Doporučujeme

Omeleta s rajčaty a bazalkou

Omeleta s rajčaty a bazalkou | foto: Isifa.com

Omeleta, špagety, rumpsteak. Teplá večeře za 15 minut

  • 43
Nevíte, kam dřív skočit, ale hladovým krkům doma musíte něco naservírovat. Někdy to spasí pár krajíců se salámem nebo ohřáté párky, ale i večeře by měla mít nějakou úroveň. Ty naše ji mají, a přitom vám zaberou minimum času.

Omeleta s rajčaty a bazalkou

Doba přípravy: 10 minut + 15 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 rajčata
  • svazek čerstvé bazalky
  • 2 lžíce oleje
  • 8 vajec
  • sůl, pepř

1. Omytá rajčata přepůlíme, vykrojíme bubáky, vymáčkneme z nich jádra a přebytečnou tekutinu, pokrájíme na plátky.

2. Bazalku omyjeme a osušíme, část lístků natrháme, zbytek necháme na ozdobu.

3. Na větší pánvi rozehřejeme olej. Vejce rozšleháme vidličkou se solí a pepřem, promícháme je s rajčaty a natrhanou bazalkou.

4. Vejce s rajčaty nalijeme do pánve a necháme bez míchání opékat asi dvě minuty. Když jsou kraje omelety pevné, obracečkou je směrem ke středu nadzvedáváme a necháme tekutá vejce stéct na dno pánve.

5. Pánev zakryjeme poklicí a na mírném plameni asi 10 minut dopékáme. Pokud je omeleta na povrchu stále tekutá, vložíme ji na chvíli odkrytou pod gril.

6. Hotovou omeletu rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme ji zbylou bazalkou.

TIP: Rozšlehejte s vejci několik lžic smetany nebo zakysané smetany.

Rumpsteak se salsou z rajčat a oliv

Rumpsteak se salsou z rajčat a oliv

Doba přípravy: 15 minut + 8 minut vaření
Množství: pro 2 osoby

  • 4 střední rajčata
  • sůl
  • hrst zelených oliv bez pecek
  • 1 malá salátová okurka
  • čerstvá pažitka
  • olivový olej
  • 1 lžíce balsamikového octa
  • směs listového salátu
  • sůl, pepř
  • 1 citron
  • 2 steaky z roštěné
  • drcený pepř

1. Omytá rajčata nasekáme na drobné kousky, prosolíme a necháme vykapat na sítu. Olivy pokrájíme. Okurku omyjeme a nakrájíme na kostičky.

2. Rajčata, olivy a okurku vsypeme do mísy, promícháme s lžící oleje, balsamikem, nasekanou pažitkou.

3. Salátové listy pokapeme trochou oleje, osolíme, opepříme a dochutíme trochou šťávy z nakrájeného citronu.

4. Steaky nakrojíme ostrým nožem po stranách, aby se nekroutily, naklepeme, potřeme olejem, drceným pepřem a na pánvi je opečeme zprudka 2–4 minuty po každé straně. Pánev stáhneme z ohně, přetáhneme alobalem a necháme steaky pět minut dojít.

5. Na talíře rozdělíme salátové listy, skrojky citronu a steaky, podáváme s rajčatovoolivovou salsou.

TIP: Do salsy nasekejte nadrobno kousek červené cibule.

Smažená rýže s vejci

Smažená rýže s cibulkou a vejci

Doba přípravy: 5 minut + 10 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 jarní cibulky
  • 2–3 vejce
  • sůl
  • 2 lžíce oleje
  • 4 šálky uvařené nebo podušené rýže
  • 1 lžíce sojové omáčky

1. Jarní cibulky podélně i příčně překrojíme, bílé části nasekáme na jemné kostičky, zelené nadrobno pokrájíme a odložíme stranou. Vejce prošleháme se solí.

2. V hlubší pánvi rozpálíme olej, vsypeme na něj kostičky cibulky, opečeme, přihodíme rýži a restujeme společně asi dvě minuty.

3. Rýži shrneme na pánvi ke straně, vlijeme vejce, s rýží promícháme a opečeme.

4. Do hotové rýže s vejci vmícháme sójovou omáčkou, pokrájenou zelenou nať jarní cibulky a dochutíme čerstvě mletým pepřem.

TIP: Přidejte k rýži a vejcím hrst horkou vodou propláchnutého mraženého hrášku.

Špagety s omáčkou z tuňáka, citronu a kaparů

Špagety s omáčkou z tuňáka, citronu a kaparů

Doba přípravy: 10 minut + 12 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 plechovky tuňáka v oleji
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžíce kaparů
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka
  • strouhaný parmazán

1. Ve větší nerezové míse promícháme slitého tuňáka, prolisovaný česnek, citronovou kůru, šťávu, kapary, olej, sůl a pepř.

2. Misku dáme nad hrnec s osolenou vodou na špagety a směs prohřejeme, mísu stáhneme z hrnce ve chvíli, kdy se začne vařit voda na špagety.

3. Špagety uvaříme v osolené vodě na skus, scedíme a přesypeme do mísy s prohřátým tuňákem.

4. Špagety a tuňáka promícháme, rozdělíme na porce a ozdobíme nasekanou petrželkou a parmazánem.

TIP: Pokud kapary nebudete proplachovat, do směsi přidejte jen malé množství soli.

Špenát s jarní cibulkou a sýrem feta

Špenát s jarní cibulkou a sýrem feta

Doba přípravy: 15 minut + 12 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 700 g čerstvých špenátových listů
  • svazek jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 4 placky libanonského chleba nebo menších korpusů na pizzu
  • 200 g sýra feta
  • pepř

1. Troubu rozehřejeme na 170 °C. Omytý a osušený špenát zbavíme stonků, větší lístky natrháme. Jarní cibulku rozřízneme podélně na poloviny, větší na čtvrtiny. Česnek oloupeme a prolisujeme.

2. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm pokrájené jarní cibulky, přidáme česnek, špenátové listy a promícháme, dokud špenátové listy nezavadnou.

3. Libanonský chléb mašlovačkou trochu navlhčíme vodou a vložíme ho na 3 5 minut na plechu do trouby.

4. Špenát a cibulky ochutíme solí a promícháme s nadrobenou fetou.

5. Prohřáté placky ozdobíme špenátovou směsí a posypeme čerstvě mletým pepřem.

TIP: Placky potřete před ozdobením špenátovou směsí bazalkovým pestem nebo olivovou tapenádou.


  • Vybrali jsme pro Vás