Doporučujeme

Vejce dvakrát jinak

- Vhodně připravená vejce můžeme podávat v kteroukoliv denní dobu. Ke snídani, k přesnídávce, k obědu i k večeři. Vejce používáme k přípravě polévek, samostatných teplých pokrmů, nejrůznějších pokrmů studené kuchyně, teplých omáček, moučníků a dezertů. Vybrali jsme pro vás dva recepty - míchaná vejce se špagetami a zapékaná vejce s chlebem a cibulí, doufáme, že vám budou chutnat.

Míchaná vejce se špagetami
350 g špaget, 80 g slaniny, 1 lžíce oleje, 6 vajec, 4 lžíce strouhaného parmazánu, mletý pepř, sůl, petrželka
Špagety uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, necháme okapat a omastíme olejem. Slaninu nakrájíme na kostičky, částečně rozškvaříme, přidáme rozšlehaná, mírně osolená vejce a za stálého míchání necháme zhoustnout. Hotová vejce promícháme se špagetami, osolíme, opepříme a posypeme nadrobno nasekanou petrželkou.
Špagety s vejci rozdělíme na nahřáté talíře, posypeme strouhaným sýrem a podáváme se zeleninovým salátem.

Zapékaná vejce s chlebem a cibulí
8 vajec, 3 lžíce másla nebo rostlinného tuku, 200 g světlých částí póru, 4 krajíčky tvrdšího chleba bez kůrek, sůl, 3 lžíce strouhaného sýra
V pekáčku rozehřejeme větší část tuku, přidáme očištěnou, na tenká kolečka nakrájenou cibuli a chléb nakrájený na hranolky. Cibuli a chléb opečeme, zalijeme rozšlehanými osolenými vejci, posypeme nastrouhaým sýrem a pokapeme zbylým rozehřátým tukem. V předehřáté troubě zapékáme, dokud vejce neztuhnou a sýr nevytvoří křupavou kůrku.
Před podáváním pokrm posypeme nadrobno nakrájenou natí pórku. Doplňujeme zeleninovým salátem.


  • Vybrali jsme pro Vás