Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Velikonoční dezerty

  0:44aktualizováno  0:44
I mazanec bude letos jiný, pokud budete péct podle našich receptů. Vyzkoušejte malinké mazancové balíčky nebo "odlehčené" pečené vdolečky.

Perníkový strom

ASI NA 8-10 KS

Příprava: 30 minut + 10 -12 minut pečení

Na těsto:
* 350 g hladké mouky + trochu na podsypání
* 50 g medu
* 160 g cukru moučka
* 2 celá vejce
* 1 žloutek
* špetka citronové kůry
* 2 lžíce perníkového koření
* 1 kypřicí prášek do perníku
* 1/2 lžičky jedlé sody
* 1 lžička kakaa

Na ozdobu:
* 1 rozšlehané vejce na potření perníků
* barevné bonbony

1. Do mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem a sodou a přidáme všechny ostatní ingredience. Zpracujeme nejdříve vařečkou a pak rukama zaděláme tuhé nelepivé těsto a na vále posypaném hladkou moukou vypracujeme bochánek. Těsto ve folii necháme 24 hodin v lednici odpočinout.

2. Perníkové těsto postupně rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi 1 cm. Na tvrdší papír si předkreslíme strom a šablonu vystřihneme. Z těsta vyřežeme ostrým nožem nebo rádýlkem podle šablony stromy a ze zbytků těsta vykrojíme listy, které na stromy přitlačíme. Povrch potřeme vejcem.

3. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Necháme je vychladnout a zdobíme bonbony (lepíme je cukrovou polevou).

Pečené vdolečky

NA 8-10 KUSŮ

Příprava: 15 minut + 10-15 minut pečení

* 1/2 kostky droždí
* 30 g třtinového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 130 g hladké mouky
* 120 g hladké špaldové mouky
* 1 vejce
* lžička citronové kůry
* 100-150 ml mléka
* 1-2 lžíce rozinek

Na krém:
* 250 g měkkého tvarohu
* 200 ml šlehačky
* cukr dle chuti
* špetka mleté skořice
* 1 lžička rumu

1. V míse utřeme droždí s cukrem na kašičku, přidáme vanilkový cukr, oba druhy prosáté mouky, vejce, citronovou kůru, mléko a zaděláme vláčné těsto. Poprášíme hladkou moukou a necháme v teple pod čistou utěrkou kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

2. Formičky na mufiny vytřeme olejem a těsto rozdělíme rovnoměrně do připravených formiček, maximálně do tří čtvrtin. Povrch potřeme olejem a necháme kynout ještě asi půl hodiny. Pečeme v předehřáté troubě asi 10-15 minut.

3. Vyklopíme mírně zchladlé vdolky z formiček a necháme úplně vychladnout. Tvaroh na krém vyšleháme se smetanou, podle chuti přidáme cukr a zašleháme špetku skořice a rum. Vdolky rozkrojíme, naplníme krémem a pocukrujeme.

Malinová roláda s džemem

NA 1 ROLÁDU

Příprava: 30 minut + 8-10 minut pečení

* 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
* 100 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 100 g hladké mouky

Na dokončení:
* 150 g malinové zavařeniny
* cukr moučka na poprášení
* hrst malin na ozdobu

1. Na těsto v míse ušleháme žloutky s cukrem do pěny. Z bílků s vanilkovým cukrem vyšleháme sníh, zlehka vmícháme prosátou mouku a opatrně přimícháme do žloutkové hmoty. Těsto rozetřeme na plech vyložený pomaštěným pečicím papírem a pečeme asi 8-10 minut.

2. Povrch těsta poprášíme hladkou moukou, otočíme na čistou utěrku a stáhneme pečicí papír. Plát potřeme malinovou zavařeninou, srolujeme a necháme chvíli odležet. Před podáváním seřízneme okraje, roládu poprášíme přes sítko moučkovým cukrem a ozdobíme čerstvými nebo rozmraženými malinami.

Velikonoční minibochánky

NA 20-25 KUSŮ

Příprava: 2,5 hodiny + 20 -25 minut pečení

* 90 g másla
* 30 g cukru krupice
* 1 žloutek
* špetka citronové kůry
* 1/2 vanilkového cukru
* špetka soli
* 1/2 kostky droždí
* 250 g hladké mouky + trochu na poprášení
* 150 ml smetany
* 1 vejce na potření
* 2-3 lžíce rozinek

1. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky. Přidáme citronovou kůru, vanilkový cukr, špetku soli, droždí, prosátou mouku a přilijeme smetanu. Těsto pořádně vypracujeme. Necháme v teple vykynout nejméně 1 hodinu. Kousek těsta si necháme stranou, vyválíme na tenkou placku a nakrájíme tenké proužky na převázání.

2. Do vykynutého těsta zapracujeme namočené rozinky a rozkrájíme ho na malé stejné kousky, z kterých vytvarujeme malé bochánky. Necháme je znovu vykynout na plechu s peč. papírem, nařízneme je do kříže a potřeme vejcem. Zářezy překryjeme proužky těsta. 4. Pečeme při 170 stupních přibližně 20-25 minut dozlatova, doba pečení záleží na velikosti bochánků.

OSVĚŽENÍ PRO KOLEDNÍKY

I když se na koledu chodí hlavně pro vajíčka a čokoládu, nabídněte svým koledníkům i malé nealkoholické pohoštění. Děti určitě nepohrdnou domácím ledovým čajem. Stačí uvařit kvalitní ovocný čaj (nejlepší bude jahodový nebo broskvový), lehce ochuťte cukrem a citronem a nechte vychladnout. Džbán zasypejte ledem a nalijte do něj připravený čaj.

Autoři:






Nejčtenější

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Další z rubriky

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Kočárky, které přežijí i dva raubíře.
Kočárky, které přežijí i dva raubíře.

Přečtěte si recenze kočárků na eMimino.cz a vyberte ten nejlepší.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.