Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Velikonoce v kuchyni s redaktorkami OnaDnes.cz

  0:21aktualizováno  0:21
Těšíte se na Velikonoce? Pokud budete slavit tento svátek v rodinném kruhu, možná vám přijdou vhod tradiční velikonoční recepty, podle kterých se vaří a peče u redaktorek OnaDnes.cz. Ochutnejte beránka, boží milosti, vajíčkovou tlačenku, jehněčí kotlety na tymiánu nebo velikonoční hlavičku.

Bez velikonočního beránka se svátky jara neobejdou v mnoha domácnostech. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Velikonoční hlavička

(Pavla Matějů)

Velikonoční hlavička

  • 1 kg vařeného uzeného masa (může být i libový bůček)
  • 10 vajec
  • 10 rohlíků
  • česnek
  • pepř
  • trochu strouhanky (sůl podle toho, jak je slané uzené)
  • mladé nasekané kopřivy, případně nasekaná zelená petrželka

1. Rohlíky nakrájíme na kolečka a zalijeme uzeným vývarem, aby byly potopené a rozmočené. Pak přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a vejce.
2. Dochutíme česnekem, pepřem, případně solí a přisypeme trochu strouhanky, aby vznikla vláčná hmota.
3. Nakonec do směsi vmícháme nasekané kopřivy nebo petrželku, nalijeme na plech a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.

Pošlete váš rodinný velikonoční recept a vyhrajte kurz vaření. Více ZDE.

Jehněčí kotlety na tymiánu

(Lucie Formáčková)

Jehněčí kotlety

  • 4 větší jehněčí kotlety
  • 150 g cibule
  • 50 g másla
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 větvičky tymiánu
  • 50 g strouhanky
  • 40 g lískových oříšků
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 150 ml sherry
  • 200 ml vývaru
  • sůl, pepř

1. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme do zlatova na másle, přidáme lístky tymiánu a necháme trochu vychladnout.
2. Poté přidáme strouhanku, nasekané oříšky a nasekanou petrželku, osolíme, opepříme, promícháme.
3. Jehněčí kotlety osolíme, opepříme a z obou stran prudce opečeme na rozpáleném oleji.
4. Poté kotlety přendáme do zapékací misky, navršíme na ně strouhankovo-petrželovou směs, zalijeme vývarem, pokapeme balzamikovým octem a pečeme asi 15 minut v předem rozpálené troubě.
5. Poté přilijeme sherry a dopečeme do měkka.

Vajíčková tlačenka

(Petra Barochová)

Vajíčková tlačenka

  • 5 vajec vařených natvrdo
  • 200 g šunkového salámu vcelku
  • 1 sterilovaná zeleninová směs např. Moravanka
  • 200 g majonézy
  • 1 želatina na vajíčkovou tlačenku
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • sůl a pepř

1. Vejce, šunkový salám a zeleninu pokrájíme na kostičky.
2. Nálev z Moravanky doplníme vodou a podle návodu na obalu připravíme želatinu.
3. V míse smícháme všechny ingredience a vlijeme částečně vychladlou želatinu a dochutíme solí a pepřem.
4. Nalijeme do formy na srnčí hřbet a dáme do ledničky ztuhnout.

Šlehačkový beránek

(Johana Barvínková)

Velikonoční beránek

  • 200 g cukru
  • 3 celá vejce
  • 300 g hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 250 ml šlehačky
  • vanilkový cukr
  • tuk a mouka na formu

1. Cukr, vejce a šlehačku šleháme ručním šlehačem. Pak přidáme mouku s práškem do pečiva.
2. Beránkovou formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou a nalijeme do ní těsto. Přiklopíme druhou částí formy a dáme péct do vyhřáté trouby na 160 °C.
3. Po 40 – 50 minutách zkontrolujeme špejlí, zda je těsto propečené. Pokud ne, opět ho přikryjeme a dopečeme.
4. Po vyjmutí z trouby necháme chvíli odstát a pak beránka vyklopíme.

TIP: Do těsta můžete přidat také ořechy, rozinky nebo kousky čokolády, případně několik lžic kakaa. Milovníci čokoládové chuti jej mohou ještě nakonec ozdobit čokoládovou polevou.

Boží milosti

(Veronika Veselá)

Boží milosti

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g rozpuštěného másla
  • trošku mléka
  • 100 g cukru
  • trochu soli
  • citronová kůra
  • sklenička bílého vína
  • 5 žloutků
  • 1/2 prášku do pečiva
  • moučkový a vanilkový cukr na obalování

1. Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme těsto. Je zapotřebí tomu věnovat opravdu dlouhou dobu, aby bylo perfektně nadýchané. Pokud si na to netroufáte, zvládne to za vás domácí pekárna (program hnětení).
2. Po vypracování z těsta nožem vykrajujeme tvary dle fantazie a uprostřed uděláme otvor.
3. Smažíme v oleji jako koblihy. Ještě zatepla obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

Autor:






Nejčtenější

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství, a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Ilustrační snímek
Naše pocity se promítají na našem zdraví, říká psycholožka Janáčková

Veselá mysl - půl zdraví. Platí to ovšem i naopak. Splíny a smutek na nás působí také. Emoce prostě mají na náš organismus větší vliv, než jsme si ochotni...  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Další z rubriky

Obrácený jablečný koláč
Tři nejjednodušší a přitom rafinované koláče ze zahradního ovoce

Co naplat, léto i se svými typickými plody se pomalu loučí a blížící se podzim signalizují jablka, švestky a hrušky dozrávající do své nejsladší chuti. Koláče...  celý článek

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev
Runway make-up na týdnech módy: dokonalá pleť i smršť barev

Zatímco ve světě frčí precizní make-up a rozzářená pleť, na pražském týdnu módy to jiskřilo barvami. Čím je specifický p... celý článek

Květákové pečené placičky
Květákové pečené placičky

Zdravá dobrota na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.