Večeře jako lusk. I luštěniny mohou chutnat

  0:22aktualizováno  0:22
Zapomeňte na školní jídelnu - luštěniny mohou výborně chutnat i vypadat skvěle na talíři. Tuhle superzdravou potravinu vás totiž naučíme vařit jinak!

Treska se slaninou a čočkou | foto: Isifa

Cizrnový salátCizrnový salát

Příprava: 15 minut

* 800 g uvařené nebo konzervované a propláchnuté cizrny
* 2 velké červené cibule
* 1 svazek pažitky
* svazek koriandru
* sůl a mletý pepř
* 4 lžíce olivového oleje
* šťáva z 1 citronu nebo limetky
* 200 g sýra balkánského typu

1. Uvařenou nebo konzervovanou cizrnu slijeme, propláchneme a necháme okapat. Cibuli oloupeme, nakrájíme na proužky a promícháme s cizrnou.

2. Přidáme najemno pokrájenou pažitku, sůl, mletý pepř, olivový olej, citronovou šťávu a promícháme. Se solí opatrně, balkánský sýr bývá někdy dost slaný. Nakonec vmícháme na kostičky nakrájený sýr a usekané listy koriandru a podáváme.

Tip
Do salátu přidejte místo pepře olivový olej ochucený chilli papričkami nebo trochu mletého chilli. Cizrnu před vařením propláchněte, namočte na 10-12 hodin a vařte doměkka v dostatečném množství vody asi 2 hodiny, v tlakovém hrnci je doba varu kratší asi o polovinu. Balkánský sýr zaměňte za jiný měkký sýr. Vyzkoušejte kozí nebo ovčí.

Co jste možná nevěděli

* Pokud budete luštěniny vařit s kořením, snížíte následné nadýmání. Do vody, ve které je budete vařit, přisypete saturejku nebo bazalku, libeček či snítku tymiánu.

* Lépe budete luštěniny trávit, pokud vodu, ve které jste je před vařením máčeli, slijete a k samotnému vaření použijete novou.

* Fazole, hrách, sóju i cizrnu solte až na konci vaření. Ve slané vodě se doba varu mnohonásobně prodlouží.

* Místo hnědé čočky zkuste červenou. Je lépe stravitelná, chutná velmi podobně a má jednu velkou výhodu, uvařená je téměř hned. Hodí se do salátů, polévek i jako příloha.

Treska se slaninou a čočkouTreska se slaninou a čočkou

Příprava: 10 minut + 20 minut pečení a vaření

* 600 g filetů z tresky
* lžička šalvěje
* 8 plátků slaniny
* 8-16 zelených papriček
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 velká cibule
* 2 stroužky česneku
* 250 g čočky
* 100 ml bílého vína
* 4 lžíce kysané smetany
* citronová šťáva

1. Rybí filety omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a okořeníme nasekanou nebo rozemnutou šalvějí. Každou porci ryby obalíme dvěma plátky slaniny a opečeme z obou stran ve větší a hlubší pánvi na polovině rozehřátého oleje společně se zelenými papričkami.
U čerstvých filetů to trvá asi 5-6 minut po každé straně, záleží na výšce masa.

2. Upečenou rybu a opečené papričky vyjmeme a uchováme stranou pod alobalem. Do pánve přidáme zbylý olej, vsypeme nakrájenou cibulku, česnek a osmahneme dozlatova. Přidáme uvařenou okapanou čočku, ještě chvíli opékáme a potom obsah pánve zalijeme vínem, osolíme, opepříme a vaříme na mírném ohni, dokud se víno částečně neodpaří.

3. Nakonec vmícháme smetanu, podle potřeby dochutíme solí a pepřem, citronovou šťávou a podáváme s opečenou rybou a papričkami.

Tip
S cibulí můžete přidat do pánve ještě jemně pokrájenou slaninu a chuť čočky doladit citronovou šťávou.

Sójová polévka s paprikouSójová polévka s paprikou

Příprava: 10 minut + 20 minut vaření

* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce ml. papriky
* 1/4 lžičky kmínu, snítka tymiánu
* 1 červená paprika
* 1 mrkev
* snítka celerové natě
* 2 brambory
* 400-500 g sójových bobů
* 1/2 pórku
* citronová šťáva

1. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje, vsypeme nakrájenou cibulku, česnek a necháme zesklovatět. Přisypeme mletou papriku, a jakmile zpění, ihned ji zalijeme 1,2 l vody nebo zeleninového vývaru.

2. Přidáme kmín, tymián, nakrájenou papriku, mrkev, snítku celeru, brambory a uvařené sójové boby a osolíme a opepříme. Uvedeme k varu, zmírníme plamen a vaříme, dokud zelenina a brambory nezměknou. Před dokončením přidáme nakrájený pórek a dovaříme doměkka. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem, popřípadě citronovou šťávou.

Tip
Sóju propláchněte studenou vodou a nechte máčet 12-24 hodin v dostatečném množství vody. Potom vodu vyměňte a vařte asi 2-2,5 hodiny doměkka. V tlakovém hrnci se doba zkrátí asi o polovinu.

