- 14 dkg másla
- 14 dkg krupicového cukru
- 14 dkg čokolády
- 14 dkg mletých vlašských ořechů nebo mandlí
- 7 dkg strouhanky
- 6 žloutků
- ze 6 bílků sníh
- citronová kůra
- na špičku nože mleté skořice a hřebíčku
- 1 lžíce rumu
- 2 dkg másla a mouky na formu
Na polevu:
- 15 dkg cukru
- 180 ml vody
- 9 dkg čokolády
- 1/2 dkg másla
1. Do utřeného másla přidáváme žloutky jeden po druhém, cukr, citronovou kůru, skořici, hřebíček. Třeme v míse 25 minut.¨Do směsi zamícháme strouhanou čokoládu a zároveň se sněhem z bílků lehce zamícháme mandle a strouhanku zalitou lžící rumu.
2. Formu na beránka vymažeme máslem, vysypeme moukou, naplníme těstem a pečeme 1 hodinu.
3. Po vychladnutí formu vyklopíme, polijeme polevou a dozdobíme dle našeho vkusu.
Poleva: Cukr povaříme s vodou na silnou nitku, načež horký cukr naléváme za stálého míchání do změklé čokolády a másla. Umíchanou ještě horkou polevou poléváme.
Tip: Kdo nechce mít beránka s čokoládovou polevou, může zvolit sněhobílou variantu z vyšlehaných bílků a cukru v páře. Pro ovčí vlnu pak použijeme zdobičku na dorty a výsledek už posuďte na obrázku.