Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Omeleta, špagety, rumpsteak. Teplá večeře za 15 minut

  10:29aktualizováno  10:29
Nevíte, kam dřív skočit, ale hladovým krkům doma musíte něco naservírovat. Někdy to spasí pár krajíců se salámem nebo ohřáté párky, ale i večeře by měla mít nějakou úroveň. Ty naše ji mají, a přitom vám zaberou minimum času.

Omeleta s rajčaty a bazalkou | foto: Isifa.com

Omeleta s rajčaty a bazalkou

Doba přípravy: 10 minut + 15 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 rajčata
  • svazek čerstvé bazalky
  • 2 lžíce oleje
  • 8 vajec
  • sůl, pepř

1. Omytá rajčata přepůlíme, vykrojíme bubáky, vymáčkneme z nich jádra a přebytečnou tekutinu, pokrájíme na plátky.

2. Bazalku omyjeme a osušíme, část lístků natrháme, zbytek necháme na ozdobu.

3. Na větší pánvi rozehřejeme olej. Vejce rozšleháme vidličkou se solí a pepřem, promícháme je s rajčaty a natrhanou bazalkou.

4. Vejce s rajčaty nalijeme do pánve a necháme bez míchání opékat asi dvě minuty. Když jsou kraje omelety pevné, obracečkou je směrem ke středu nadzvedáváme a necháme tekutá vejce stéct na dno pánve.

5. Pánev zakryjeme poklicí a na mírném plameni asi 10 minut dopékáme. Pokud je omeleta na povrchu stále tekutá, vložíme ji na chvíli odkrytou pod gril.

6. Hotovou omeletu rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme ji zbylou bazalkou.

TIP: Rozšlehejte s vejci několik lžic smetany nebo zakysané smetany.

Rumpsteak se salsou z rajčat a oliv

Rumpsteak se salsou z rajčat a oliv

Doba přípravy: 15 minut + 8 minut vaření
Množství: pro 2 osoby

  • 4 střední rajčata
  • sůl
  • hrst zelených oliv bez pecek
  • 1 malá salátová okurka
  • čerstvá pažitka
  • olivový olej
  • 1 lžíce balsamikového octa
  • směs listového salátu
  • sůl, pepř
  • 1 citron
  • 2 steaky z roštěné
  • drcený pepř

1. Omytá rajčata nasekáme na drobné kousky, prosolíme a necháme vykapat na sítu. Olivy pokrájíme. Okurku omyjeme a nakrájíme na kostičky.

2. Rajčata, olivy a okurku vsypeme do mísy, promícháme s lžící oleje, balsamikem, nasekanou pažitkou.

3. Salátové listy pokapeme trochou oleje, osolíme, opepříme a dochutíme trochou šťávy z nakrájeného citronu.

4. Steaky nakrojíme ostrým nožem po stranách, aby se nekroutily, naklepeme, potřeme olejem, drceným pepřem a na pánvi je opečeme zprudka 2–4 minuty po každé straně. Pánev stáhneme z ohně, přetáhneme alobalem a necháme steaky pět minut dojít.

5. Na talíře rozdělíme salátové listy, skrojky citronu a steaky, podáváme s rajčatovoolivovou salsou.

TIP: Do salsy nasekejte nadrobno kousek červené cibule.

Smažená rýže s vejci

Smažená rýže s cibulkou a vejci

Doba přípravy: 5 minut + 10 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 jarní cibulky
  • 2–3 vejce
  • sůl
  • 2 lžíce oleje
  • 4 šálky uvařené nebo podušené rýže
  • 1 lžíce sojové omáčky

1. Jarní cibulky podélně i příčně překrojíme, bílé části nasekáme na jemné kostičky, zelené nadrobno pokrájíme a odložíme stranou. Vejce prošleháme se solí.

2. V hlubší pánvi rozpálíme olej, vsypeme na něj kostičky cibulky, opečeme, přihodíme rýži a restujeme společně asi dvě minuty.

3. Rýži shrneme na pánvi ke straně, vlijeme vejce, s rýží promícháme a opečeme.

4. Do hotové rýže s vejci vmícháme sójovou omáčkou, pokrájenou zelenou nať jarní cibulky a dochutíme čerstvě mletým pepřem.

TIP: Přidejte k rýži a vejcím hrst horkou vodou propláchnutého mraženého hrášku.

