Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Velikonoční beránek

  0:06aktualizováno  0:06
Žloutky ušleháme s moučkovým cukrem do pěny, během šlehání přidáváme po lžících horkou vodu, přidáme vanilkový cukr, postupně vmícháme mouku a nakonec lehce vmícháme sníh ze 6 bílků. Množství těsta je určeno pro beránka ze dvou dílů. Máslem vytřeme obě poloviny formy, vysypeme je hrubou moukou a těsto vlijeme do obou částí formy.

Nespojujeme. Po upečení ve středně teplé troubě vyzkoušíme špejlí, zda je těsto dobře propečené. Obě části beránka vyklopíme a po vychladnutí spojíme krémem. Krém počítáme i na ozdobu beránka.

Krém připravíme tak, že svaříme mléko s moukou na hustou kaši, po odstavení občas promícháme a necháme zchladit. Mezitím utřeme máslo s cukrem do pěny a vychladlou kaši do másla postupně vmícháme. Krémem spojeného beránka dáme na ozdobnou mísu a zbylým krémem ozdobnou trubičkou celé tělíčko nastříkáme tak, aby to vypadalo, že má beránek vlnu. Do hubičky dáme zelenou větvičku, oči uděláme z rozinek nebo kandovaného ovoce. Kolem krku uvážeme mašličku.

Těsto: 6 vajec, 6 lžic horké vody, 300 g moučkového cukru, 250 g hrubé mouky, 1 vanilkový cukr

Krém: 250 g másla nebo rostlinného tuku, 1 lžíce hrubé mouky, 10 lžic mléka, 250 g moučkového cukru

Před Velikonocemi hospodyně hodně pekly. Mezi oblíbené pečivo patřily jidáše a také obdoba dnešních trubiček nazývaná krúželky. Napečené preclíky věšely ženy na proutky a dětem řekly, že jim je přinesla liška. O svátky se jedla i pučálka.

Autoři:




Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Další z rubriky

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Losos se špenátem a vinnou pěnou
Ve víně je pravda. A když je v jídle víno, je to prostě bašta!

Je tady doba, na kterou se milovníci tekutých hroznů těší víc než na Vánoce. Čas vinobraní a slavností, které symbolizují vrchol vinařské sezony. Ale ač je...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut
Nestíháte? Tyhle účesy zvládnete za 5 minut

Nestíháte rande, pracovní schůzku nebo hodit děti do školy? Máme pro vás tipy na účesy, které budete mít hotové do 5 min... celý článek

Avokádové quacamole
Avokádové quacamole

Rychlovka, kterou zvládne a miluje každý.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.