Marocký zeleninový tajine
Ingredience:
- 3 velké mrkve
- 1 lilek
- 2 střední cukety
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- kayenský pepř dle chuti
- 1 plechovka sterilovaných rajčat
- 1 plechovka sterilované cizrny
- 300 ml zeleninového vývaru
- sůl
- uvařený kuskus k podávání
- lístky petrželky na ozdobu
Pracovní postup:
Tři báječné recepty, díky kterým si zamilujete veganskou kuchyni |
- Mrkev očistíme, rozpůlíme a poté nakrájíme na klínky. Je lepší nakrájet mrkev na větší kousky, aby se během dušení nerozvařila. Lilek a cukety omyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno.
- Ve větším hrnci rozehřejeme olej a cibuli osmahneme dozlatova. Přidáme nasekaný česnek a přisypeme zázvor, skořici a pepř. Za stálého míchání vše pár minut restujeme.
- Do základu vložíme nakrájenou zeleninu a dalších několik minut ji smažíme, aby se obalila kořením s olejem a lehce změkla.
- Do hrnce přidáme rajčata a cizrnu, podlijeme směs vývarem a dochutíme solí a pepřem. Přivedeme k varu, poté teplotu stáhneme na minimum a přiklopené necháme probublávat asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne. V ideálním případě by si zelenina měla zachovat barvu a mrkev by měla být uvařená na skus.
- Hotový tajine podáváme s kuskusem, zdobíme lístky petrželky.