Doporučujeme

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek | foto: Isifa

Velikonoční beránek

  • 2
Ano, hledali a zkoušeli jsme urputně, protože beránkových – stejně jako bábovkových – těst existuje bezpočet. Dá se upéci z třeného, piškotového, šlehačkového, ba i tvarohového nebo mramorovaného těsta… Zkoušeli jsme, zkoušeli a teď vám hrdě představujeme recept na našeho (letošního) favorita.

Objem formy 2 l

Příprava: 15 minut + 35 minut pečení + 1-2 hodiny chladnutí

* 300 g polohrubé mouky
* 5 vajec, oddělených
* 2 vejce navíc
* 250 g krupicového cukru
* 1 sáček vanilinového cukru
* šťáva a nastrouhaná kůra z půlky citronu
* 2 rozinky
* máslo na vymazání formy
* moučkový cukr na poprášení
* čokoládová poleva (nemusí být)

1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Formu důkladně vymažte změklým máslem a vysypte trochou mouky. Vejce a žloutky ušlehejte v míse s oběma druhy cukru do pěny, přidejte citronovou šťávu i kůru a mouku.

2. V jiné nádobě vyšlehejte z bílků tuhý sníh (když nadzdvihnete metlu, špičky sněhu se neohýbají) a lehce ho vmíchejte do těsta.

3. Těsto vlijte do „obličejové“ poloviny formy, přiklopte a vložte do trouby. Pečte zhruba pětatřicet minut, až je beránek krásně zlatý; přesvědčíte se opatrným nadzdvižením formy a vpichem špejle – když na ní neulpí vlhké drobečky, je hotovo.

4. Formu vyjměte z trouby a na hodinku až dvě ji zabalte do vlhké utěrky, až zcela vychladne. Opatrně beránka vyklopte, posaďte na servírovací talíř, poprašte moučkovým cukrem, vytvořte malé důlky a vložte do nich rozinky jako oči. Můžete ho také přelít čokoládovou polevou (připravíte ji podle návodu na obalu) a nechat vychladit.

Dejte to k ledu
Koláč můžete až na měsíc zmrazit. Potom ho nechte přes noc v chladničce nebo ho rozmrazte v mikrovlnce a poté pečte pětadvacet minut při 200 °C, u horkovzdušné trouby při 180°C.

Tip Apetitu
– Ať už zvolíte jakékoli těsto, plňte „obličejovou“ polovinu formy, a to asi čtyři milimetry pod okraj, protože pečením těsto vyběhne.
– Pozor, formy mají různý objem – recept proto možná budete muset přizpůsobit té své. Pokud nemáte odměrku, zjistíte objem pomocí „standardního“ hrnku na čaj (vrchovatý má 250 ml) nebo půllitrové lahve.
– Z hladké mouky bude beránek mechovější, z polohrubé pevnější.

OCHUTNEJTE TAKÉ Velikonoční karotkový dort Jidáše Klasický mazanec


  • Vybrali jsme pro Vás