Doporučujeme

Beránek z kynutého těsta | foto: isifa.com

Velikonoční domácí klasika: kynutý beránek nebo nádivka s kešu ořechy

  • 1
Velikonoce jsou za dveřmi. Pokud byste rádi na sváteční stůl připravili klasické, a přesto něčím vylepšené recepty, pak pro vás máme tipy na kynutého beránka či nádivku s kešu oříšky.

Jarní koláč s vejci

Expresní a jarem navoněný koláč od gurmánky Šárky Škachové

• listové těsto rozválené na pečicím papíru
• čerstvé špenátové listy (nahraďte mladou pampeliškou)
• 200 g sýra s bílou plísní na povrchu
• 5 vařených vajec
• čerstvé výhonky, např. česneku (pokud nejsou klíčky, sáhněte po jarní naťové cibuli)
• sůl, bylinková sůl
• pepř
• 250 g creme fraiche (nahraďte hustou kysanou smetanou)
• 2 čerstvá vejce

1. Listovým těstem rozváleným na pečicím papíru vyložíme koláčovou formu a těsto na několika místech propícháme vidličkou, aby se nám při pečení nezvedalo. Na dno vyskládáme čerstvé špenátové listy (ty mám po celý rok ve skleníku, ale klidně je nahraďte mladými pampeliškovými lístky).

2. Na zelenou peřinu nasteleme plátky sýra, vařených vajec nakrájených na tenké plátky, osolíme, opepříme. Povrch vajec si naparádíme čerstvými výhonky česneku. Dají se snadno vypěstovat doma i sehnat v obchodě. Pokud je po ruce nemáte, vystačíte si s mladou jarní naťovou cibulí. Ta chuť koláče výtečně obohatí a jarně osvěží. Nyní už zbývá jen zalít krémovou čepicí z creme fraiche (nahraďte hustou kysanou smetanou), který rozšleháme se dvěma kusy čerstvých vajec, přisolíme nejlépe bylinkovou solí.

3. Podle chuti můžeme opepřit a vylijeme na povrch koláče, stěrkou rozhrneme po celém povrchu a upečeme v předehřáté troubě na 180°C. Pečeme 35 minut. Když vydržíme, aby koláč prochladl,bude se nám krásně krájet a stoprocentně si pochutnáte.

Beránek z kynutého těsta

Příprava: 20 minut + 85 minut kynutí + 15 minut pečení

Na 8 kusů

Na těsto:
• 500 g polohrubé mouky
• 42 g čerstvého droždí
• 80 g cukru
• 180 ml vlažného mléka
• 100 g másla
• 3 žloutky
• špetka šafránu
• špetka soli

Na obložení:
• 1 plechovka meruňkového kompotu
• 150 g hrubé mouky
• 150 g másla
• 100 g krupicového cukru
• 3 lžíce strouhaného kokosu
• 1 žloutek
• 2 lžíce mléka
• 1 lžíce moučkového cukru

1. Mouku prosejeme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek. Smícháme droždí, cukr a mléko, směs nalijeme do důlku a trochu přikryjeme moukou. Necháme 15 minut odpočívat.

2. Máslo, žloutky, šafrán a sůl přidáme do mísy a vše zpracujeme na hladké těsto, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme dalších 30 minut odpočívat. Poté na pomoučeném vále pořádně prohněteme, opět přikryjeme a necháme ještě 40 minut odpočívat.

3. Znovu propracujeme a těsto rozdělíme na 8 částí, které vyválíme na asi 0,5 cm silné placky. Podle šablony z každé placky vyřízneme beránka a z odřezků mu vyrobíme uši a ocas. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem.

4. Meruňky necháme okapat, nakrájíme na proužky a rozdělíme rovnoměrně na beránky (vynecháme hlavu a nohy). Ze změklého másla, cukru,mouky a kokosu vytvoříme drobenku, z níž vyrobíme oko pro každého beránka. Zbytkem drobenky posypeme meruňky na beráncích.

5. Žloutek promícháme s mlékem a hlavu a nohy beránků směsí potřeme. Beránky pečeme 12 až 15 minut, poté vyjmeme z trouby, necháme vychladit a posypeme moučkovým cukrem.

Pečená jehněčí kýta s bylinkami

Příprava: 4 hodiny

Pro 4 osoby

• 1 jehněčí kýta
• 2 paličky česneku
• 1 lžíce nahrubo mleté mořské soli
• 1 lžička provensálského koření
• pepř
• špetka nastrouhané citronové kůry, nejlépe v bio kvalitě
• špetka najemno nasekané chilli papričky
• 1–2 lžíce olivového oleje
• 2 větvičky rozmarýnu
• 2 stonky šalvěje
• 2 stonky tymiánu

1. Kýtu omyjeme a osušíme. Česnekové paličky napříč rozřízneme a plochou řezu potíráme maso tak, aby se česnek do něj natáhl. Smícháme sůl, provensálské koření, citronovou kůru, chilli a pepř, hotovou směsí pořádně potřeme kýtu.

2. Bylinky omyjeme a osušíme a rozložíme na maso, zafixujme kuchyňským provázkem. Maso vložíme do rozpálené trouby na rošt, pod nějž položíme nádobu na zachytávání vypečené šťávy. Pečeme při 125°C 3 až 4 hodiny (záleží na velikosti), v průběhu této doby otáčíme. Česnekové paličky přiložíme na rošt ke kýtě.

3. Když je maso měkké, vyndáme česnek, rozpálíme troubu na 200°C a maso v ní ještě chvíli necháme, aby získalo světle hnědou barvu. Před podáváním necháme 10 minut odpočívat.

Velikonoční nádivka s kešu oříšky

Příprava: 50-65 minut

Pro 4 osoby

• 300 g pečeného kuřecího nebo krůtího masa
• 200 g uzeného masa
• 100 g anglické slaniny
• 100 g kešu oříšků
• 4 vejce
• 3 rohlíky
• 2 stroužky česneku
• 1 cibule
• 2-3 hrsti nasekaných zelených bylinek: kopřiva, petrželka, pažitka
• plátky slaniny
• mletý pepř
• mléko
• sůl

1. Oloupeme cibuli a česnek. Slaninu nakrájíme na kostičky. Kešu oříšky nasucho opražíme na pánvi, pár si jich necháme na zdobení. Bylinky posekáme nahrubo, rovněž si jich část odložíme na posyp.

2. Rohlíky navlhčíme mlékem a pak je spolu s oběma druhy masa, oloupanou cibulí a česnekem umeleme na masovém strojku. Hotovou směs osolíme, opepříme, přidáme rozklepnutá vejce, nahrubo nasekané bylinky, kešu oříšky a nakrájenou slaninu a vše dobře promícháme.

3. Formu vyložíme pečicím papírem, dno poklademe plátky slaniny a naplníme nádivkovou směsí. Vršek nádivky posypeme zbylými kešu oříšky a zbytkem bylinek. V troubě předehřáté na 180°C pečeme asi 30 až 45 minut dozlatova.

Tip
Do náplně můžete přidat i orestované žampiony, místo drůbežího masa použít králičí. Nemáte li bylinky, lze využít špenát.

Další recepty foodbloggerky Šárky Škachové najdete v její knize Rande s gurmánkou v české kuchyni, kterou si můžete objednat na www.gurmanka.cz.


  • Vybrali jsme pro Vás