Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vejce, to není jen pomazánka. Poradíme vám, jak naložit s koledou

  0:52aktualizováno  0:52
Až se v pondělí vaši kluci vrátí z koledy, najdete mezi čokoládovými dobrotami určitě také spoustu vajíček natvrdo, nad kterými budou koledníci ohrnovat nos. Seberte jim je a zakrátko naservírujte třeba k večeři. Uvidíte, že je vezmou na milost. Ale vlastně ani nemusíte čekat na pomlázku...

Plněná vejce se sušenými rajčaty | foto: Profimedia.cz

Věděli jste vůbec, že vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které navíc mají vysokou stravitelnost? Dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny se skvělou schopností nás zasytit.

Vejce

Obsahují dokonce téměř všechny vitaminy kromě vitaminu C. Nejvíce je v nich zastoupen vitamin E, kyselina pantothenová nebo vitamin B2. Vejce tedy pomáhají chránit buňky a také činnost mozku. Z minerálů najdete ve vejcích železo, fosfor, draslík a zinek.

Zajímavý je také obsah cholinu, bioaktivní látky, která přispívá k metabolismu tuků a má pozitivní vliv na funkci jater. Lutein zase pomáhá chránit oči před degenerativními onemocněními.

Co se píše na skořápce?

Pokud jste si někdy lámali hlavu s tím, jak číst kódy, které se nacházejí přímo na vejci, pojďme si to ukázat na modelovém kódu 1CZ7601.

První číslo (zde č. 1) – označuje metodu způsobu chovu nosnic.

1 – vejce nosnic z chovu ve volném výběhu

2 – vejce nosnic z chovu v halách

3 – vejce nosnic z chovu v klecích

0 – vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství (BIO)

Další dvě písmena jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně pochází („CZ“ – Česká republika, „SK“ – Slovensko, „LV“ – Lotyšsko, „PL“ – Polsko, „DE“ – Německo, „NL“ – Nizozemsko, „ES“ – Španělsko apod.).

Čísla za písmeny zase označují registrační čísla chovu.

Zdroj: www.akademiekvality.cz

Masový koláč s vejci

Ingredience:

Masový koláč s vejci
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • špetka mletého hřebíčku
  • 3 snítky tymiánu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 hrnek vývaru
  • 2 uvařené brambory
  • 5 vajec natvrdo
  • 2 balení chlazeného křehkého těsta
  • 1 vejce na potření

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Mrkev očistíme a nastrouháme.
  2. V kastrolu rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli. Když začne sklovatět, přidáme česnek a koření. Necháme rozvonět.
  3. Pak do kastrolu přisypeme mleté maso a za stálého míchání opékáme ze všech stran, až se začne rozpadat. Pak přidáme strouhanou mrkev, promícháme a zalijeme trochou vývaru. Pod pokličkou dusíme 20 až 30 minut. Občas promícháme.
  4. Vařené brambory rozmačkáme vidličkou a vmícháme je do masové směsi, dochutíme solí a pepřem a necháme vychladnout. Vejce natvrdo oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
  5. Jedním plátem těsta vyložíme koláčovou formu, okraje zvedneme nahoru, přebytečné těsto odkrojíme. Naplníme chladnou masovou směsí a zamáčkneme do ní vařená vejce. Zakryjeme druhou částí těsta, okraje zarovnáme a spojíme.
  6. Ze zbytků těsta vykrájíme ozdobné tvary a poklademe jimi celou plochu koláče. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 45 minut dozlatova.

Plněná vejce se sušenými rajčaty

Ingredience na 4 porce:

Plněná vejce se sušenými rajčaty
  • 8 vajec natvrdo
  • 60 g sušených rajčat
  • 100 g krůtí šunky
  • 200 g krémového sýra
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžička balzamikové redukce
  • hrst nakládaných kaparů
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Pokud nemáme vejce natvrdo z koledy, uvaříme je a necháme vychladnout. Pak je oloupeme a žloutky opatrně vymáčkneme do misky.
  2. Sušená rajčata a šunku nasekáme najemno.
  3. Žloutky rozmačkáme vidličkou a přidáme k nim všechny ostatní ingredience. Promícháme, dochutíme a vzniklou směsí plníme bílkové „košíčky“.
  4. Před podáváním zdobíme petrželkou.

Jarní salát s uzeným lososem a vejci

Ingredience na 4 porce:

Jarní salát s uzeným lososem a vejci
  • směs listových salátů dle chuti
  • 1 červená cibule
  • 4 vejce natvrdo
  • 400 g uzeného lososa
  • čerstvá pažitka
  • Na zálivku:
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička tekutého medu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Saláty omyjeme a podle potřeby natrháme. Necháme okapat na cedníku.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na nudličky.
  3. Vejce oloupeme a překrojíme na poloviny.
  4. Na talíře naaranžujeme směs salátů, ozdobíme kousky cibule, plátky lososa, vejci a čerstvou pažitkou.
  5. Pokapeme zálivkou připravenou smícháním všech ingrediencí a podáváme s čerstvým pečivem.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Škubánky s mákem
Škubánky s mákem a jiné levné dobroty, které nám vařila babička

Opravdové domácí jídlo, které člověka vrátí o desítky let zpátky a na které se mu sbíhají sliny už při vyslovení jeho názvu, nemusí být drahé. To věděly i naše...  celý článek

Petr Klíma je na farmářských trzích v Praze 6 "pečený - vařený“. Na snímku s...
Z farmy přímo na stůl: nová kuchařka vás naučí milovat zeleninu

Nemusíte být fanatickým přívržencem farmářských trhů, abyste zjistili, že nejlepší zelenina je ta lokální. Ať už máte tatínka, který se vyžívá v pěstování,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.