Perníková vajíčka
Ingredience:
Na těsto:
- 750 g hladké mouky
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do perníku
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce perníkového koření
- 350 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 50 g medu
- 60 g másla nebo hery
Na polevu:
- 100 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 lžíce citronové šťávy
Pracovní postup:
- Mouku prosejeme s oběma druhy kypřicího prášku, jedlou sodou, kořením a moučkovým cukrem. Přidáme vejce, med a tuk a vypracujeme tužší těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme do druhého dne odležet.
- Pak těsto rozválíme na plát silný 4 mm, vykrájíme z něj vajíčka a vyložíme jimi formičky na vajíčka.
- Formičky rozložíme na plechy. Korpusy pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení je necháme krátce vychladnout ve formičkách, pak je vyjmeme.
- Z moučkového cukru, bílku a citronové šťávy utřeme lesklou polevu. Nejdříve polevou slepíme vždy dvě poloviny skořápky k sobě. Pak část polevy obarvíme potravinářskou barvou a vajíčka ozdobíme. Necháme je zaschnout.
Tip: Pokud nemáte formičky, zkuste vajíčka tvarovat pomocí polévkové lžíce, do které těsto vmáčknete a pak ho vyklopíte na plech vyložený pečicím papírem. Můžete také jen vykrajovat tvary jako při pečení vánočních perníčků.