Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vejce k snídani třikrát jinak: jako omeleta, v ciabattě nebo na toastu

  1:00aktualizováno  1:00
Víkendové snídaně si rádi užijí i ti, kdo v týdnu před odchodem do práce sotva usrknou pár kapek horkého čaje. Využijte sobotního nebo nedělního rána k tomu, že překvapíte rodinu nebo partnera vaječnou snídaní, jak se patří. Na své si přijdou jak milovníci omelet, tak zastánci volského oka či zatvrzelí "míchači". I tahle klasika se však dá připravit trochu jinak.

Ciabatta s vejcem, sušenými rajčaty a pestem | foto: Profimedia.cz

Ciabatta s vejcem, sušenými rajčaty a pestem

Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: 20 minut

  • 4 vejce
  • 4 čerstvé ciabatty
  • 4 lžičky pesta
  • hrst lístků rukoly
  • sušená rajčata naložená v oleji
  • sůl
  • olej

1. Čerstvou ciabattu rozkrojíme a poklademe okapanými sušenými rajčaty a lístky rukoly.

2. Na pánvi nebo lívanečníku rozehřejeme trochu oleje a vyklepneme vajíčka tak, aby žloutek zůstal vcelku. Opékáme, dokud bílek neztuhne. Lehce posolíme a přendáme na připravené ciabatty.

3. Nakonec ozdobíme lžičkou pesta a podáváme.

Míchaná vajíčka se šunkou a brusinkami

Míchaná vajíčka se šunkou a brusinkami

Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: asi 25 minut

  • 100 g plátkové šunky
  • 6 vajec
  • sůl
  • pepř
  • 50 g dýňových semínek
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 80 g celých sušených amerických brusinek
  • 1 čajová lžička čerstvého tymiánu (nejlépe citronového tymiánu)
  • 4 plátky celozrnného toastu
  • podle chuti čerstvý tymián na ozdobení

1. Nakrájíme šunku na proužky. Vajíčka vyšleháme se solí a pepřem. Půlku dýňových semínek nasekáme najemno.

2. Na velké teflonové pánvi rozehřejeme máslo. Nalijeme na ni rozšlehaná vajíčka. Necháme odspodu trochu zatuhnout.

3. Vajíčka posypeme proužky šunky, nasekanými dýňovými semínky, dvěma třetinami brusinek a lístky tymiánu. Míchaná vajíčka obracečkou odškrábneme od krajů a necháme dojít.

4. Opečeme toastový chléb. Nandáme míchaná vajíčka na toasty a posypeme zbývajícími dýňovými semínky a brusinkami. Podle chuti ozdobíme lístky tymiánu.

Omeleta se šunkou a sýrem

Omeleta se šunkou a sýrem

Množství: pro 4 osoby
Doba přípravy: 20-30 minut

  • 6 vajec
  • 4 plátky tvrdého sýra (může být i uzený)
  • 100 g šunky
  • sůl
  • pepř
  • olej nebo máslo

1. Šunku nasekáme na kostičky a vejce ve větším hrnku pořádně vyšleháme.

2. Čtvrtinu vaječné hmoty nalijeme na pánev s trochou oleje nebo rozpuštěným máslem a lehce osolíme a opepříme.

3. Jakmile jde omeleta odlepit ode dna, opatrně ji otočíme, poklademe sýrem a kousky šunky a přeložíme. Po obou stranách pak ještě chvíli prohřejeme.

Tip: Podáváme s čerstvým pečivem nebo opečenými brambory, můžeme přidat ještě zeleninu orestovanou na másle či nakrájená rajčata a papriky.







Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Dýňové kari se zázvorem
Dýně není jen na polévku. Zkuste třeba muffiny, chlebíček nebo kari

Jedním z jasných signálů, že je tady podzim, jsou také zářivě oranžové buclaté plody dýní. Ty jsou oblíbenou přísadou do husté zahřívací polévky, ale tuto...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Jobs Contact
Technolog ve strojírenství (30.000 - 40.000 Kč)

Jobs Contact
Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 40 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.