Plněná vejce se sušenými rajčaty | foto: Profimedia.cz

Vejce, to není jen pomazánka. Poradíme vám, jak naložit s koledou

  • 9
Až se v pondělí vaši kluci vrátí z koledy, najdete mezi čokoládovými dobrotami určitě také spoustu vajíček natvrdo, nad kterými budou koledníci ohrnovat nos. Seberte jim je a zakrátko naservírujte třeba k večeři. Uvidíte, že je vezmou na milost. Ale vlastně ani nemusíte čekat na pomlázku...
Reklama

Věděli jste vůbec, že vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které navíc mají vysokou stravitelnost? Dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny se skvělou schopností nás zasytit.

Vejce

Obsahují dokonce téměř všechny vitaminy kromě vitaminu C. Nejvíce je v nich zastoupen vitamin E, kyselina pantothenová nebo vitamin B2. Vejce tedy pomáhají chránit buňky a také činnost mozku. Z minerálů najdete ve vejcích železo, fosfor, draslík a zinek.

Zajímavý je také obsah cholinu, bioaktivní látky, která přispívá k metabolismu tuků a má pozitivní vliv na funkci jater. Lutein zase pomáhá chránit oči před degenerativními onemocněními.

Co se píše na skořápce?

Pokud jste si někdy lámali hlavu s tím, jak číst kódy, které se nacházejí přímo na vejci, pojďme si to ukázat na modelovém kódu 1CZ7601.

První číslo (zde č. 1) – označuje metodu způsobu chovu nosnic.

1 – vejce nosnic z chovu ve volném výběhu

2 – vejce nosnic z chovu v halách

3 – vejce nosnic z chovu v klecích

0 – vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství (BIO)

Další dvě písmena jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně pochází („CZ“ – Česká republika, „SK“ – Slovensko, „LV“ – Lotyšsko, „PL“ – Polsko, „DE“ – Německo, „NL“ – Nizozemsko, „ES“ – Španělsko apod.).

Čísla za písmeny zase označují registrační čísla chovu.

Zdroj: www.akademiekvality.cz

Masový koláč s vejci

Ingredience:

Masový koláč s vejci
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • špetka mletého hřebíčku
  • 3 snítky tymiánu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 hrnek vývaru
  • 2 uvařené brambory
  • 5 vajec natvrdo
  • 2 balení chlazeného křehkého těsta
  • 1 vejce na potření

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Mrkev očistíme a nastrouháme.
  2. V kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli. Když začne sklovatět, přidáme česnek a koření. Necháme rozvonět.
  3. Pak do kastrolu přisypeme mleté maso a za stálého míchání opékáme ze všech stran, až se začne rozpadat. Pak přidáme strouhanou mrkev, promícháme a zalijeme trochou vývaru. Pod pokličkou dusíme 20 až 30 minut. Občas promícháme.
  4. Vařené brambory rozmačkáme vidličkou a vmícháme je do masové směsi, dochutíme solí a pepřem a necháme vychladnout. Vejce natvrdo oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
  5. Jedním plátem těsta vyložíme koláčovou formu, okraje zvedneme nahoru, přebytečné těsto odkrojíme. Naplníme chladnou masovou směsí a zamáčkneme do ní vařená vejce. Zakryjeme druhou částí těsta, okraje zarovnáme a spojíme.
  6. Ze zbytků těsta vykrájíme ozdobné tvary a poklademe jimi celou plochu koláče. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 45 minut dozlatova.

Plněná vejce se sušenými rajčaty

Reklama

Ingredience na 4 porce:

Plněná vejce se sušenými rajčaty
  • 8 vajec natvrdo
  • 60 g sušených rajčat
  • 100 g krůtí šunky
  • 200 g krémového sýra
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička balzamikové redukce
  • hrst nakládaných kaparů
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Pokud nemáme vejce natvrdo z koledy, uvaříme je a necháme vychladnout. Pak je oloupeme a žloutky opatrně vymáčkneme do misky.
  2. Sušená rajčata a šunku nasekáme najemno.
  3. Žloutky rozmačkáme vidličkou a přidáme k nim všechny ostatní ingredience. Promícháme, dochutíme a vzniklou směsí plníme bílkové „košíčky“.
  4. Před podáváním zdobíme petrželkou.

Jarní salát s uzeným lososem a vejci

Ingredience na 4 porce:

Jarní salát s uzeným lososem a vejci
  • směs listových salátů dle chuti
  • 1 červená cibule
  • 4 vejce natvrdo
  • 400 g uzeného lososa
  • čerstvá pažitka
  • Na zálivku:
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička tekutého medu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Saláty omyjeme a podle potřeby natrháme. Necháme okapat na cedníku.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na nudličky.
  3. Vejce oloupeme a překrojíme na poloviny.
  4. Na talíře naaranžujeme směs salátů, ozdobíme kousky cibule, plátky lososa, vejci a čerstvou pažitkou.
  5. Pokapeme zálivkou připravenou smícháním všech ingrediencí a podáváme s čerstvým pečivem.
Reklama
Sdílet článek Facebook Twitter Google Plus
Reklama

9 příspěvků v diskusi