouli a dejte ji do chladu. Ze zbývajících 100 g mouky, 50-75 ml vody (přilévejte postupně) a soli vypracujte těsto. Trochu ho rozválejte, aby vznikl obdélník, a doprostřed položte máslovou kouli. Pak přeložte všechny čtyři rohy tak, aby koule zůstala uprostřed.

2. SKLADY
Těsto rozválejte na obdélník o centimetrové tloušťce a nadvakrát přeložte delší strany do středu tak, aby byly na sobě čtyři vrstvy. Třikrát zopakujte; mezi jednotlivými koly nechte těsto půl hodiny odpočívat. Až do chvíle, kdy budete těsto potřebovat, ho uchovávejte v lednici.

3. FORMA
Formu o průměru dvacet centimetrů vymažte máslem a vysypte moukou. I se stěnami ji vyložte plackou rozválenou zhruba ze dvou třetin listového těsta.

4. NÁPLŇ
Listy špenátu a rukoly (případně i mangoldu) spařte v cedníku. Nechte okapat, jemně vyždímejte a nasekejte nadrobno. Vložte do mísy a smíchejte se strouhankou, ricottou, parmazánem a dvěma vejci, pořádně osolte a opepřete. Podle chuti přidejte strouhaný muškátový oříšek.

5. VEJCE
Do formy vyložené těstem rozložte náplň. Utvořte tři dolíky a do nich rozklepněte zbývající vajíčka.

6. VÍKO
Náplň přiklopte plackou z těsta a okraje spojte s plackou, jíž je vyložená forma. Můžete vykrojit nebo vypíchnout několik ozdobných otvorů, aby odváděly páru. Pokud chcete, ještě ozdobte těstem. Potřete prošlehaným vejcem a pečte při střední teplotě (180 °C, horkovzdušná 160 °C) pětačtyřicet minut.

NĚCO NAVÍC:
Koláč je velmi jemný. Pokud toužíte po výraznější sýrové chuti, vynechte strouhanku a parmazánu použijte 100 g, ale méně solte.

OCHUTNEJTE TAKÉ Velikonoční karotkový dort Velikonoční nádivka podle Marty Velikonoční beránek


  • Vybrali jsme pro Vás