Hrášková polévka s klobásouHrášková polévka s klobásou

Příprava: 15 minut + 15-20 minut vaření

* 400 g mraženého zeleného hrášku
* 1 lžíce másla
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 vetší mrkev
* 2 řapíky celeru
* 1 snítka rozmarýnu
* sůl a mletý pepř
* 1 klobása
* 2 žemle

1. V hrnci rozehřejeme lžíci másla a lžíci oleje, vsypeme najemno nakrájenou cibulku a pokrájený česnek a krátce osmahneme, dokud cibulka nezesklovatí. Potom přidáme polovinu hrášku, osmahneme, zalijeme 1,2 l vody nebo zelinového vývaru a asi 5 minut povaříme.

2. Polévku stáhneme z ohně a ponorným mixérem vše rozmixujeme dohladka. Hrnec vrátíme na plamen, uvedeme opět do varu a přidáme nakrájenou mrkev a vláken zbavený pokrájený řapíkatý celer. Okořeníme rozmarýnem, osolíme a opepříme. Vaříme do změknutí zeleniny a nakonec dáme do polévky zbylý hrášek. Necháme přejít varem, stáhneme z ohně a podáváme s porcí opečené žemle a klobásy.

3. Na kostičky nakrájenou žemli a klobásu rozložíme na plech nebo do pekáčku, pokapeme lžící oleje a rozpečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů dozlatova. Obsah pekáčku občas promícháme.

Tip
Řapíky celeru před krájením oloupejte škrabkou na zeleninu, zbavíte se tak tuhých vláken.

Hovězí jazyk s fazolkamiHovězí jazyk s fazolkami

Příprava: 10 minut + 10 minut vaření

* 600 g hovězího jazyka
* 4 listy ledového salátu
* 600 g zelených fazolek
* 4 lžíce olivového oleje
* 6 lžic bílého vinného octa
* 1/2 lžičky dijonské hořčice
* 2 šalotky

1. Hovězí jazyk omyjeme, vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka, nejlépe v tlakovém hrnci. Uvařený hovězí jazyk oloupeme, necháme vychladit a nakrájíme na tenké plátky.

2. Fazolové lusky seřízneme u stopky, omyjeme a uvaříme na pařáku nebo v osolené vodě doměkka, ale tak, aby zůstaly křupavé, stačí asi 5-8 minut. Uvařené fazolky slijeme, ponoříme na chvíli do ledové vody pro zachování barvy a necháme okapat. Šalotky oloupeme, nakrájíme najemno a promícháme s fazolovými lusky.

3. V misce prošleháme olej, vinný ocet, hořčici, trochu pepře a sůl a zálivku přelijeme přes salát, promícháme a necháme v chladu chvíli rozležet. Salát rozdělíme na talíře, na fazolky položíme list omytého a osušeného ledového salátu, poklademe plátky jazyka a poprášíme čerstvě mletým pepřem.

Tip
Hovězí jazyk můžete dle chuti použít i uzený nebo ho nahradit vepřovým uzeným jazykem. K salátu ale můžete servírovat jakékoliv uzené maso, například libovou pečeni.

Autoři:

Nejčtenější

Žena už si dvacet let nemyla vlasy a čtrnáct let je nestříhala

Frankie Cluneyová

Frankie Cluneyová (32) z Anglie se pyšní vlnitými vlasy, které jí sahají až na zem. Pečuje o ně i několik hodin denně,...

Do chladného počasí stačí troje boty. Na kozačky do půli lýtek zapomeňte

Kozačky by neměly chybět v žádném ženském botníku. Jsou jedním ze základních...

Letní střevíčky a žabky jsme už definitivně uložili na dno botníku. Nastává čas oprášit kozačky a další boty, které...

Nejčastější chyby při čištění zubů, které mohou za zničený chrup

Ilustrační fotografie

Téměř každý se za svůj život setká se zubním kazem. Na vině je podle lékařů špatná ústní hygiena. Většina lidí si podle...

Latexová svoboda nahých mužů. Na neobvyklé výstavě je orgasmus povolen

Nejmenšímu naháčovi připadla klec.

Po nahých ženách nabídli organizátoři výstavy Voayer skutečně nahé muže. V potemnělých prostorách činžovního domu v...

Život první dámy Zemanové: otec v uranovém lágru, její dceři hrozil únos

Svatba předsedy ČSSD Miloše Zemana s Ivanou Bednarčíkovou proběhla na...

Ze všech polistopadových prvních dam je Ivana Zemanová ta nejméně viditelná. Neměla snadný život. Její otec si coby...

Další z rubriky

Úsporná variace na svatomartinské menu. Hustá polévka i kuře jako husa

Kuřecí kaldoun

Svatý Martin se k nám sice chystá spíš na bílém bicyklu než na koni, ale slavit s plnou pusou můžete i tak. Jenže co...

RETRO: Kremrole, punčák, větrník a jiné oblíbené socialistické dezerty

Nejoblíbenější socialistické dezerty

Jakým jiným tématem začít seriál RETRO než vzpomínkou na sladkou chuť socialistických dezertů. Vždyť cukrárny...

Najdete na iDNES.cz