Špagety s omáčkou z tuňáka, citronu a kaparů

Špagety s omáčkou z tuňáka, citronu a kaparů

Doba přípravy: 10 minut + 12 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 2 plechovky tuňáka v oleji
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžíce kaparů
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka
  • strouhaný parmazán

1. Ve větší nerezové míse promícháme slitého tuňáka, prolisovaný česnek, citronovou kůru, šťávu, kapary, olej, sůl a pepř.

2. Misku dáme nad hrnec s osolenou vodou na špagety a směs prohřejeme, mísu stáhneme z hrnce ve chvíli, kdy se začne vařit voda na špagety.

3. Špagety uvaříme v osolené vodě na skus, scedíme a přesypeme do mísy s prohřátým tuňákem.

4. Špagety a tuňáka promícháme, rozdělíme na porce a ozdobíme nasekanou petrželkou a parmazánem.

TIP: Pokud kapary nebudete proplachovat, do směsi přidejte jen malé množství soli.

Špenát s jarní cibulkou a sýrem feta

Špenát s jarní cibulkou a sýrem feta

Doba přípravy: 15 minut + 12 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 700 g čerstvých špenátových listů
  • svazek jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 4 placky libanonského chleba nebo menších korpusů na pizzu
  • 200 g sýra feta
  • pepř

1. Troubu rozehřejeme na 170 °C. Omytý a osušený špenát zbavíme stonků, větší lístky natrháme. Jarní cibulku rozřízneme podélně na poloviny, větší na čtvrtiny. Česnek oloupeme a prolisujeme.

2. Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm pokrájené jarní cibulky, přidáme česnek, špenátové listy a promícháme, dokud špenátové listy nezavadnou.

3. Libanonský chléb mašlovačkou trochu navlhčíme vodou a vložíme ho na 3 5 minut na plechu do trouby.

4. Špenát a cibulky ochutíme solí a promícháme s nadrobenou fetou.

5. Prohřáté placky ozdobíme špenátovou směsí a posypeme čerstvě mletým pepřem.

TIP: Placky potřete před ozdobením špenátovou směsí bazalkovým pestem nebo olivovou tapenádou.

Autor:



Nejčtenější

Co už byste nikdy neměli dělat, pokud chcete opravdu zhubnout

ilustrační snímek

Plavková sezona se blíží a vaše předsevzetí zhubnout alespoň nějaké to kilo se nenaplnilo. Čím to je, že se i přes...

V druhé půli života jsou muži na ženách citově závislí, říká psycholog

Ilustrační snímek

Krize rodiny je podle psychologa Jeronýma Klimeše zákonitá a - jak dokládá historie - přichází ruku v ruce s...



Pět pádných důvodů, proč by každá žena měla častěji masturbovat

ilustrační snímek

Ať už žijete v partnerském vztahu, nebo jste zrovna sama, měla byste si podle odborníků najít čas na hezké chvilky se...

Trendy půjdou stranou, svatební róba Meghan musí respektovat tradice

Meghan Markle (Londýn, 12. března 2018)

Jak budou vypadat? To je otázka, kterou si kladou miliony lidí na světě v souvislosti s nadcházející svatbou prince...

Pohádkovým šatům Meghan Markle vévodily jednoduché linie a dlouhý závoj

Nevěsta Meghan Markle (Windsor, 19. května 2018)

Konec spekulacím. Nejočekávanější módní kousek letošního roku pochází od francouzského módního domu Givenchy. Sněhobílá...

Další z rubriky

Královny jarních zahrad. Udělejte si ředkvičkové pesto nebo salát

Ředkvičky a jejich příbuzné

Sezona ředkviček je v plném proudu. Na jarních zahradách patří mezi první plodiny, jimiž můžeme chuťově i vzhledově...

Chřest je opět tady! Zapečte ho, grilujte nebo dejte do polévky

chřest bílý a zelený

Sezona této báječné a nedoceněné zeleniny právě začala, potrvá jen do června. Na nic nečekejte a připravte rodině k...

Nejvíce pesticidů obsahují jahody a špenát ze supermarketů, nejméně avokádo

Jahody jsou letní radostí. Pokud se vydáte na samosběr nebo jich máte plnou...

Jahody i špenát patří mezi potraviny, které prospívají našemu zdraví. Jenže ani tyto pochutiny nejsou bez chybičky....

Využijte pro svoji krásu tuzemskou kosmetiku

Využijte pro svoji krásu tuzemskou kosmetiku

Arome.cz I když kosmetický trh ovládají nadnárodní giganti, čím dál více získávají na popularitě lokální kosmetické firmy. Tento ...



Najdete na iDNES.cz