Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Večeře jako lusk. I luštěniny mohou chutnat

  0:22aktualizováno  0:22
Zapomeňte na školní jídelnu - luštěniny mohou výborně chutnat i vypadat skvěle na talíři. Tuhle superzdravou potravinu vás totiž naučíme vařit jinak!

Treska se slaninou a čočkou | foto: Isifa

Cizrnový salátCizrnový salát

Příprava: 15 minut

* 800 g uvařené nebo konzervované a propláchnuté cizrny
* 2 velké červené cibule
* 1 svazek pažitky
* svazek koriandru
* sůl a mletý pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* šťáva z 1 citronu nebo limetky
* 200 g sýra balkánského typu

1. Uvařenou nebo konzervovanou cizrnu slijeme, propláchneme a necháme okapat. Cibuli oloupeme, nakrájíme na proužky a promícháme s cizrnou.

2. Přidáme najemno pokrájenou pažitku, sůl, mletý pepř, olivový olej, citronovou šťávu a promícháme. Se solí opatrně, balkánský sýr bývá někdy dost slaný. Nakonec vmícháme na kostičky nakrájený sýr a usekané listy koriandru a podáváme.

Tip
Do salátu přidejte místo pepře olivový olej ochucený chilli papričkami nebo trochu mletého chilli. Cizrnu před vařením propláchněte, namočte na 10-12 hodin a vařte doměkka v dostatečném množství vody asi 2 hodiny, v tlakovém hrnci je doba varu kratší asi o polovinu. Balkánský sýr zaměňte za jiný měkký sýr. Vyzkoušejte kozí nebo ovčí.

Co jste možná nevěděli

* Pokud budete luštěniny vařit s kořením, snížíte následné nadýmání. Do vody, ve které je budete vařit, přisypete saturejku nebo bazalku, libeček či snítku tymiánu.

* Lépe budete luštěniny trávit, pokud vodu, ve které jste je před vařením máčeli, slijete a k samotnému vaření použijete novou.

* Fazole, hrách, sóju i cizrnu solte až na konci vaření. Ve slané vodě se doba varu mnohonásobně prodlouží.

* Místo hnědé čočky zkuste červenou. Je lépe stravitelná, chutná velmi podobně a má jednu velkou výhodu, uvařená je téměř hned. Hodí se do salátů, polévek i jako příloha.

Treska se slaninou a čočkouTreska se slaninou a čočkou

Příprava: 10 minut + 20 minut pečení a vaření

* 600 g filetů z tresky
* lžička šalvěje
* 8 plátků slaniny
* 8-16 zelených papriček
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 velká cibule
* 2 stroužky česneku
* 250 g čočky
* 100 ml bílého vína
* 4 lžíce kysané smetany
* citronová šťáva

1. Rybí filety omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a okořeníme nasekanou nebo rozemnutou šalvějí. Každou porci ryby obalíme dvěma plátky slaniny a opečeme z obou stran ve větší a hlubší pánvi na polovině rozehřátého oleje společně se zelenými papričkami.
U čerstvých filetů to trvá asi 5-6 minut po každé straně, záleží na výšce masa.

2. Upečenou rybu a opečené papričky vyjmeme a uchováme stranou pod alobalem. Do pánve přidáme zbylý olej, vsypeme nakrájenou cibulku, česnek a osmahneme dozlatova. Přidáme uvařenou okapanou čočku, ještě chvíli opékáme a potom obsah pánve zalijeme vínem, osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni, dokud se víno částečně neodpaří.

3. Nakonec vmícháme smetanu, podle potřeby dochutíme solí a pepřem, citronovou šťávou a podáváme s opečenou rybou a papričkami.

Tip
S cibulí můžete přidat do pánve ještě jemně pokrájenou slaninu a chuť čočky doladit citronovou šťávou.

Sójová polévka s paprikouSójová polévka s paprikou

Příprava: 10 minut + 20 minut vaření

* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce ml. papriky
* 1/4 lžičky kmínu, snítka tymiánu
* 1 červená paprika
* 1 mrkev
* snítka celerové natě
* 2 brambory
* 400-500 g sójových bobů
* 1/2 pórku
* citronová šťáva

1. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje, vsypeme nakrájenou cibulku, česnek a necháme zesklovatět. Přisypeme mletou papriku, a jakmile zpění, ihned ji zalijeme 1,2 l vody nebo zeleninového vývaru.

2. Přidáme kmín, tymián, nakrájenou papriku, mrkev, snítku celeru, brambory a uvařené sójové boby a osolíme a opepříme. Uvedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme, dokud zelenina a brambory nezměknou. Před dokončením přidáme nakrájený pórek a dovaříme doměkka. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem, popřípadě citronovou šťávou.

Tip
Sóju propláchněte studenou vodou a nechte máčet 12-24 hodin v dostatečném množství vody. Potom vodu vyměňte a vařte asi 2-2,5 hodiny doměkka. V tlakovém hrnci se doba zkrátí asi o polovinu.

