Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Velikonoční domácí klasika: kynutý beránek nebo nádivka s kešu ořechy

aktualizováno 
Velikonoce jsou za dveřmi. Pokud byste rádi na sváteční stůl připravili klasické, a přesto něčím vylepšené recepty, pak pro vás máme tipy na kynutého beránka či nádivku s kešu oříšky.

Beránek z kynutého těsta | foto: isifa.com

Jarní koláč s vejci

Expresní a jarem navoněný koláč od gurmánky Šárky Škachové

• listové těsto rozválené na pečicím papíru
• čerstvé špenátové listy (nahraďte mladou pampeliškou)
• 200 g sýra s bílou plísní na povrchu
• 5 vařených vajec
• čerstvé výhonky, např. česneku (pokud nejsou klíčky, sáhněte po jarní naťové cibuli)
• sůl, bylinková sůl
• pepř
• 250 g creme fraiche (nahraďte hustou kysanou smetanou)
• 2 čerstvá vejce

1. Listovým těstem rozváleným na pečicím papíru vyložíme koláčovou formu a těsto na několika místech propícháme vidličkou, aby se nám při pečení nezvedalo. Na dno vyskládáme čerstvé špenátové listy (ty mám po celý rok ve skleníku, ale klidně je nahraďte mladými pampeliškovými lístky).

2. Na zelenou peřinu nasteleme plátky sýra, vařených vajec nakrájených na tenké plátky, osolíme, opepříme. Povrch vajec si naparádíme čerstvými výhonky česneku. Dají se snadno vypěstovat doma i sehnat v obchodě. Pokud je po ruce nemáte, vystačíte si s mladou jarní naťovou cibulí. Ta chuť koláče výtečně obohatí a jarně osvěží. Nyní už zbývá jen zalít krémovou čepicí z creme fraiche (nahraďte hustou kysanou smetanou), který rozšleháme se dvěma kusy čerstvých vajec, přisolíme nejlépe bylinkovou solí.

3. Podle chuti můžeme opepřit a vylijeme na povrch koláče, stěrkou rozhrneme po celém povrchu a upečeme v předehřáté troubě na 180°C. Pečeme 35 minut. Když vydržíme, aby koláč prochladl,bude se nám krásně krájet a stoprocentně si pochutnáte.

Beránek z kynutého těstaBeránek z kynutého těsta

Příprava: 20 minut + 85 minut kynutí + 15 minut pečení

Na 8 kusů

Na těsto:
• 500 g polohrubé mouky
• 42 g čerstvého droždí
• 80 g cukru
• 180 ml vlažného mléka
• 100 g másla
• 3 žloutky
• špetka šafránu
• špetka soli

Na obložení:
• 1 plechovka meruňkového kompotu
• 150 g hrubé mouky
• 150 g másla
• 100 g krupicového cukru
• 3 lžíce strouhaného kokosu
• 1 žloutek
• 2 lžíce mléka
• 1 lžíce moučkového cukru

1. Mouku prosejeme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek. Smícháme droždí, cukr a mléko, směs nalijeme do důlku a trochu přikryjeme moukou. Necháme 15 minut odpočívat.

2. Máslo, žloutky, šafrán a sůl přidáme do mísy a vše zpracujeme na hladké těsto, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme dalších 30 minut odpočívat. Poté na pomoučeném vále pořádně prohněteme, opět přikryjeme a necháme ještě 40 minut odpočívat.

3. Znovu propracujeme a těsto rozdělíme na 8 částí, které vyválíme na asi 0,5 cm silné placky. Podle šablony z každé placky vyřízneme beránka a z odřezků mu vyrobíme uši a ocas. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem.

4. Meruňky necháme okapat, nakrájíme na proužky a rozdělíme rovnoměrně na beránky (vynecháme hlavu a nohy). Ze změklého másla, cukru,mouky a kokosu vytvoříme drobenku, z níž vyrobíme oko pro každého beránka. Zbytkem drobenky posypeme meruňky na beráncích.

5. Žloutek promícháme s mlékem a hlavu a nohy beránků směsí potřeme. Beránky pečeme 12 až 15 minut, poté vyjmeme z trouby, necháme vychladit a posypeme moučkovým cukrem.

Pečená jehněčí kýta s bylinkamiPečená jehněčí kýta s bylinkami

Příprava: 4 hodiny

Pro 4 osoby

• 1 jehněčí kýta
• 2 paličky česneku
• 1 lžíce nahrubo mleté mořské soli
• 1 lžička provensálského koření
• pepř
• špetka nastrouhané citronové kůry, nejlépe v bio kvalitě
• špetka najemno nasekané chilli papričky
• 1–2 lžíce olivového oleje
• 2 větvičky rozmarýnu
• 2 stonky šalvěje
• 2 stonky tymiánu

1. Kýtu omyjeme a osušíme. Česnekové paličky napříč rozřízneme a plochou řezu potíráme maso tak, aby se česnek do něj natáhl. Smícháme sůl, provensálské koření, citronovou kůru, chilli a pepř, hotovou směsí pořádně potřeme kýtu.

2. Bylinky omyjeme a osušíme a rozložíme na maso, zafixujme kuchyňským provázkem. Maso vložíme do rozpálené trouby na rošt, pod nějž položíme nádobu na zachytávání vypečené šťávy. Pečeme při 125°C 3 až 4 hodiny (záleží na velikosti), v průběhu této doby otáčíme. Česnekové paličky přiložíme na rošt ke kýtě.

3. Když je maso měkké, vyndáme česnek, rozpálíme troubu na 200°C a maso v ní ještě chvíli necháme, aby získalo světle hnědou barvu. Před podáváním necháme 10 minut odpočívat.

Velikonoční nádivka s kešu oříškyVelikonoční nádivka s kešu oříšky

Příprava: 50-65 minut

Pro 4 osoby

• 300 g pečeného kuřecího nebo krůtího masa
• 200 g uzeného masa
• 100 g anglické slaniny
• 100 g kešu oříšků
• 4 vejce
• 3 rohlíky
• 2 stroužky česneku
• 1 cibule
• 2-3 hrsti nasekaných zelených bylinek: kopřiva, petrželka, pažitka
• plátky slaniny
• mletý pepř
• mléko
• sůl

1. Oloupeme cibuli a česnek. Slaninu nakrájíme na kostičky. Kešu oříšky nasucho opražíme na pánvi, pár si jich necháme na zdobení. Bylinky posekáme nahrubo, rovněž si jich část odložíme na posyp.

2. Rohlíky navlhčíme mlékem a pak je spolu s oběma druhy masa, oloupanou cibulí a česnekem umeleme na masovém strojku. Hotovou směs osolíme, opepříme, přidáme rozklepnutá vejce, nahrubo nasekané bylinky, kešu oříšky a nakrájenou slaninu a vše dobře promícháme.

3. Formu vyložíme pečicím papírem, dno poklademe plátky slaniny a naplníme nádivkovou směsí. Vršek nádivky posypeme zbylými kešu oříšky a zbytkem bylinek. V troubě předehřáté na 180°C pečeme asi 30 až 45 minut dozlatova.

Tip
Do náplně můžete přidat i orestované žampiony, místo drůbežího masa použít králičí. Nemáte li bylinky, lze využít špenát.

Další recepty foodbloggerky Šárky Škachové najdete v její knize Rande s gurmánkou v české kuchyni, kterou si můžete objednat na www.gurmanka.cz.

Autor:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.