Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Velikonoční koláč

  8:34aktualizováno  8:34
Velikonoční koláč čili torta pasqualina patří k italským Velikonocům podobně jako k našim nádivka. Je lahodně lehký a chutnat vám bude po celý rok.

Velikonoční koláč | foto: Apetit

NA 4-6 PORCÍ

Příprava: 45 minut + odležení dle potřeby + 45 minut pečení

* máslo a hrubá mouka na vysypání formy
* vejce na potření

Na listové těsto (můžete použít i kupované):
* 125 g hladké mouky 00
* 100 g másla nebo rostlinného tuku (margarínu)
* špetka soli

Na náplň:
* 500 g špenátu (nebo 300 g špenátu a 200 g mangoldu nebo mladých listů červené řepy)
* 1 svazek rukoly
* 2 lžíce strouhanky, namočené do mléka a vyždímané
* 300 g ricotty (italského čerstvého sýra)
* 3 lžíce strouhaného parmazánu, případně sýra pecorino romano (viz něco navíc)
* 5 vajec
* sůl a pepř, případně i strouhaný muškátový oříšek

1.TĚSTO
Z 25 g mouky a 100 g másla uhněťte kouli a dejte ji do chladu. Ze zbývajících 100 g mouky, 50-75 ml vody (přilévejte postupně) a soli vypracujte těsto. Trochu ho rozválejte, aby vznikl obdélník, a doprostřed položte máslovou kouli. Pak přeložte všechny čtyři rohy tak, aby koule zůstala uprostřed.

2. SKLADY
Těsto rozválejte na obdélník o centimetrové tloušťce a nadvakrát přeložte delší strany do středu tak, aby byly na sobě čtyři vrstvy. Třikrát zopakujte; mezi jednotlivými koly nechte těsto půl hodiny odpočívat. Až do chvíle, kdy budete těsto potřebovat, ho uchovávejte v lednici.

3. FORMA
Formu o průměru dvacet centimetrů vymažte máslem a vysypte moukou. I se stěnami ji vyložte plackou rozválenou zhruba ze dvou třetin listového těsta.

4. NÁPLŇ
Listy špenátu a rukoly (případně i mangoldu) spařte v cedníku. Nechte okapat, jemně vyždímejte a nasekejte nadrobno. Vložte do mísy a smíchejte se strouhankou, ricottou, parmazánem a dvěma vejci, pořádně osolte a opepřete. Podle chuti přidejte strouhaný muškátový oříšek.

5. VEJCE
Do formy vyložené těstem rozložte náplň. Utvořte tři dolíky a do nich rozklepněte zbývající vajíčka.

6. VÍKO
Náplň přiklopte plackou z těsta a okraje spojte s plackou, jíž je vyložená forma. Můžete vykrojit nebo vypíchnout několik ozdobných otvorů, aby odváděly páru. Pokud chcete, ještě ozdobte těstem. Potřete prošlehaným vejcem a pečte při střední teplotě (180 °C, horkovzdušná 160 °C) pětačtyřicet minut.

NĚCO NAVÍC:
Koláč je velmi jemný. Pokud toužíte po výraznější sýrové chuti, vynechte strouhanku a parmazánu použijte 100 g, ale méně solte.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Velikonoční karotkový dort
Velikonoční karotkový dort
Velikonoční nádivka podle Marty
Velikonoční nádivka podle Marty
Velikonoční beránek
Velikonoční beránek

Autoři:






Nejčtenější

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Další z rubriky

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.