Hrášková polévka s klobásouHrášková polévka s klobásou

Příprava: 15 minut + 15-20 minut vaření

* 400 g mraženého zeleného hrášku
* 1 lžíce másla
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 vetší mrkev
* 2 řapíky celeru
* 1 snítka rozmarýnu
* sůl a mletý pepř
* 1 klobása
* 2 žemle

1. V hrnci rozehřejeme lžíci másla a lžíci oleje, vsypeme najemno nakrájenou cibulku a pokrájený česnek a krátce osmahneme, dokud cibulka nezesklovatí. Potom přidáme polovinu hrášku, osmahneme, zalijeme 1,2 l vody nebo zelinového vývaru a asi 5 minut povaříme.

2. Polévku stáhneme z ohně a ponorným mixérem vše rozmixujeme dohladka. Hrnec vrátíme na plamen, uvedeme opět do varu a přidáme nakrájenou mrkev a vláken zbavený pokrájený řapíkatý celer. Okořeníme rozmarýnem, osolíme a opepříme. Vaříme do změknutí zeleniny a nakonec dáme do polévky zbylý hrášek. Necháme přejít varem, stáhneme z ohně a podáváme s porcí opečené žemle a klobásy.

3. Na kostičky nakrájenou žemli a klobásu rozložíme na plech nebo do pekáčku, pokapeme lžící oleje a rozpečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů dozlatova. Obsah pekáčku občas promícháme.

Tip
Řapíky celeru před krájením oloupejte škrabkou na zeleninu, zbavíte se tak tuhých vláken.

Hovězí jazyk s fazolkamiHovězí jazyk s fazolkami

Příprava: 10 minut + 10 minut vaření

* 600 g hovězího jazyka
* 4 listy ledového salátu
* 600 g zelených fazolek
* 4 lžíce olivového oleje
* 6 lžic bílého vinného octa
* 1/2 lžičky dijonské hořčice
* 2 šalotky

1. Hovězí jazyk omyjeme, vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka, nejlépe v tlakovém hrnci. Uvařený hovězí jazyk oloupeme, necháme vychladit a nakrájíme na tenké plátky.

2. Fazolové lusky seřízneme u stopky, omyjeme a uvaříme na pařáku nebo v osolené vodě doměkka, ale tak, aby zůstaly křupavé, stačí asi 5-8 minut. Uvařené fazolky slijeme, ponoříme na chvíli do ledové vody pro zachování barvy a necháme okapat. Šalotky oloupeme, nakrájíme najemno a promícháme s fazolovými lusky.

3. V misce prošleháme olej, vinný ocet, hořčici, trochu pepře a sůl a zálivku přelijeme přes salát, promícháme a necháme v chladu chvíli rozležet. Salát rozdělíme na talíře, na fazolky položíme list omytého a osušeného ledového salátu, poklademe plátky jazyka a poprášíme čerstvě mletým pepřem.

Tip
Hovězí jazyk můžete dle chuti použít i uzený nebo ho nahradit vepřovým uzeným jazykem. K salátu ale můžete servírovat jakékoliv uzené maso, například libovou pečeni.

Autoři:






Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Přírodní oleje jsou báječným kosmetickým pomocníkem. Pokud víme, jak nám mohou...
Jak se vyznat v pleťových olejích? Kokosový na tělo, měsíčkový na tvář

Oleje patří do kosmetické výbavy stejně neodmyslitelně jako třeba pleťové krémy, sprchové gely nebo líčidla. Nejen, že skvěle pomáhají například s odličováním,...  celý článek

Zpěvačka Paloma Faith na Britain Q Awards (Londýn, 18. října 2017)
Moje děti budou genderově neutrální, říká zpěvačka Paloma Faith

Loni v prosinci se britská zpěvačka Paloma Faith (36) poprvé stala maminkou. S francouzským partnerem Leymanem Lahcinem (30) by chtěla mít další potomky....  celý článek

Další z rubriky

Pikantní zeleninová polévka
Pórková, s květákem i paprikou. Nejlepší podzimní polévky pro zahřátí

Nejsychravější a zároveň nejmalebnější roční období už úřaduje nejen v kalendáři, ale také za okny, takže je pravý čas na husté zeleninové polévky. Kromě toho,...  celý článek

Rychlé jablečné řezy hrk-hrk
Kulajda, kančí roláda i řezy hrk-hrk. Podzimní menu podle blogerky

Ačkoli dnes jídlo miluje a je nejen jejím koníčkem, ale i povoláním, jako dítě se Andrea Motlíková ve svém talíři šťourala, maso nejedla a z polévky vyndávala...  celý článek

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
Jedlé kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Ztratila jsem kamarádky po porodu. Lze se tomu vyhnout?
Ztratila jsem kamarádky po porodu. Lze se tomu vyhnout?

Vyšumění přátelství nemusí být jen vaše vina.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.